GUIDE: Arrow-Verse – så hänger serierna ihop

GUIDE: Arrow-Verse – så hänger serierna ihop

Uppdaterad 12 maj 2021 kl. 08:31 | Publicerad 08 maj 2021 kl. 14:00

Din guide till DCs tv-universum av superhjältar.

Idag (den 8 maj) är det Stephen Amells 40 års dag och därför är här en förklaring till det Arrow-verse som hans karaktär Oliver Queen/The Green Arrow startade 2012 och varför han är värd att hyllas extra idag.

“There would not have been and this is really the truth- any comic book universe - not just DC on television, after Smallville without Stephen Amell and Arrow.” David Ramsey som spelar John Diggle (Spartan, möjligtvis även Green Lantern inom en snar framtid)

Arrow (2012)

Stephen Amell i Arrow.
Foto: Warner Bros.

I rollerna: Stephen Amell, David Ramsey, Katie Cassidy m.fl.

Arrow handlar om Oliver Queen som sedan blir the Arrow och slutligen the Green Arrow, precis som serietidningen som tv-serien löst baserar sig på. Till exempel så är David Ramseys karaktär John Diggle påhittad för serien. Även Felicity Smoak som spelas av Emily Bett Rickards har en mycket större roll i tv-serien. Serien handlar om Oliver Queen som var fast på en öde ö i fem år med målet att ta sig hem till Starling City. Där han vill städa upp efter korrupta män och kvinnor med hjälp av sin döde fars lista. Med tiden formar han ett team och går från att vara en jagad “vigilante” till en riktig hjälte. 

Arrow pågick mellan 2012 till 2020 och var det nya startskottet för superhjälte genren efter Smallville tog slut 2011. Alla med samma exekutiva producent – Greg Berlanti

Därför är det ironiskt att en recension efter seriens första avsnitt löd: “The pilot is great, but superhero shows don’t work on television. And I’m glad I feel like we’ve proved you guys wrong” säger huvudrollsinnehavaren och födelsedagsbarnet Stephen Amell i en video intervju med Entertainment Weekly.   

The Flash (2014)

Flash.
Foto: Warner Bros.

I rollerna: Grant Gustin, Candice Patton, Danielle Panabaker m.fl.

Barry Allen introducerades i Arrow säsong 2 innan han blev träffad av blixten och vaknade upp som den snabbaste mannen på jorden, The Flash. Hans mål i den första säsongen är att ta reda på vem som dödade hans mamma och få ut sin pappa ur fängelset som oskyldigt sitter inne för mordet. Men för att skippa rättvisa behöver Barry ta hjälp av ett team och han trånar även efter sin bästa vän journalisten Iris West. 

The Flash pågår fortfarande och är inne på sin sjunde säsong, Deadline meddelade i veckan att två av originalmedlemmarna, Carlos Valdes som spelar Barrys bästa vän Cisco Ramon och Tom Cavanagh som spelar en mängd olika dubbelgångare ska lämna serien efter den sjunde. Sedan är det inte klart hur många fler säsonger det blir, men sedan Arrow tog slut förra året är the Flash den serie som pågått längst och Barry är karaktären som håller ihop Arrowverse.  

Constantine (2014)

I rollerna: Matt Ryan, Angelica Celaya, Charles Halford m.fl.

"Constantine" var en kortvarig DC-serie som gick på NBC istället för CW och handlade om John Constantine, en expert på det ockulta som fick lösa en hel del skumma händelser. Men trots att serien lades ned efter endast en säsong har Constantine tack vare Matt Ryans popularitet i rollen fått stanna kvar i Arrow-verse. 

Legends Of Tomorrow (2015)

I rollerna: Brandon Routh, Caity Lotz, Victor Garber m.fl.

"Legends Of Tomorrow" eller Legends som den kallas kort är en serie som började med det allvarliga uppdraget att jaga en odödlig galning vid namn Vandal Savage genom tid och rum för att stoppa honom innan han dödar tidsmästaren Rip Hunters familj. För att göra detta samlar Rip en brokig skara på åtta utvalda karaktärer från Arrow och The Flash vars liv inte spelar så stor roll för framtiden. 

Supergirl (2015)

Supergirl.
Foto: Warner Bros.

I rollerna: Melissa Benoist, Chyler Leigh, Jeremy Jordan m.fl.

Handlingen i "Supergirl" börjar med att Kara flyger upp och räddar sin syster Alex i första avsnittet och så vips har National City en superhjälte. Med hjälp av sina bästa vänner Winn Schott och James Olsen bekämpar de onda aliens och människor. 

Trots att serien inte började på CW blev stålflickan snart också en av Arrow-verses front karaktärer och fick besök av The Flash redan under första säsongen. Men efter den sjätte säsongen som nu pågår lägger Melissa Benoist superhjälte capen på hyllan. 

Black Lightning (2018)

I rollerna: Cress Williams, Nafessa Williams, China Anne McClain m.fl.

"Black Lightning" har inte haft en lika stor roll i Arrow-verse som många av de andra serierna, men i den senaste stora crossovern dök även Jefferson Pierce upp bland de andra hjältarna. 

Black Lightning handlar om Jefferson Pierce som har lämnat superhjälte livet bakom sig tills ett gäng hotar hans familj och han återigen tvingas axla rollen som superhjälten Black Lightning. Även denna serien sjunger på sista versen med sin fjärde säsong. 

Batwoman (2019)

I rollerna: Ruby Rose (sen Javicia Leslie), Rachel Skarsten m.fl.

Kate Kane/Batwoman liksom kusinen Bruce Wayne/Batman bekämpade brott i Gotham. Men det blev en tumultartad säsong, inte bara för Kate på grund av tvillingsystern Alice. Utan även Ruby Rose skadade sig allvarligt under inspelningen och det sägs vara en orsak till att hon hoppade av rollen efter bara en säsong. Javicia Leslie blev sedan istället Batwoman som en annan karaktär, Ryan Wilder. 

Stargirl (2020)

I rollerna: Brec Bassinger, Luke Wilson m.fl.

Courtney Whitmore flyttar till en mindre stad efter att hennes mamma har gift om sig och möter Yolanda, Beth och Rick som kommer till att bilda Justice Society of America. Luke Wilson spelar Courtneys styvpappa, Pat som blir som hennes mentor efter att hon hittar en stav som hon kan kontrollera som gör henne till Stargirl. 

Superman & Lois (2021)

Superman & Lois.
Foto: Warner Bros.

I rollerna: Tyler Hoechlin, Elizabeth Tulloch m.fl.

"Superman & Lois" är den senaste Arrow-verse serien i raden som hade premiär i februari i år. Serien kretsar kring Clark och Lois som flyttar tillbaka till Smallville från Metropolis med tonårs sönerna Jonathan och Jordan, efter att Clarks adoptivmamma gått bort. Jordan upptäcker snart att han har sin pappas superkrafter.   '

Crossovers i kronologisk ordning:

Flash vs. Arrow.
Flash och Arrow.

2014

Flash vs. Arrow, The Flash 1x08

The Brave & The Bold, Arrow 3x08

I Flash vs. Arrow dyker team Arrow bestående av Oliver, Diggle och Felicity upp i The Flash för att hjälpa till och i Arrow delen av samma crossover är det Barry, Cisco och Caitlin som dyker upp där, eftersom samma skurk plågar båda städerna, Starling och Central City. 

2015

Heroes Join Forces

Legends Of Today The Flash 2x08

Legends Of Yesterday Arrow 4x08

Den här crossovern var menad som en språngbräda för Legends Of Tomorrow eftersom den introducerade Hawkman, Hawkgirl och Vandal Savage. Green Arrow och Flash samt deras teams försöker bekämpa den odödliga galningen samtidigt som de har andra personliga problem.

2016

Worlds Finest (Supergirl & Flash crossover)

Det här var den första crossovern mellan Supergirl och The Flash. Barry dök upp på Earth-38 där Kara existerade fram till den sista crossovern och fick hjälpa henne bekämpa Silver Banshee och Livewire, medan han var fast där och kunde sedan ta sig hem till sin earth igen.

2016 Invasion! 

Invasion del 1 The Flash 3x08

Invasion del 2 Arrow 5x08 (även det 100:e avsnittet av Arrow)

Invasion del 3 Legends Of Tomorrow 2x07 

Invasion! Var den första större crossovern som inkluderade karaktärer från alla fyra giganter inom Arrow-verse. Hotet var aliens som ville åt The Flash på grund utav hans kaotiska tidsresande. Men med samma anda som Justice League och Avengers teamade hjältarna upp för att bekämpa ett stort gemensamt hot. 

Dessutom nådde Arrow sitt hundrade avsnitt under crossovern där de tog tillbaka gamla karaktärer och gjorde det till ett väldigt emotionellt avsnitt där Oliver fick uppleva hur hans liv kunde varit om hans föräldrar aldrig dött.

2017 

Duet 3x17 (Flash & Supergirl crossover)

Med all musikalisk talang som finns inom Arrow-verse var det bara en tidsfråga innan ett musikalavsnitt gjordes. Duet blev resultatet. Skurken Music Meister spelad av Darren Criss från Glee där även Grant Gustin och Melissa Benoist medverkade placerade Flash och Supergirl i en musikalisk drömvärld där de var tvungna att lista ut handlingen och sjunga för att överleva. 

2017 Crisis On Earth X 

Supergirl 3x08

Arrow 6x08

The Flash 4x08

Legends Of Tomorrow 3x08

I Arrow-verse sammanhang räknas Crisis On Earth X fortfarande som den bästa och mest episka crossovern. Det börjar i Supergirl med att Barry och Iris ska gifta sig, men det går inte som planerat när nazister från Earth X kraschar bröllopet. Istället för att gifta sig tvingas Barry och de andra hjältarna att slåss mot nazister.

2018 Elseworlds

The Flash 5x09

Arrow 7x09

Supergirl 4x09

Elseworlds börjar med att Oliver vaknar upp som Barry/The Flash medan Barry har blivit Oliver/The Green Arrow. Två skurkar ligger bakom tvisten och crossovern kan ses som upptakten till hjältarnas öde i Crisis On Infinite Earths. 

2019-2020 Crisis On Infinite Earths

Supergirl 5x09

Batwoman 1x09

The Flash 6x09

Arrow 8x08

Legends Of Tomorrow 5x01

Den senaste eller sista crossovern för de flesta karaktärerna handlade om att övervinna ännu ett stort hot, Anti-Monitor som var inspirerad av Thanos från Avengers: Endgame liksom hela Crisis On Infinite Earths var. Många fans likställer även Stephen Amells Oliver Queen med Robert Downey Jr:s Iron Man. Eftersom båda hjältar började ensamma och byggde sedan ett universum av superhjältar. 

Arrow-verse vidgades ytterligare i den här crossovern när Ezras Millers Flash mötte Gustins Flash och därmed fick film-Barry idéen till sitt superhjältenamn. Vilket knyter tillbaka till det allra första avsnittet av The Flash-serien där Oliver inspirerade Barry till att börja använda det. Något som den nu 40åriga ikoniska Amell brukar klassa som “the coolest thing I’ve ever done.”

VIDARE LÄSNING: 

Detta vet vi om Flash säsong 7 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL