Golden Globe 2021 – filmerna att se

Golden Globe 2021 – filmerna att se

Filmtopp
Uppdaterad 15 juli 2021 kl. 10:40 | Publicerad 27 februari 2021 kl. 18:00

Golden Globe-nominerade rullar du inte får missa.

På natten till måndag är det dags för årets Golden Globe gala. Här är ett gäng filmer som kan vinna på galan och som du bara måste måste se!

MER LÄSNING:

Alla nomineringar till Golden Globe 2021

Tenet

Nominerad för: Bästa musik

Handling: I Christopher Nolans Tenet följer vi en agent (John David Washington) som får i uppdrag att förhindra ett tredje världskrig. Under sin internationella resa korsar han vägar med agenten Neil (Robert Pattinson), en rysk vapensmugglare (Kenneth Branagh) samt dennes hustru Kat (Elizabeth Debicki). 

Omdöme: I ganska exakt 20 år har Christopher Nolan visat att biopubliken suktar efter svårtuggade rullar som utmanar ens intellekt. Tenet är inte hans bästa verk, men garanterar spännande vändpunkter, lysande skådespeleri, fantastiskt foto och musik signerad svenske Ludwig Göransson som kan vinna en statyett för sitt arbete.

betyg 4 av 5

Själen

Nominerad för: Bästa animerade film, Bästa musik

Handling: Joe Gardner är en jazzpianist som hela livet drömt om att få leva som professionell musiker, men har fått se drömmen allt mer distanserad och jobbar istället som musiklärare på en skola. Men är det nu det vänder för honom? Inte riktigt. När allt plötsligt ska hända trillar han ner i en brunn och hamnar i koma.Där hamnar Joe och hans själ på en plats där vissa själar förbereder sig för ett liv på jorden och vissa på att vandra in i ljuset. Den stora frågan är hur det ska gå för Joes själ.

Omdöme: Som titeln avslöjar handlar det nu om själen. Filmen bjuder som vanligt när det kommer till Pixar på en hel del värme och humor för både unga och gamla. Men det är framförallt det tänkvärda som är centralt i julens storfilm från den ambitiösa och kloka animeringsstudion. Själen får gärna vinna båda Golden Globes.

betyg 4 av 5

Ma Rainey's Black Bottom

Nominerad för: Bästa kvinnliga huvudroll (Viola Davis), Bästa manliga huvudroll (Chadwick Boseman)

Handling: Bluesartisten Ma Rainey som ska spela in i studion med sitt kompband, har stort ego och öppnar sällan för kompromisser. Snart utmanas hon av trumpetspelande Levee, den mest ambitiöse och drivne medlemmen av kompbandet. Han fullkomligt sprudlar av egna idéer och har skrivit egna versioner på de populära låtarna som han försöker få Ma och producenterna att ta med i inspelningen. 

Omdöme: Tidigare i år gick skådespelaren Chadwick Boseman, mest känd för sin roll i Black Panther, tragiskt bort. Detta efter en lång tids kamp mot cancer. Han fick sin diagnos redan 2016 men fortsatte att agera under i stort sett hela sin sjukdomsperiod. Ma Rainey's Black Bottom är ett värdigt avslut för skådespelaren som troligtvis vinner en Golden Globe för sin insats.

betyg 4 av 5

Sound of Metal 

Nominerad för: Bästa manliga huvudroll (Riz Ahmed)

Handling: En heavy metal-trummis liv krackelerar när han plötsligt börjar förlora hörseln. 

Omdöme: Få filmer ingjuter en känsla av både tidlöshet och livsviktigt allvar i sina berättelser, med det lyckas Darius Marder med här. Det är bara att konstatera att Sound of Metal är årets bästa dramafilm och lär bli ihågkommen som en av de vassaste regidebuterna på hela 20-talet.

betyg 5 av 5

Pieces of a Woman 

Nominerad för: Bästa kvinnliga huvudroll (Vanessa Kirby)

Handling: En kvinnas liv och hennes förhållande raserar efter att hon fått ett missfall.

Omdöme: Känslorna och relationsdramat som Marriage Story hade finns även här och gestaltas fint av Shia LaBeouf och Vanessa Kirby i huvudrollerna. Mest imponerande insats i filmen gör Kirby som kanske gör sin bästa roll hittills. Redan i filmens inledning gör hon en gripande insats när hennes karaktär Martha tvingas gå igenom en långdragen hemmafödsel. En längre scen som verkligen berör. 

betyg 4 av 5

Mank

Nominerad för: Bästa dramafilm, Bästa manus (Jack Fincher), Bästa regi (David Fincher), Bästa manliga huvudroll (Gary Oldman), Bästa kvinnliga biroll (Amanda Seyfried), Bästa musik

Handling: David Finchers Mank berättar om hur manusförfattaren Herman J. Mankievicz skrev Citizen Kane, ett av filmhistoriens stora mästerverk.

Omdöme: Mank är Finchers svåraste film, men också ett mästarprov i filmskapande. Filmen är ett måste för alla som älskar populärkultur, filmhistoria och som uppskattar när film görs utan att en enda detalj är slumpmässigt utvald. Samtidigt tror jag också att många Netflix-användare kommer att vilja spendera sin lördagskväll med något mer lättuggat i soffan. Är rättvist filmen med flest nomineringar inför årets Golden Globe.

betyg 4 av 5

Palm Springs

Nominerad för: Bästa komedi eller musikal, Bästa manliga huvudroll (Andy Samberg)

Handling: Vad skulle du göra om du var tvungen att återuppleva en och samma dag i all evighet? Den frågan får Nyles ställa sig många, många, många och åter igen många gånger om.

Omdöme: Den stora styrkan i Palm Springs ligger i kemin mellan huvudrollsinnehavarna Andy Sandberg (Nyles) och Cristin Mioloti (Sarah). De har slående komisk tajming och deras intresse för varandra känns genuint.

betyg 4 av 5

Hamilton

Nominerad för: Bästa komedi eller musikal, Bästa manliga huvudroll (Lin-Manuel Miranda)

Handling: Lin-Manuel Miranda har skrivit, komponerat och skapat musikalen Hamilton. Ett historiskt drama baserat på riktiga händelser om några av Amerikas grundare, och kretsar kring viktiga händelser i landes historia som influerade både Hamiltons politiska karriär och hans privatliv. 

Omdöme: Filminspelningen av Lin-Manuel Mirandas högst beundrade musikal tog plats under ett antal Broadwayföreställningar 2016, och glänser även på min betydligt mindre skärm. Med musiken, texterna, valet av skådespelare, och elva förtjänta Tony-priser, är "Hamilton" ett fascinerande, högst aktuellt spektakel du sent kommer att glömma. Disneys starkaste kort under Golden Globe galan.

betyg 4 av 5

The Father

Nominerad för: Bästa film, Bästa manus (Florian Zeller, Christopher Hampton), Bästa manliga huvudroll (Anthony Hopkins), Bästa kvinnliga biroll (Olivia Colman)

Handling: En gammal man vägrar ta hjälp av sin dotter trots sin stegrande demens och börjar ifrågasätta de i hans omgivning. 

Omdöme: The Father är den bästa filmen om åldrande sedan Michael Hanekes Amour. På ett skoningslöst effektivt sätt ger regissören Florian Zeller oss tillträde till hjärnan hos en gammal, sjuk man. Dessutom är Anthony Hopkins lysande i titelrollen. Det är hans bästa insats på många år.

MER LÄSNING:

Golden Globe galan 2021 – Allt du behöver veta

betyg 5 av 5

För fler tips och listor --> Scrolla vidare!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL