Kjell Bergqvists bästa filmer enligt IMDb – födelsedagsextra!

Kjell Bergqvists bästa filmer enligt IMDb – födelsedagsextra!

23 februari 2024 kl. 18:02

Har skådespelat i alltifrån Beck till Ondskan

Kjell Bergqvist är en av våra mest folkkära svenska skådespelare, som har en lång karriär inom film, TV och teater. I dag fyller han 71 år och för att fira det bjuder vi på en lista över några av hans mest omtyckta filmer.

I år är det 50 år sedan vår folkkära Kjell Bergqvist – som fyller 71 år i dag – gjorde debut i filmindustrin genom Kjell Gredes dramafilm En enkel melodi (1974). Sedan dess har han samlat ihop en imponerande lista över filmer och TV-serier som han har medverkat i. Senast var han aktuell som brottsutredaren Evert Bäckström i TV-serien Bäckström.

Här listar Filmtopp Kjell Bergqvists åtta högst betygsatta filmer på IMDb.

OBS! Endast filmer med fler än 1 000 röster på IMDb har tagits med, för att undvika missvisande resultat.

Kjell Bergqvist som Charles i "Bröllopsfotografen"
Foto: Sandrew Metronome.

8. Bröllopsfotografen (2009)

Regi: Ulf Malmros
Genre: Komedi, Drama
IMDb-betyg: 6,0 av 10 (4 300 röster)

Småstadskillen Robin (Björn Starrin) vill byta riktning i livet och börjar därför jobba som bröllopsfotograf. Snart får han ett gig på ett överklassbröllop i Djursholm via sin vän Johnny (Kjell Bergqvist), en avdankad komiker som försöker slå igenom som skådespelare. Robin gör sitt bästa för att passa in i den nya miljön, men det går sådär... Dessutom råkar han gå och bli kär i brudens syster. För sin roll i Bröllopsfotografen vann Kjell Bergqvist en guldbagge för bästa manliga biroll.

Foto: Sandrew Metronome.

7. Tjenare kungen (2005)

Regi: Ulf Malmros
Genre: Komedi, Drama
IMDb-betyg: 6,1 av 10 (3 400 röster)

Tjenare kungen handlar om den rebelliska tonåringen Abra (Josefin Neldén) som lämnar sin hemort i hopp om att bli punkstjärna. Kjell Bergqvist spelar den nitiske chefen Lundström från korvfabriken där Abra tar jobb efter att ha rymt till Göteborg. Filmen har dessutom ett proppfyllt soundtrack som fått mycket beröm för dess förmåga att ta med sig publiken tillbaka till 80-talet. 

Rolf Lassgård och Gösta Ekman i "Roseanna"
Foto: SF.

6. Roseanna (1993)

Regi: Daniel Alfredson
Genre: Krim, Drama, Thriller
IMDb-betyg: 6,2 av 10 (1 200 röster)

En kvinna hittas död i Göta Kanal, och mordet verkar vara omöjligt att lösa på grund av brist på bevis. Men Martin Beck (Gösta Ekman) och hans gode vän och kollega Lennart Kollberg (Kjell Bergqvist), tar sig an fallet och lyckas av en slump komma en oväntad misstänkt på spåren. 

Foto: SF.

5. Mannen på Balkongen (1993)

Regi: Daniel Alfredson
Genre: Krim, Drama
IMDb-betyg: 6,2 av 10 (1 300 röster)

Detta är ännu en film om poliskommissarien Martin Beck och den fjärde filmen med Gösta Ekman i huvudrollen. Även i denna film spelas Becks närmsta kollega, Lennart Kollberg, av Kjell Bergqvist. Filmen handlar om en seriemördare som attackerar och brutalt mördar tjejer i olika parker runt om i Stockholm. Dessvärre är polisens enda vittne till någon av attackerna en okänd rånare som fortfarande befinner sig på fri fot.

Monica Z
Foto: SF.

4. Monica Z (2013)

Regi: Per Fly
Genre: Biografi, Drama
IMDb-betyg: 6,8 av 10 (4 300 röster)

"Monica Z" är en prisbelönt biografisk dramafilm som skildrar livet och karriären hos den ikoniska svenska sångerskan Monica Zetterlund. Filmen, med Edda Magnusson i huvudrollen, berättar historien om Monicas liv från tidigt sextiotal fram till hennes internationella framgångar som jazzsångerska i New York. I filmen spelar Kjell Bergqvist rollen som Monicas pappa Bengt.

Foto: Sandrew Metronome.

3. Smala Sussie (2003)

Regi: Ulf Malmros
Genre: Komedi
IMDb-betyg: 6,9 av 10 (10 000 röster)

Denna film har tidigare omnämnts som "en gangsterkomedi på värmländska" och handlar om småstadsbon Erik, spelad av Jonas Rimeika, som letar efter sin försvunna syster som kallas "Smala Sussie". Det tar inte lång tid innan Erik finner sig själv i ett hav av lögner, problem och en lång rad bisarra händelser. Kjell Bergqvist spelar lokalpolisen Billy, som också blir involverad i sökandet... på ett eller annat sätt. 

Kjell Bergqvist i "Den Bästa Sommaren"
Foto: Film i Väst.

2. Den bästa sommaren (2000)

Regi: Ulf Malmros
Genre: Komedi, Drama, Familj
IMDb-betyg: 7,3 av 10 (4 400 röster)

"Den bästa sommaren" är en dramakomedi som utspelar sig i byn Molkom under 1950-talet. Vi får följa pojken Mårten (Anastasios Soulis) som tillsammans med jämnåriga Annika (Rebecca Scheja) ska tillbringa sin sommar ute på landet som "sommarbarn" hos den stränge Yngve Johansson, som spelas av Kjell Bergqvist. Snart inser barnen att Yngve har fattat tycke för deras lärarinna i sommarskolan och att just den här sommaren kommer bli något alldeles utöver det vanliga.

Kjell Bergqvist i "Ondskan"
Foto: Sony Pictures.

1. Ondskan (2003)

Regi: Mikael Håfström
Genre: Drama
IMDb-betyg: 7,7 av 10 (41 000 röster)

Den klart mest välkända av filmerna på listan är Ondskan, som är baserad på Jan Guillous roman med samma namn. Filmen handlar om den unge Erik Ponti, som spelas av Andreas Wilson, och hans kamp mot våld och förtryck på internatskolan Stjärnsberg under 1950-talet. Kjell Bergqvist spelar rollen som Erik Pontis styvpappa, Axel Ponti. Han är en våldsam och brutal man som inte är rädd för att ta till våldsamma medel för att kontrollera sin son.

Filmtopp håller dig alltid uppdaterad med listor och nyheter om film, tv och streaming. Kolla också in: Kjell Bergqvist 10 bästa filmer och serier.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL