"Världens bästa skådespelare" enligt Johnny Depp

Johnny Depp 61 år – Stjärnans bästa filmer och var du streamar dem

Filmtopp
09 juni 2024 kl. 13:02

Vilka är Johnny Depps bästa filmer?

I dag fyller Johnny Depp 61 år. Med sin nästan 40 år långa karriär och över 100 produktioner har han etablerat sig som en av världens största filmstjärnor. Hans filmografi innehåller många fantastiska titlar, men vilka av dem är egentligen bäst?

Få karaktärsskådespelare har varit lika framgångsrika som Johnny Depp. Han har spelat Edward Scissorhands, format världens mest folkkära pirat, porträtterat den usla filmregissören Ed Wood och briljerat som förrädisk barberare. Sammanlagt har det blivit tre Oscarsnomineringar och otaliga kassasuccéer, men för att sammanfatta hans karriär närmare behöver vi ta en noggrann titt på hans alster...

Johnny Depp 61 år  – stjärnans 10 bästa filmer och var du streamar dem

Bästa filmerna med Johnny Depp – Pirated of the Caribbean: Svarta Pärlans förbannelse
Foto: Buena Vista International.

Pirates of the Caribbean: Svarta Pärlans förbannelse (2003)

Handling: Den fruktade sjörövaren Barbossa (Geoffrey Rush) kidnappar guvernörsdottern Elizabeth (Keira Knightley). Hennes hemlige beundrare Will (Orlando Bloom) bestämmer sig för att försöka rädda henne och för att lyckas tar han hjälp av den ökände piraten Jack Sparrow (Johnny Depp). Vad Will inte vet är att det vilar en förbannelse över Barbossa och hans sjörövare – en förbannelse som måste hävas innan de kan besegras.

Vi inleder med filmserien och rollen som blivit mer eller mindre synonym med Johnny Depp. Detta är dessutom en av tre roller som har resulterat i en Oscarsnominering för skådespelaren. Depp som Jack Sparrow är kort och gott enastående och filmen måste väl ändå kunna klassas som en av 00-talets bästa äventyrsrullar?

Här kan du streama: Pirates of the Caribbean: Svarta pärlans förbannelse (2003)

Johnny Depps bästa filmer – Finding Neverland
Foto: Svensk Filmindustri.

Finding Neverland (2004)

Handling: Barrie (Depp) lär känna fyra barn som har förlorat sin far, och med utgångspunkt från tiden han spenderar med dem skriver han en berättelse om barn som inte vill bli vuxna. En berättelse om Peter Pan-skaparen James Matthew Barrie och hans vänskap med familjen som inspirerade hans livsverk.

Precis som med Svarta Pärlans förbannelse, så belönades Depp med en Oscarsnominering för sin prestation i Finding Neverland. Filmen i sig är ett fint och värmande drama som kan beskrivas som näst intill fläckfritt. Depps insats kan i sin tur beskrivas som precis lika tonsäker som filmen.

Här kan du streama: Finding Neverland (2004)

Johnny Depps bästa filmer – Sweeney Todd
Foto: Sandrew Metronome.

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Handling: Barberaren Benjamin Barker (Depp), som på falska anklagelser döms till att tjäna ett livstids fängelsestraff på andra sidan jordklotet, återvänder till London efter att ha rymt, och nu är han ute efter hämnd. Under täcknamnet Sweeney Todd tar Barker sikte på Judge Turpin (Alan Rickman) som skickade iväg honom för brottet han inte begått, för att sedan kunna lägga vantarna på hans fru och dotter.

Vi tar och kastar in den tredje och sista filmen som Depp har Oscarsnominerats för när vi ändå har farten uppe. Tycker du om Tim Burton, Johnny Depp och musikaler så är det här tidernas bästa film – och även om du inte skulle checka av alla tre boxarna, så är det en stabil, underhållande och stilsäker film.

Här kan du streama: Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Bästa filmerna med Johnny Depp – Fear and Loathing in Las Vegas
Foto: United International Pictures.

Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

Handling: När ett uppdrag för journalisten Raoul Duke (Depp) och hans medhjälpare Dr. Gonzo (Benicio Del Toro) till Las Vegas bestämmer de sig för att göra det mesta av sin tid där. Snart har jobbresan förvandlats till en dekadent och psykedelisk vistelse, präglad av droger och neonljus i syndernas stad.

Fear and Loathing in Las Vegas är inte allas kopp te, men inte ens den som ogillar filmen kan säga något annat än att det är en unik och ambitiös film som förtjänar att beundras för hur den tar ut svängarna. Depp och Del Toro är dessutom en fantastisk duo tillsammans.

Här kan du streama: Fear and Loathing in Las Vegas (1998)

"Världens bästa skådespelare" enligt Johnny Depp
Foto: Twentieth Century Fox.

Black Mass (2015)

Handling: Den irländska gangstern James ”Whitey” Bulger (Depp) verkade i Boston på 1970-talet, då han övertalades av FBI-agenten John Connolly (Joel Edgerton) att samarbeta med byrån för att få den italienska maffian på fall. En sann historia om en ohelig allians som spårade ur och ledde till att Whitey blev en av de mäktigaste och mest hänsynslösa gangstrarna i Boston genom tiderna.

Det här är kanske ett aningen kontroversiellt val och det ska erkännas att Black Mass måste forceras in på listan. Att den inkluderas beror egentligen mer på Depps rollprestation än filmens faktiska kvalitet. Filmen är fullt duglig, i många avseenden till och med bra, men behållningen ligger i Depps insats som Whitey Bulger. När filmen kom var det uppfriskande att se honom som en rå gangster efter år av filmer där han nästan enbart spelade roller som gränsade till karikatyrer.

Här kan du streama: Black Mass (2015)

Bästa filmerna med Johnny Depp – Ed Wood
Foto: Buena Vista International.

Ed Wood (1994)

Handling: Den (mestadels) sanna berättelsen om Ed Wood (Depp) – allmänt känd som "tidernas sämsta regissör". I filmen får vi följa hur regissören jagar sin dröm, med hjälp av sina underliga vänner, trots att han till synes verkar sakna allt vad talang heter.

Ed Wood är en fascinerande bra film med tanke på vad den skildrar. Den hade lätt kunnat bli urfånig, men lyckas hela tiden hålla sig på precis rätt sida – och samma sak kan sägas om Depps insats i filmen. I många andras händer hade den här rollen kunnat kännas enbart parodisk, men i Depps känns den äkta.

Här kan du streama: Ed Wood (1994)

Johnny Depps bästa filmer – Edward Scissorhands
Foto: Twentieth Century Fox.

Edward Scissorhands (1990)

Handling: I ett stort slott bor en gammal uppfinnare som har lyckats konstruera en man, Edward Scissorhands (Depp). Innan han hinner förse sin skapelse med ett par riktiga händer avlider han och Edward är dömd att leva med de saxar han har som händer. Edward lever ensam i slottet tills han upptäcks och bjuds in i familjen Boggs hem. Utanför isoleringen i slottet väntar en värld som representerar både det bästa och värsta som människor har att erbjuda.

Från en Ed till en annan. Denna nästan poetiskt vackra film av Tim Burton är svår att inte älska, och det mycket tack vare hur Depp lyckas väcka patos genom sin rollprestation. Det är en fantastisk film med en ikonisk skådespelarinsats med andra ord.

Här kan du streama: Edward Scissorhands (1990)

Bästa filmerna med Johnny Depp – Gilbert Grape
Foto: Buena Vista International.

Gilbert Grape (1993)

Handling: Gilbert Grape (Depp) bor i Endore, en amerikansk småstad och att leva där är som "att dansa utan musik", enligt Gilbert. Livet verkar gå honom förbi och allt hans fokus ligger på att ta hand om sin funktionsnedsatta bror och sjukligt överviktiga mamma.

Gilbert Grape är en finstämd film med mycket hjärta, signerad Lasse Hallström. Bland alla Depps skruvade och upphöjda karaktärer som han gör så bra, sticker rollen som Gilbert Grape ut som positivt lågmäld. Balansen mellan det stillsamma i Depps Gilbert och det oberäkneliga i Leonardo DiCaprios Arnie är till stor del vad som gör filmen så bra.

Här kan du streama: Gilbert Grape (1993)

Johnny Depps bästa filmer – Donnie Brasco
Foto: Egmont Film.

Donnie Brasco (1997)

Handling: I rollen som juvelförsäljaren Donnie Brasco (Depp) blir FBI-agenten Joe Pistone accepterad i maffiafamiljen med den åldrande lönnmördaren Lefty Ruggiero (Al Pacino) som överhuvud. När hans personliga liv kolliderar med yrkeslivet, sätter Pistone sitt äktenskap, jobb, liv och sin relation till gangsterkungen han börjat respektera och beundra, på spel.

Depp gör inte nödvändigtvis en av sina allra bästa rollprestationer i Donnie Brasco (även om den är riktigt bra), men det råder ingen tvekan om att den som helhet är en av Depps bästa filmer. Kemin mellan Depp och Pacino lyfter den ytterligare någon nivå.

Här kan du streama: Donnie Brasco (1997)

Bästa filmerna med Johnny Depp – Corpse Bride
Foto: Sandrew Metronome.

Corpse Bride (2005)

Handling: I en by på 1800-talet råkar den unge Viktor (Depp) hamna i dödsriket genom att av misstag fria till ett mystiskt lik i en bröllopsklänning (Helena Bonham Carter). Ovan jord väntar hans sanna kärlek, den förkrossade och övergivna Victoria (Emily Watson) på att han ska återvända till henne. Även om livet i dödsriket visar sig vara betydligt mer färgstarkt än vad Victor är van vid, inser han snart att ingenting kan få honom att överge sin älskade.

Johnny Depp har lånat ut sin röst till en och annan sevärd animerad film, så det känns inte mer än rätt att inkludera åtminstone en av dem på listan. Många håller nog med om att stop-motion-äventyret Corpse Bride är den bästa av de animerade filmer han har varit med i.

Här kan du streama: Corpse Bride (2005)

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL