LISTA: Klassiska hockeyfrillor från filmvärlden vi minns

LISTA: Klassiska hockeyfrillor från filmvärlden vi minns

Filmtopp
22 januari 2023 kl. 16:01

Låt nacksvallet flöda

Av alla tänkbara frisyrer där ute är det få – om någon – som rör upp lika mycket känslor som hockeyfrillan. Filmvärlden har sett sin beskärda del av den provokativa frissan och inte minst i actiongenren. Här är 11 hockeyfrillor vi minns.

På 70-talet smygstartade trenden som skulle komma att definiera den hunkiga 80-talsmannen – ishockeyfrisyren, namngiven efter hockeyspelarnas hjälmanpassade hårsvall. Förbjuden i Nordkorea, hånad i decennier – "The Mullet" (eng. termen) har sett sin beskärda del av motgångar, men modiga äro de kämpar som trotsar alla tänkbara normer för att återinföra denna symbol för individualitet. Och något har de allt åstadkommit, nu har till och med ishockeyfrisyren en egen dag (i år fredagen den 28 april).

Vi passar på att se tillbaka på några av hockeyfrillor från filmvärlden vi minns.

Macgyver
Foto: CBS

Richard Dean Anderson – MacGyver (1985-1992)

Den löjligt uppfinningsrike äventyraren MacGyver befinner sig ofta i märkliga situationer och hittar alltid ett kreativt sett att ta sig ur dem. I 139 avsnitt fick vi bevittna detta, om och om och om igen. Vad vi också fick ta del av var en imponerande frisyr.

Kurt Russell i Big Trouble in Little China
Foto: 20th Century Fox

Kurt Russell – Big Trouble in Little China (1986)

En annan actionhjälte som gav hockeyfrillan ett ansikte är givetvis Kurt Russell, vars frisyr mer eller mindre alltid har varit någon sorts variant av the mullet. I John Carpenters Big Trouble in Little China tog han steget längre och såg till att verkligen låta nacksvallet tala.

Labyrint
Foto: Tri-Star Pictures

David Bowie – Labyrint (1986)

The one and only David Bowie var i mångt och mycket en pionjär när det kommer till H-frillan. Han hade den faktiskt redan med sin Ziggy Stardust-persona i början av 70-talaet. Kolla bara!

Ziggy Stardust
David Bowie på omslaget till "Aladdin Sane". 

Att han skulle vara den som spacedae till frisyren i fantasyfilmen Labyrint känns helt enkelt inte mer än rätt.

Mel Gibson – Dödligt vapen  (1987-)

Som tidigare nämnt har alltså hockeyfrillan en egen dag numera. För några år sedan, närmare bestämt 2017, kröntes Mel Gibson till frisyrens konung på Twitter – åtminstone av ett fankonto.

Masters of the Universe
Foto: The Cannon Group, Inc

Dolph Lundgren – Universums härskare (1987)

Vår egen Atlas har givetvis låtit sitt gyllene hår skina i formen av en hockeyhjälm. Detta i den inte lika skinande filmversionen om He-Man, där "The Dophster" givetvis spelar den muskulöse hjälten.

The Lost Boys
Foto: Warner Bros.

Kiefer Sutherland – The Lost Boys (1987)

Inspirerad av Billy Idol testade Kiefer Sutherland att utveckla hockeyfrillan ett steg längre, till kanske så vi tänker på den allra mest, i campy kultklassikern The Lost Boys. Tack Kiefer, tack.

Office Space
Foto: 20th Century Fox

Diedrich Bader – Office Space (1999)

Det är inte bara den smarta plotten och den vassa satiren som gör Office Space till en odödlig klassiker. Utan vår hjältes legendariske granne (spelad av Diedrich Bader) hade vi aldrig kunnat njuta av filmen på samma vis.

Ghost World
Foto: Scanbox Entertainment

Dave Sheridan – Ghost World (2000)

I den närmast perfekta dramakomedin Ghost World följer vi två vänner som precis slutat collage – här spelade av Thora Birch och Scarlett Johansson) – men den som stjäl showen är Dan Sheridan som en karateälskande mulletbärare. Se filmen om du inte gjort, den är lysande.

Är det någon hockeyfrilla du saknar? Hojta till så ska vi se om vi kan lägga till den till listan.

Mer läsning:

NÄSTA ARTIKEL