Tom Cruise vill göra film i rymden – med NASA

Här är 10 skådespelare som gör sina egna stunts

14 april 2024 kl. 17:02

Dessa stjärnor gör allt själv

Ett filmcrew består av många olika personer, alltifrån skådespelare och regissörer till ljudtekniker samt stuntmän och kvinnor. Men vissa skådespelare gillar faktiskt att göra sina egna stunts. Vi på filmtopp listar här tio skådespelare som gör just det.

Tom Cruise

Tom Cruise vill göra film i rymden – med NASA
Tom Cruise i "Mission: Impossible – Ghost Protocol." Foto: Paramount.

När man pratar om skådespelare som gör sina egna stunts brukar Tom Cruise ofta vara en av de första namnen som nämns, och han själv verkar vara mycket principfast när det kommer till den punkten. En av de mest våghalsigaste scenerna stjärnan spelat in var till Mission Impossible – Ghost Protocole, där han klättrade på toppen av en hög byggnad i Dubai. Tom Cruise har själv berättat att han som ung gillade att göra olika slags stunts, och att han tror att filmerna blir bättre när han gör allting själv. 

Tom Cruise är nu bioktuell med Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One där han gör sitt vildaste stunt hittills.

Adam Driver

Se Adam Driver och Matt Damon i The Last Duel
Adam Driver i "The Last Duel". Foto: 20th Century Studios.

Under inspelningen av den nya Star Wars-trilogin var Kylo Ren-skådespelaren mer än villig att göra alla sina stunts. Filmernas stunt-koordinator Eunice Huthart berättade i en intervju med CBR att Adam Driver gjorde så mycket att hans stuntman helt enkelt inte behövdes. Huthart verkar blivit väldigt imponerad och tycker att han borde gör fler actionfilmer. The Last Duel är kanske inte riktigt det, men i den gjorde både Matt Damon och Adam Driver sina egna stunts, vilket bara verkar bekräfta bilden av att den sistnämnda inte behöver någon stuntman.

Charlize Theron

Charlize Theron i The Old Guard. Foto: Netflix.
Charlize Theron i "The Old Guard." Foto: Netflix.

Charlize Theron har varit med i flera olika actionfilmer, bland annat Mad Max: Fury Road, Atomic Blonde och The Old Guard. I alla dessa utförde hon flera av sin egna stunts, men värst var det i The Old Guard där hon utförde precis alla. Som bevis för det skadade hon sig flera gånger, och värst blev det när hon skadade ledbandet i ena tummen. Trots skadan fortsatte hon att vara med på inspelningen, och vägrade skaffa en stuntkvinna som kunde ersätta henne. Det visade sig senare att hon behövde göra en operation. Det är inte heller enda gången hon skadat sig under en filminspelning, under inspelningen av Aeon Flux skadade hon nacken och var enligt egen utsago nära att bli paralyserad. 

Halle Berry

Halle Berry i Bruised
Halle Berry i "Bruised". Foto: Netflix

Precis som Charlize Theron har Halle Berry skadat sig flera gånger på olika filminspelningar. I filmerna Bruised och John Wick: Chapter 3 gjorde hon nästan uteslutande alla stunts, med några få undantag. Hon har själv erkänt att hon skadar sig hela tiden, men att hon inte tycker det är mer än rätt eftersom stuntmännen och kvinnorna gör det hela tiden, utan att de klagar. I den tredje John Wick-filmen gjorde hon faktiskt alla stuntscener utom tre, som filmproduktionen själva ansåg var alldeles för farliga. 

Alicia Vikander

Alicia Vikander som Lara Croft
Alicia Vikander som Lara Croft. Foto: MGM och Warner Bros.

När svenskan blev tilldelad rollen som Lara Croft i rebooten av Tomb Raider innebar den en helt ny vardag för henne. Dagarna bestod till stora delar av träningspass, vilket gjorde att hon kunde göra de flesta av sina egna stunts. I en intervju med Femina berättar Oscarsvinnaren att hon själv ville göra så mycket som möjligt, men i bland satte försäkringsbolaget stopp. Stunts gjorde hon nästan dagligen, och värst säger hon själv var när hon fick kasta sig ner i 11-gradigt vatten med ett rep bundet runt händerna. Den scenen fick hon dessutom göra om flera gånger.

