GUIDE: Alla Harry Potter-spel som lett fram till Hogwarts: Legacy

GUIDE: Alla Harry Potter-spel som lett fram till Hogwarts: Legacy

Filmtopp
Uppdaterad 20 februari 2023 kl. 07:02 | Publicerad 18 februari 2023 kl. 21:02

Hoppa på kvasten för en resa i nostalgins tecken!

"Hogwarts Legacy" är spelet alla pratar om just nu. Men innan dess har det kommit ett gäng TV-spel om J.K. Rowlings magiska universum. Här är alla Harry Potter-spel som lett fram till Hogwarts: Legacy!

Alla Harry Potter-spel som lett fram till Hogwarts: Legacy
TV-spelet Harry Potter and the Chamber of Secrets. Foto: Electronic Arts.

EA Games-serien

De första Harry Potter-spelen släpptes parallellt med filmerna och släpptes via EA Games. Först ut var därmed Harry Potter and the Sorcerer's Stone som gavs ut 2001 blott två veckor efter filmen nådde världens biografer. I spelet får man styra Harry Potter i tredje person när han tar sig an riskfyllda uppdrag på Hogwarts. Det gjorde genast succé och följdes upp än mer hyllade Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002) och Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2003). 

Resterande spel som släpptes i EA Games-serien:

  • Harry Potter and the Goblet of Fire (2005)
  • Harry Potter and the Order of the Phoenix (2007)
  • Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)
  • Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (2010)
  • Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011)

Precis som filmerna blev spelen mer välgjorda och vuxna i sin ton med tiden. Men till skillnad från finalen på filmserien blev den sista delen i spelserien sågad av de internationella spelkritikerna. PS3-versionen av Harry Potter and the Deathly Hallows – Part 2 har så lågt som 43/100 i betygssnitt på Metacritic.

Alla Harry Potter-spel som lett fram till Hogwarts: Legacy
Foto: Electronic Arts.

Harry Potter: Quidditch World Cup (2003)

I flera av filmerna har den magiska sporten quidditch ett stort utrymme, inte minst i den andra filmen där Harry och Malfoy har en intensiv jakt på Kvicken. Som en avstickare gjorde man därför ett spel som helt och hållet fokuserar på quidditch. Det gavs ut 2003 och fick ett varmt mottagande. I multiplayer-spelet Harry Potter: Quidditch World Cup styr man olika lag tillhörande skolans olika hus Gryffindor, Ravenclaw, Hufflepuff och Slytherin i kampen om äran.

Foto: Warner Bros. Interactive Entertainment.

Som många andra TV-spelsfranchiser fick även Harry Potter äventyrsfyllda LEGO-versioner anpassade för de yngsta spelarna. Dessa släpptes inledningsvis i samma takt som EA Games-spelen, men efter två spel följde sedan ett långt uppehåll innan nästa. 2016 släpptes en uppdaterad samling av de två spelen som släpptes mellan 2010-2011 och anses vara bland det absolut bästa som hänt Harry Potter-spelen. 

Alla spel i LEGO-serien

  • LEGO Creator: Harry Potter and the Philosopher's Stone (2001) 
  • LEGO Creator: Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)
  • LEGO Harry Potter: Years 1-4 (2010)
  • LEGO Harry Potter: Years 5-7 (2011)
  • LEGO Harry Potter: The Collection (2016)
Alla Harry Potter-spel som lett fram till Hogwarts: Legacy
Foto: Warner Bros. Interactive Entertainment.

Harry Potter for Kinect (2012)

Bland de tekniskt mer avancerade Harry Potter-spelen som ledde fram till Hogwarts Legacy hittar vi Harry Potter for Kinect. Spelet bygger på alla åtta titlar i filmserien och inkluderar multiplayer-läge. Genom att använda sig av Kinect-tillbehöret kan spelaren aktivera trollformler genom fysiska gester och att utropa dess namn högt. Det finns också en möjlighet för spelare att skanna sina ansikten och skapa sin egen unika trollkarl eller häxa att navigera sig genom spelet med.

Foto: Warner Bros. Interactive Entertainment.

Hogwarts Legacy (2023) – kronan på verket

Efter en lång tids väntan, där vi fick mobilspelen Harry Potter: Hogwarts Mystery (2018) och Harry Potter: Wizards Unite (2019), skulle det högst efterlängtade TV-spelet Hogwarts Legacy komma. Det går väl inte att säga annat än att det sopar mattan ur allt vi tidigare trodde var bra Harry Potter-spel. 

Handlingen utspelar sig under sent 1800-tal och följer en student som börjar på Hogwarts så sent som det femte året. Spelaren styr antingen Sebastian Croft eller Amelia Gething, men oavsett vilken karaktär man väljer att spela finns det lika mycket att utforska i detta Open World-spel. Äntligen finns det spel som tar till vara på den RPG-potential vi hela tiden känt att Hogwarts magiska värld haft. 

Mer läsning: 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL