Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Referenser i Euphorias första säsong

Såg du dessa filmtricks och referenser i Euphoria?

  • HBO
Filmtopp
Filmtopp | Lista
28 januari 2022
Filmtopp
Filmtopp | Lista
28 januari 2022

Många och spännande referenser i Euphorias första säsong

Nu när Euphoria är inne på sin andra säsong kan det vara dags att titta lite extra på de otroliga filmtricks och hejdlösa passningar till gamla thrillers och skräckfilmer som låg gömd i den första säsongen. Världsexklusivt för Filmtopp kikar vi här på ett par exempel.

Jules och tavlan från konsthistorialektionen

Jules och Kat tar igen missade studier under sommaren. På kursen i konst syns under ett kort tag den välkända tavlan Ophelia av John Everett Millais, i helbild. När Jules senare är i sitt rum, och sträcker sig över sin säng, är scenariot en efterliknelse av tavlan från konstkursen.

Jules och tavlan från konsthistorialektionen
Foto: HBO Max. Tavla: Ophelia av John Everett Millais.

Kat och halloween

Det är halloween, och kidsen passar på att klä ut sig till karaktärer ur gamla filmer. Coolast av alla är Lexi, som väljer att klä ut sig Bob Ross, en legendarisk tv-ikon i USA på grund av att denne gjorde instruktionsfilmer i målning på åttiotalet.

Men hur som helst: Nathan frågar Kat om hon har klätt ut sig till "a slutty nun". "I'm Thana from Ms .45", svarar hon. "It's a movie about this mute seamstress, who gets brutally raped at gunpoint. And at the end, she puts on a nun costume, goes to a Halloween party and shoots everybody."

Ms .45 är en exploitation thriller från 1981, i regi av Abel Ferrara. När Nathan förför Kat så är scenen, i ett visst skede, hämtad direkt ur Abel Ferraras film, med den utklädda Kat som den utklädda nunnan Thana i tjusig eftterlikning.

Euphoria och Ms .45
Foton: HBO Max och Navaron Films.

One Direction

Som bekant gillar Kat att skriva erotiska noveller. I den animerade sekvensen från hennes mest framgångsrika verk speglas nämnda scen mellan Nathan och Kat, från maskeradfesten, i förloppet.

One Direction utövar oralsex, i samklang med Nathans dyk på Kat, med tillhörande tajmad orgasm.

Kat och One Direction
Foton: HBO Max. 

Kat har även utsökt filmsmak och diggar glammig punkrock. I nya säsongen flashar hon en tröja med The Cramps, ett amerikanskt pshychobillyband med rötter i 70-talet. I första säsongen kommer hon till plugget med en tröja med den coola Meiko Kaji från den japanska hämdvåldsexploitationrullen Female Prisoner 701: Scorpion (regi: Shunya Itō).

High five, Kat!

Kat och Female Prisoner 701
Foton: Toei Company och HBO Max.

Film i filmen: Rue och tivolit

"Euphoria" gillar att göra passningar kors och tvärs emellan scenerna. Ett exempel är när Jules som barn tittar på tv med sin mamma. På tv:n visas en scen där en man springer runt på ett tivoli (Hmm, är detta ur en Hitchcockrulle?), med en färggrann karusell i bakgrunden. Senare syns Rue i en liknande scen, med karuseller och fyrverkerier i bakgrunden. 

Rue på tivoli
Foton: HBO Max.

Scarface

Fezco har en posterScarface hemma hos sig. Det är logiskt, eftersom flera scener med honom och Ashtray refererar till Brian DePalmas klassiska gangsterfilm från 1983. När de säljer kringlor på tivolit i avsnitt fyra så refererar det till hur Scarface jobbar som diskare, innan gangsterkarriären. Så det är inte helt fel ute att Nate tyket kallar Fez för "fucking Tony Montana", Al Pacinos karaktär i Scarface.

Scarface Euphoria
Foton: Universal Pictures och HBO Max. 

Referenserna till just Scarface duggar tätt genom första säsongen av Euphoria. Under Rues maniska detektivperiod kopplas scenen till några hetsiga minuter i Brian DePalmas film, där Rues uppknäppta skjorta och läderholster hänvisar till attribut hos Al Pacinos Tony Montana. Lexis uppknäppta skjorta och löst knutna slipps refererar, å sin tur, till Scarfaces gangsteradvokat i samma scen. 

Scarface och Euphoria 2
Foton: Universal Pictures och HBO Max.

Carrie

Brian DePalma har även regisserat Stephen King-filmatiseringen Carrie, från 1976. 

Euphoria och Carrie
Foton: HBO Max och SF Studios.

Tyler, som misshandlas av Nate,  har en poster på filmen hemma hos sig. Under de första scenerna i Brian DePalmas film försöker filmen sälja på billig erotik, inte helt ovanligt för regissören: Carrie inleds med scener från tjejernas omklädningsrum i en high school. Euphoria vänder på detta, när dessa scener refereras till under Nates ångestfyllda undertryckande av homosexuella dragningar i killarnas omklädningsrum. 

Euphoria och Carrie 2
Foto: HBO Max och SF Studios.

Romeo och Julia

I have no joy of this contract tonight.

It is too rash, too unadvised, too sudden,

Too like the lightning, which doth cease to be

Ere one can say “It lightens.” Sweet, good night.

– Shakespeares Romeo och Julia, akt 2

Artiklar på nätet (bland annat i Your Tango och Out) nämner att Jules, på halloween, klär ut sig till en ängel från Baz Luhrmanns (The Get Down, The Great Gatsby) filmatisering av Romeo och Julia från 1996. Det har också nämnts att Jules reciterar Shakespeare efter att hon kastat sig i swimmingpoolen. Baz Luhrmanns film innehåller också en scen där Romeo och Julia, likt Rue och Jules, badar i en swimmingpool – och reciterar samma stycke ur Shakespeare. Det är inte bara själva grundsituationen och reciteringen som hänvisar till Baz Luhrmanns film – scenen i Euphoria är konstruerad på samma sätt, i en hyllning.

Euphoria och Rome och Julia
Foton: Fox Film och HBO Max.

Likt den ursprungliga berättelsen i Romeo och Julia, så besöker Jules Rue genom att klättra in genom fönstret. I slutet av säsong ett av Euphoria tar Rue droger, i ett återfall. I scenen får vi en aning om att det kanske är en överdos – men Rue återuppstår, precis som Julia i Shakespeares pjäs, som tar gift för att låtsas vara död, men sedan åter vaknar till liv.

"Rue och Jules" – räcker ni upp handen, ni som tycker att det låter som en passning till Romeo och Julia?

Smells Like Teen Spirit

Den antagligen mest galna passningen till andra filmade verk äger rum när Kats Tumblr-följare stormar in i high school. Hela denna sekvens hänvisar åt ett ganska otippat håll, nämligen till den klassiska musikvideon till Nirvanas "Smells Like Teen Spirit" från 1991. Eller – är vi ute och cyklar här? Jämför och se om det är vi som är virrpannor, eller om det är så att Euphoria gömmer helt galet mäktiga passningar.

Åtminstone får vi i S2E3 veta om Jules att "you and Kurt Cobain have the same haircut".

Nirvana och Euphoria
Foton: Straylight Productions och HBO Max.

Anton Halldin

LÄS OCKSÅ:

NÄSTA ARTIKEL