Angelina Jolie

Angelina Jolie som Lara Croft
Angelina Jolie som Lara Croft. Foto: Paramount.

Den som var först med att iklä sig rollen som Lara Croft, och precis som Alicia Vikander gjorde hon flera av stuntsen i Tomb Raider-filmerna. Stuntmannen Simon Crane, som arbetat med Jolie på flera filminspelningar, har sagt att i 99 procent av fallen så gör hon sina egna stunts. Själv har Angelina Jolie avslöjat att hon gjorde alla stunts i filmen Salt, vilket bland annat inkluderade att klättra på en tolvvåningsbyggnad och dyka genom en öppen dörr samtidigt som hon skjuter.

Jackie Chan

Chris Tucker och Jackie Chan i Rush Hour 2
Chris Tucker och Jackie Chan i Rush Hour 2. Foto: New Line Cinema

Jackie Chan är känd för att göra sina egna stunts, och genom åren har han skadat sig på flera olika sätt. Han har själv med en enorm envishet alltid insisterat på att han ska göra det. Under sina tidiga år tränade han rigoröst inom både akrobatik och kampsporter, och han har bland annat svart bälte i hapkido. Nu börjar han dock bli till åren och actionfilmerna har därför minskat. Kanske förklarar det också varför det numera är väldigt tyst kring om det någonsin blir en Rush Hour 4?

Johnny Knoxville

Johnny Knoxville och resten av Jackass gänget
Johnny Knoxville och resten av Jackass gänget. Foto: Paramount

Jackass-stjärnan är känd för sina notoriskt galna upptåg under åren med resten av Jackass-gänget, och nog är det nästan ett mirakel att han fortfarande är så hel som han är? Men nu verkar det faktiskt som att det kanske är över. Till NME berättar Knoxville att han planerar och ställa sig bakom kameran efter Jackass Forever, ett beslut som han tagit efter ett medicinskt råd från hans läkare. Han har dessutom barn och säger själv att det inte finns något mer för honom att bevisa inom stunts. Framtiden får väl utvisa om han faktiskt kommer hålla det han sagt. Det är i alla fall ingen tvekan om att det är han som gör sina egna stunts när Jackass Forever går upp på biograferna i morgon. 

Buster Keaton

Buster Keaton i The Goat
Buster Keaton i "The Goat". Foto: Metro Pictures.

Långt före Tom Cruise klättrade på byggnader i Mission Impossible fanns Buster Keaton, en filmstjärna som under 1920-talet utförde en mängd olika stunts. Keaton var en amerikansk skådespelare, komiker och stuntman som man nästan får säga var en pionjär när det kommer till våghalsighet på film. Eller vad sägs som följande stunts som han själv gjorde: 

  • Lät ett helt hus rasa över honom
  • Satt sig längst fram på ett tåg i rörelse och puttade undan ett hinder från spåret som annars hade suttit tåget ur spår. 
  • Hoppade mellan taken på två höghus
  • Tog tag i en accelererande bil med sina bara händer – bilen körde så snabbt att han flög med efter den.

Listan kan göras lång, men kort sagt var Buster Keaton en riktig våghals.

Chloë Grace Moretz

Chloë Grace Moretz i Kick-Ass
Chloë Grace Moretz i "Kick-Ass." Foto: Lionsgate

Chloë Grace Moretz var blott tretton år när hon fick rollen som Hit-Girl i superhjältefilmen Kick-Ass men det stoppade henne inte från att göra sina egna stunts. Inför filmen tränade hon med Jackie Chans stunt-team i tre månader, och fem år senare verkade det fortfarande sitta i. När hon spelade in The Fifth Wave berättar Grace Moretz nämligen att hon utförde de flesta stunts med enkelhet, och att det svårast nästan i stället var att hennes karaktär inte skulle se för bra ut på det hon gjorde. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL