Top Gun Maverick

LISTA: Tom Cruise galnaste stunts... hittills!

08 juli 2023 kl. 20:05

Hollywoods mest vågade filmstjärna

Tom Cruise är känd för att utföra sina egna otroliga stunts utan specialeffekter. Från att flyga helikopter till att hoppa från 7600 meter upp i luften. Här kan du se åtta galna stunts Tom Cruise har bjudit på.

8. Undervattenscenerna i Mission: Impossible – Rogue Nation

Tom Cruise höll andan i hela sex minuter för Mission: Impossible - Rogue Nation (2014). Värt att nämna att soldater i specialförband såsom Navy SEAL kan hålla andan under vattnet i två till tre minuter. Tom Cruise utförde stuntet själv med hjälp av professionella dykare och andra säkerhetsåtgärder. Han hoppade 30 meter ner i en storpool där han presterade den vansinniga stuntscenen.

Cruises rekord slogs av Kate Winslet under inspelningen av filmen Avatar: The Way of Water där hon höll andan under vatten i 7 minuter och 15 sekunder i 2022.

7. Upplevde 8 G-krafter i ett jaktflygplan – Top Gun: Maverick

Tom Cruise var verkligen i ett F/A-18 jaktflygplan för flygscenerna i Top Gun: Maverick. Att skådespela medan drygt 700 kilo trycker ner din kropp är inte lätt att hantera. Det fick Tom Cruise att uppleva under inspelningen när hans jaktflygplan kom upp i nästan 8 G-krafter, det är som att andas med en isbjörn på bröstet. Det är mycket imponerande med tanken på att Tom Cruise var 55 år gammal när filmproduktionen började.

6. Aj! Bröt fotleden i Mission: Impossible - Fallout

Detta stunt skedde under inspelningen av Mission: Impossible - Fallout i en scen där Ethan Hunt (Tom Cruise) hoppar från en byggnad till en annan. För att filma jaktscenen fästes Cruise i två säkerhetsselar, men trots att det fanns säkerhetsåtgärder så råkade han bryta fotleden när han kraschade mot sidan av den andra byggnaden. Det var den första tagningen och Cruise visste att fotleden var bruten så han kämpade på och sprang förbi kamerorna så att scenen kunde avslutas.

– Jag ville inte behöva göra om det. Jag visste direkt att den var bruten så jag tänkte bara att jag skulle springa förbi kamerorna så att vi fick med det. Båda de där scenerna är med i filmen, säger Cruise i The Graham Norton Show.

6. Flög och gjorde stunts med helikopter i Mission: Impossible - Fallout

Ja, Tom Cruise utförde många av sina egna stunts i Mission: Impossible - Fallout, inklusive att flyga en helikopter. Tom Cruise fick intensiv träning för att kunna flyga helikoptern för filmens actionscener. Han övade med yrkespiloter och flög under flera månader innan han filmade scenerna. Men Cruise flög inte bara helikoptern. Han gjorde också ett 360-graders spiralrörelse neråt med den, vilket skulle utmana även den mest veteranpiloten.

5. Det var nära ögat - Mission: Impossible 2

I Mission: Impossible 2 insisterade Cruise att kniven i denna scen skulle vara riktigt. Han ville även att kniven skulle stoppa en halv centimeter ifrån ögat. Allt gjordes med hjälp av professionella säkerhetsåtgärder men gåshuden från denna scen går mig alltid att hoppa till.

4. Klättrade Burj Khalifa på riktigt i Mission: Impossible – Ghost Protocol

Att Klättra på utsidan av världen högsta byggnad är ett av de stunts Tom Cruise gjorde i Mission: Impossible – Ghost Protocol. Strunta i green screen och specialeffekter, klättra bara! Scenen filmades med Cruise som utförde stuntet själv, med hjälp av säkerhetsselar och andra säkerhetsåtgärder. Scenen krävde att filmstjärnan klättrade upp längs utsidan av byggnaden, som är över 800 meter hög, och slåss mot skurkar medan han försökte slutföra sitt uppdrag. Scenen fick mycket beröm för sin realism och intensiva action.

3. Hängde på sidan av ett flygplan som är på väg att lyfta i Mission: Impossible - Rogue Nation

I början av Mission: Impossible - Rogue Nation gjorde Tom Cruise ett stunt där han måste hänger på sidan av ett militärplan som är på väg att lyfta. Cruise höll i dörren med hjälp av säkerhetskablar som håller i honom på sidan av flygplanet. Kablarna suddas ut i filmens efterarbete. Han bar även särskilda linser som skyddar ögonen mot vindstyrkan och eventuella föremål som faller från flygplanet. Det jobbigaste med detta stuntet var att Cruise fick göra om det åtta gånger och att han behövde vänta tills flygplanet landat för att kunna börja på en ny tagning.

2. Fallskärmshoppning från 7 600 meter, 106 gånger för Mission impossible - Fallout

Fallskärmshoppningsscenerna filmades på olika platser runt om i världen, bland annat i Norge, Förenade arabemiraten och Nya Zeeland. Tom Cruise fick träna med professionella fallskärmshoppare och arbetade nära med filmens stuntteam för att förbereda sig för  dem. Totalt hoppade han från ett C-17 militärplan totalt 106 gånger från 7 600 meter upp i luften för att få de tre tagningar som han och regissören Christopher McQuarrie ville ha. Verkligen allt för den perfekta tagningen.

– I dessa filmer handlar det om vad vi kan göra som är fysiskt möjligt, utan att faktiskt döda Tom, säger regissören Christopher McQuarrie.

1. Det galnaste stuntet i Tom Cruises karriär hittills – från motorcykel till ett fallskärmshopp

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One är den sjunde filmen i Mission: Impossible-franchisen. Självklart måste filmen innehåller galna stunts, men just detta stunt är troligen det galnaste hittills. Ethan Hunt (Tom Cruise) kör motorcykel ut över en klippa för att sedan övergå till en fallskärmshoppning. Själva stuntet utfördes i Hellesylt i Norge i september 2020. Enligt det amerikanska filmbolaget Paramount Pictures är detta det största stuntet i filmhistorien.

– Det här är överlägset det farligaste vi någonsin har försökt. Det enda som skrämmer mig mer är vad vi har planerat för Mission 8, säger regissören Christopher McQuarrie.

Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One har planerad biopremiär den 14 juli 2023, med del två som kommer den 28 juni 2024. Här kan du se en utökad titt bakom kulisserna på det galnaste stuntet för den kommande filmen.

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL