Kända regissörers lysande debutfilmer och var du ser dem

Kända regissörers lysande debutfilmer och var du streamar dem

Filmtopp
18 oktober 2022 kl. 18:10

Från Steven Spielberg till Jane Campion

Oskar Gustavsson Klingenstierna går igenom några av historiens bästa regidebuter. Här hittar du var du streamar flera underbara klassiker!

Steven Spielberg, Jane Campion och Steven Soderbergh är alla tre exempel på begåvade och kända regissörer, men vilken var deras debutfilm?

Nu kommer listan över kända regissörers första verk. Det ska även förtydligas att det är första långfilmen som personen är krediterad för som regissör som tar plats i denna listan. Tidigare kortfilmer och skådespelar- eller manusuppdrag räknas inte med.

Riddarfalken från Malta
Humprey Bogart som Sam Spades. Foto: Warner Bros.

John Huston – Riddarfalken från Malta (1941)

Filmen kan mycket väl vara den mest kända på den här listan, i alla fall den mest klassiska. I dag räknas den som en av de mest framstående inom genren film-noir. Humphrey Bogart porträtterar privatdetektiven Sam Spade i det här täta dramat där hans kollega plötsligt blir skjuten. Spade försöker reda ut hur mordet gick ut men plötsligt börjar en rad olika figurer dyka upp på hans kontor där den gemensamma nämnaren är att alla verkar känna till en viss statyett. Filmen var John Hustons filmdebut och en annan som också filmdebuterade var Sydney Greenstreet som porträtterar Kasper Gutman, även kallad ”Fat man”.

Finns på: Blockbuster, Rakuten TV, Google Play, iTunes.

Här har du ditt liv
Jan Troells mästerverk "Här har du ditt liv". Foto: Svensk Filmindustri.

Jan Troell – Här har du ditt liv (1966)

Förskolläraren som gjorde kortfilmer under större delen av 1950-talet fick sitt stora folkliga genombrott när han gjorde långfilm för första gången. Romanen av Eyvind Johnson ligger till grund för denna svenska klassiker som är en typ av roadmovie. Vi får följa Olof(Eddie Axberg) från ung till mogen ålder när han stöter på bland annat timmerflottare, biografdirektörer och tivolipersonal.

Större delen av den dåtida svenska skådespelareliten medverkar, däribland Allan Edwall, Gunnar Björnstrand, Max von Sydow och Per Oscarsson. Det är inte bara historien som griper tag i en, även den stora blandningen av vackra norrländska miljöer är en fröjd att se; välgjort filmat av regissören själv.

Finns på: TriArtPlay, SF Anytime.

Vem är rädd för Virginia Wolf?
Elizabeth Taylor gormar och har sig i "Vem är rädd för Virginia Wolf". Foto: Warner Bros.

Mike Nichols – Vem är rädd för Virginia Woolf? (1966)

Det dåtida gifta paret, Elizabeth Taylor och Richard Burton, spelar i detta replikrika drama man och hustru. Deras äktenskap sätts på prov när alkoholen aldrig sinar och ett ungt par, spelade av George Segal och Sandy Dennis, får spela publik när frustrationerna och förnedringarna flödar. Filmen utspelar sig sent på småtimmarna i parets stora villa och efter ett tag blottar alla fyra sina smutsigaste och mest avskyvärda sidor.

Vem är rädd för Virginia Wolf? fick totalt 13 Oscarsnomineringar och både Taylor och Dennis som fick ta emot varsin statyett. Regissören Mike Nichols fick, med andra ord, göra en bejublad entré i filmvärlden som han följde upp med succén Mandomsprovet (1967) året efter.

Finns på: Google Play, Rakuten TV, iTunes.

Duellen
Före en hungrig haj var det en förbannad trucker som spred skräck i Spielbergs värld. Foto: Universal Television.

Steven Spielberg – Duellen (1971)

En arbetande man, David Mann (Dennis Weaver), sätter sig i förarsätet i sin bil och beger sig iväg mot ett möte. Plötsligt stöter han på en brunrostig tankbil som stoppar upp vägen och han väljer att köra om. En stund senare utför likaså tankbilen en aggressiv omkörning. Filmen utvecklas sedan till en ytterst spännande biljakt där det gäller att ligga först och visa sig snabbare än den andra. Filmen tickar in under 90 minuter och är en riktig nagelbitare. Manusförfattare, Richard Matheson, sägs ha blivit inspirerad av egna erfarenheter.

Finns på: Blockbuster, Microsoft Store, iTunes.

Sweetie
Foto: Avenue Pictures.

Jane Campion – Sweetie (1989)

Jane Campion var tidigare i år högaktuell med den flerfaldigt Oscarsnominerade filmen The Power of the Dog (2021), men långfilmsdebuten inträffade 1989. Sweetie är ett säreget drama som skildrar en dysfunktionell familjs vardag. Ena dottern, Kay (Karen Kolston), försöker hålla ihop sitt äktenskap medan den andra dottern, Dawn (Geneviéve Lemon) dras med personlighetsstörningar. Sweetie innehåller en hel del humor, kärleksfulla scener och även en stor portion mörker då familjen inte alltid kommer överens och stämningen är av den anledningen inte alltid på topp.

Finns på: Netflix. 

Sex, lögner och videoband
Steven Soderberghs lysande debut "Sex, lögner och videoband". Foto: Miramax Films.

Steven Soderbergh – Sex, lögner och videoband (1989)

Steven Soderberghs debut på vita duken är ett känslostarkt drama. Det handlar om John (Peter Gallagher), som vänstrar med sin frus syster Cynthia (Laura San Giacomo). Av den anledningen är deras äktenskap inte särskilt lyckligt och det blir inte bättre när Graham (James Spader), Johns gamla vän från college, dyker upp. Han har en fäbless för att spela in kvinnor när de pratar om sina sexuella upplevelser. Långa scener avlöser varandra där relationerna sätts på prov.

Filmen blev en storslagen debut för Soderbergh som fick ta emot Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes. Vid samma festival fick James Spader en utmärkelse för bästa manliga skådespelare.

Finns på: Blockbuster, Rakuten TV, iTunes, SF Anytime.

The Virgin Suicides
Sofia Coppola visade direkt sin talang med "The Virgin Suicides". Foto: Paramount Pictures.

Sofia Coppola – The Virgin Suicides (1999)

Dottern till Francis Ford Coppola står milt sagt på egna ben. Hon har nu hunnit med att regissera sju filmer, bland annat Lost in Translation (2003), Marie Antoinette (2006) och The Beguiled (2017). Det började dock med en mörk film där titeln avslöjar att självmord utgör huvudtemat. Lux (Kirsten Dunst) och hennes systrar lever ett strikt liv där deras föräldrar gör allt för att hålla de borta på killar och uteliv. När det sedan vankas skolbal förändras allt, flickorna får känna på tonårslivet men det de inte vet är det kommer ta vägar som ingen kunnat ana.

Finns på: iTunes.

Givetvis finns det många fler lysande debuter av berömda regissörer, kanske kollar vi på dem längre fram.

Oskar Gustavsson Klingenstierna

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL