Halloweenfilmer för barn – här är våra tips

Halloweenfilmer för barn – här är våra tips

Eric Diedrichs
30 oktober 2023 kl. 16:10

Lagom kusligt för de yngre

Årets ruggigaste dag knackar på dörren – men vilka Halloweenfilmer lämpar sig även för de yngre? Filmtopps Eric Diedrichs går igenom både gamla barntrauman och nya favoriter för att lyfta fram lagom läskiga filmer för hela familjen.

Vi har väl alla de där filmerna som skrämde vettet ur oss som små? För min egen del var det Mumien (1999) – mitt nioåriga jag var inte redo att bo i farmors sommarstuga kvällen efter att "Imhotep" stal människors ögon och midnattsblå skalbaggar kröp in under huden på folk. Brorsan fick mardrömmar av "barnätartanden" från Harald Hamrells En häxa i familjen (2000) – syrran, yngst, var hon klart tuffast och inget bet på henne – men vi såg om filmerna gång på gång. Sömnlösa nätter till trots, skräck är viktigt för barn.

Den här listan är mestadels av den snällare sorten och ingen film har högre än 11-årsgräns, vilket på bio innebär att 7-åringar får gå i vuxet sällskap.

Skräckfilmer för barn
Foto: Universal Pictures, Paramount Pictures, Disney. Bilden är ett kollage.

Halloweenfilmer för barn – här är våra tips

Haunted Mansion
Foto: Disney

Haunted Mansion (2023)

Åldersgräns: 11 år

Remake på Eddie Murphy-filmen Spökhuset från 2003. Här blir det kusligt (av den snällare sorten) när en ensamstående mamma och hennes 9-årige son flyttar in i ett stort hus i New Orleans. Snart upptäcker de att huset kommer med mer i bagaget än vad de hade tänkt sig. I ren desperation vänder de sig till en präst som i sin tur anlitar ett gäng andliga experter som ska hjälpa dem att driva ut spökena som har ockuperat huset. Stjärnspäckat och ganska kul.

Här streamar du: The Haunted Mansion (2023)

Hocus Pocus
Foto: Disney

Hokus pokus 1 & 2 (1993, 2022)

Åldersgräns: 11 år

Tre osaliga systrar avrättas i Salem 1693. Trehundra år senare råkar tre ungdomar frammana dem av misstag och släpper loss häxorna i modern tid. Hur ska det gå? I uppföljaren från ifjol händer mer eller mindre samma sak igen. Båda finns att se.

Här streamar du: Hokus Pokus (1993), Hocus Pocus (2022)

Wallace and Gromit
Foto: DreamWorks Animations

Wallace & Gromit – Varulvskaninens förbannelse (2005)

Åldersgräns: Barntillåten

Den ostälskande uppfinnaren Wallace och hans lojala, kloka hund Gromit stöter på sin största utmaning någonsin – till och med värre än den lömska pingvinen från ena kortfilmen! När stadens prisbelönta grönsaker börjar försvinna i rask takt, måste radarparet använda all sin fantasi och uppfinningsrikedom för att stoppa ett mystiskt, jättelikt och lurvigt monster!

Här streamar du: Wallace & Gromit – Varulvskaninens förbannelse (2005)

Coraline
Foto: Focus Features

Coraline och spegelns hemlighet (2009)

Åldersgräns: 11 år

Är Wallace & Gromit för käckt? Då är denna, klart kusligare, historien som involverar en massa knappar ett bra Halloweentips. Här följer vi den unga flickan Coraline, som har fullt upp att utforska en mystisk värld eftersom hennes föräldrar ändå inte har tid för henne. Problem uppstår i vad som kan beskrivas som en Alice i Underlandet i Halloween-tappning.

Här streamar du: Coraline och spegelns hemlighet (2009)

Spirited Away
Foto: Toho

Spirited Away (2001)

Åldersgräns: 7 år

Legendaren Hayao Miyazaki är aktuell med Pojken och hägern, som går upp på bio i november. Den som vill njuta av hans bästa film – Oscarsbelönade Spirited Away kan göra det med hela familjen. Berättelsen följer unga Chihiro som måste rädda sina föräldrar efter att de har förvandlats till grisar i en övergiven småstad. Det är en historia om att hitta sin inre röst och att ta ett första kliv in i vuxenvärlden. Ett tvättäkta mästerverk som bjuder på humor, kusligheter och en gigantisk dos fantasi.

Här streamar du: Spirited Away (2001)

En häxa i familjen
Foto: Sonet Film AB

En häxa i familjen (2000)

Åldersgräns: 7 år

Trots brorsans skräck – här kommer den! En häxa i familjen är en svensk familjefilm av det lite kusligare slaget (åtminstone för de allra yngsta). Åttaåriga Maria har en lillebror som verkligen går henne på nerverna. Det bästa vore om han försvann. Helst för evigt. När Maria träffar den nyinflyttade tjejen Makka ser hon en möjlighet att lösa sitt problem. Makka har en magisk önskekula som de använder för att bli av med lillebror. Resultatet låter inte vänta på sig. Kort efter seansen med kulan anlitar Marias föräldrar en barnvakt, tant Gerda. Snabbt förstår de två flickorna att den mystiska tant Gerda kan vara svaret på Marias önskan...

Här streamar du: En häxa i familjen (2000)

The Mummy
John Hannah, Brendan Fraser och Oded Fehr i "Mumien". Foto: Unviersal Pictures

Mumien (1999)

Åldersgräns: 11 år

Kalla mig sadist, men Mumien är för bra för att inte vara med! Dessutom känner jag mig trygg med att dagens 9-åringar är tuffare än vad jag var. Kom dessutom ihåg att jag ÄLSKADE filmen, livrädd till trots. Här följer vi med en ung Brendan Fraser och en underbar Rachel Weisz på skattjakt i Egypten. Icke ont anade råkar de väcka en ohygglig mumie till liv. En av de bästa äventyrsfilmerna någonsin.

Här streamar du: Mumien (1999)

The Nightmare before Christmas
Foto: Buena Vista Pictures

The Nightmare Before Christmas (1993)

Åldersgräns: 11 år

Halloweenfilm eller julfilm? Vilken fåra som bäst passar Tim Burtons och Henry Selicks stopmotion-klassiker kan diskuteras för evigt, men jag säger diplomatiskt att The Nightmare Before Christmas fungerar fint under båda högtiderna och egentligen resten av året med. I en magisk värld, där varje högtid har sin egen stad, sker flera olika finurligheter som du (tillsammans med nära och kära) bäst upptäcker på egen hand.

Här streamar du: The Nightmare Before Christmas (1993)

Familjen Addams
Foto: Paramount Pictures

Familjen Addams (1991)

Åldersgräns: 7 år

Flera TV-serier och filmer om Familjen Addams har gjorts, min personliga favorit är denna signerad Barry Sonnenfield. Med en strålande ensemble får vi följa med på ett äventyr av det morbida slaget när två bedragare försöker lura den märkliga familjen att Gomez Addams bror, Fester, har återfunnits efter 25 år.

Här streamar du: Familjen Addams (19991)

Med dessa tips hoppas jag att du (och resten av familjen) får en härlig Halloween.

NÄSTA ARTIKEL