Kampen mellan natur och människa – 8 filmer om hopp och förtvivlan

Kampen mellan natur och människa – 8 filmer om hopp och förtvivlan

Johan Samuelsson Krantz
03 februari 2024 kl. 20:02
ANNONS
ANNONS

Självbevarelsedriften i moder naturs skugga

I denna lista tipsar vi om 8 filmer där människor både frivilligt och ofrivilligt måste sätta sina kunskaper på prov när naturen och omständigheterna tvingar dem på knä.

De senaste åren har intresset för naturupplevelser fått ett uppsving. En mycket bra utveckling anser jag, då jag själv lider av ett svårt fall av naturentusiasm.

Den här listan kommer dock inte bara att fokusera på trevliga fjällupplevelser i solen med varm choklad och raggsockar, utan även utmaningarna som kan uppstå med att vistas i det fria. I kontrast till naturentusiasterna finns det människor som inte lika förtjusta i friluftslivet, men som av olika anledningar ändå råkar hamna i naturens våld. Kanske till och med ofrivilligt?

Här tar vi hänsyn till båda kategorierna.

Oavsett om ”naturupplevelsen” är frivillig eller inte riktar vi med listan blickarna mot filmer där människor måste handskas med situationer som Moder natur så nyckfullt serverar.

Vad är en människa kapabel till när naturen likt en mobbare tränger in dig i ett hörn?

Filmtopp tipsar – 8 filmer om människans kamp mot naturen

The Mountain Between Us
Kate Winslet i "The Mountain Between Us". Foto: 20th Century Fox

The Mountain Between Us (2017)

Genre: Drama
Regi: Hany Abu-Assad
Med: Idris Elba, Kate Winslet, Dermot Mulroney, Beau Bridges m.fl.

Denna film är en av många i raden med en handling som involverar ett flygplan – innehållandes människor som bara sett naturen på bilder innan – kraschar på en öde plats och måste utveckla expertkunskaper i överlevnad på helst under några timmar. Här har vi en sådan berättelse, men välgjord och spännande.

The Mountain Between Us (2017) är ett överlevnadsdrama regisserat av Hany Abu-Assad med Idris Elba och Kate Winslet i huvudrollerna. Efter en flygkrasch i High Uintas Wilderness måste neurokirurgen Dr. Ben Bass och fotojournalisten Alex Martin, med en hund, överleva skador och strängt väder. Handlingen intensifieras när de två överlevarna tvingas samarbeta och hitta lösningar ihop samtidigt som kylan är ständigt närvarande.

Här streamar du: The Mountain Between us (2017)

Stillbild ur The Edge
Anthony Hopkins och Alec Baldwin i "The Edge". Foto: 20th Century Fox

På gränsen (1997)

Genre: Thriller
Regi: Lee Tamahori
Med: Anthony Hopkins, Alec Baldwin, Elle Macpherson, Harold Perrineau m.fl.

Här har vi samma grundförutsättning igen, flygplanskrasch mitt ute i Alaska med endast granar och lömska björnar som sällskap. Handlingen följer Charles Morse (Hopkins), Bob Green (Baldwin) och Stephen (Perrineau) när de nödvändigt måste konfronteras med en skoningslös vildmark som bara vill dem illa. Skillnaden i denna filmen mot många andra är att Charles Morse äger ett "special set of skills" som Liam Neesons karaktär i Taken (2008) skulle ha sagt. Oerhört spännande och nervkittlande film med den alltid så aktningsvärde Anthony Hopkins.

Här streamar du: På gränsen (1997)

Snart kan du besöka Into the Wild-bussen
Foto: United International Pictures 

Into the Wild (2007)

Genre: Drama
Regi: Sean Penn
Med: Emile Hirsch, Marcia Gay Harden, William Hurt, Jena Malone m.fl.

I denna otroliga berättelse om strävan efter äkthet, självständighet och självupptäckt får vi följa Christopher McCandless (Emile Hirsch). Han överger det konventionella samhället för att vandra genom Nordamerika och hamnar till slut i Alaskas vildmark. Han känner en djup frustration gentemot samhället som vi känner det, dess värderingar och materialism. Vildmarken representerar för honom en plats av sanning och äkta känslor. Filmen är inte bara en strapats i form av fysiska utmaningar utan även en resa i ditt inre där du kanske får dig en tankeställare – hur som haver, vacker film.

Här streamar du: Into the Wild (2007)

Foto: United International Pictures 

Cast Away (2000)

Genre: Drama
Regi: Robert Zemeckis
Med: Tom Hanks, Helen Hunt, Nick Searcy m.fl.

Flygplanskrasch på nytt. Denna gången byter vi ut granar mot palmer och björnar mot volleybollar. I Cast Away möter vi Chuck Noland (Hanks), en FedEx-analytiker som överlever flygkraschen och hamnar ensam på en öde ö. Han kämpar för överlevnad och att ta sig hem, hittar en följeslagare och bästa vän i en volleyboll han döper till Wilson. Filmen är en tårdrypande berättelse om en människas uthållighet och kamp för att inte mista hopp och grepp om verkligheten. Hanks prestation i Cast Away är minst sagt övertygande. Bara se den.

Här streamar du: Cast Away (2000)

Everest
Foto: United International Pictures

Everest (2015)

Genre: Äventyr
Regi: Baltasar Kormákur
Med: Jason Clarke, Josh Brolin, John Hawkes, Jake Gyllenhaal m.fl.

I denna film får vi bevittna omständigheter som är anpassade efter människans naturliga levnadsbetingelser lika bra som öknen är för en fisk.
Everest skildrar de verkliga händelserna under den katastrofala Mount Everest-expeditionen 1996. Filmen fokuserar på två kommersiella expeditioner ledda av Rob Hall (Clarke) och Scott Fischer (Gyllenhaal). På berget möter de dödliga utmaningar och ogynnsamma väderförhållanden, för att uttrycka det lite milt. En gripande historia om vad som ligger bakom människans drivkrafter till att riskera sina liv. För att citera filmen finns det bara ett svar på detta, "för att berget finns där".

Här streamar du: Everest (2015)

Den 12:e mannen (2018)
Foto: Studio S Entertainment

Den 12:e mannen (2017)

Genre: Drama
Regi: Harald Zwart
Med:Thomas Gullestad, Jonathan Rhys-Meyers, Marie Blokhus, Mads Sjøgård Pettersen m.fl.

I denna film kan man se prov på hur långt en person är villig att gå när övertygelsen är tillräckligt stor. Den 12:e mannen är en fängslande norsk dramafilm, som berättar den sanna och häpnadsväckande historien om Jan Baalsruds (Thomas Gullestad) flykt från Nazitysklands ockupation av Norge till Sverige under andra världskriget. Berättelsen belyser modet hos de som hjälpte Baalsrud på hans farofyllda resa samtidigt som den skildrar det obevekliga förföljandet från Sicherheitsdienst (SD) under ledning av Sturmbannführer Kurt Stage (Rhys-Meyers). Baalsrud är obeveklig i sin karaktär och utstår allt från att simma i iskalla fjordar, fysiska skador, svält och isolation till självamputering. 

Här streamar du: Den 12:e mannen (2017)

Foto: Noble Entertainment AB

Arctic (2018)

Genre: Drama
Regi: Joe Penna
Med: Mads Mikkelsen, Maria Thelma Smáradóttir, Tintrinai Thikhasuk m.fl.

Ingen blir förvånad när jag säger att även denna film handlar om en flygkrasch. I Arctic kämpar Mads Mikkelsens karaktär Overgård för överlevnad efter kraschen i den arktiska ödemarken. När han finner en skadad passagerare tar han på sig det svåra uppdraget att ta denne till säkerhet genom extrema prövningar, där varje lilla beslut kan vara skillnaden mellan att han eller sin följeslagare dör. Här blir känslan av isolation väldigt påtaglig, precis som i ovan nämnda Cast Away. Den mest väsentliga skillnaden är att det inte finns kokosnötter, krabbor eller fisk att äta. Ytterst välgjort överlevnadsdrama.

Här streamar du: Arctic (2018)

James Franco i "127 timmar".
Foto: Twentieth Century Fox

127 timmar (2010)

Genre: Drama
Regi: Danny Boyle
Med: James Franco, Amber Tamblyn, Kate Mara m.fl.

Ett gemensamt tema för många av överlevnadsfilmerna på listan är hur viljestark man kan vara när nöden så kräver. I denna film så stretchar man detta koncept ända in i kaklet. Filmen följer Aron Ralston, en klättrare som blir fastklämd av en sten i en isolerad kanjon i Utah och måste ta drastiska åtgärder för att överleva. Filmen kan få den mest härdade individ att vilja gömma ansiktet i en kudde. 127 timmar har en given plats på listan.

Här streamar du: 127 timmar (2010)

Överlevnadsfilmer finns det många av men dessa håller en jämn och hög kvalitet trots att flygkrasch-premissen kanske är något påtaglig, måhända oundvikligt med tanke på temat. Håll till godo med dessa förslag och njut av spänningen.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL