Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Gamla barnprogram – 12 klassiker vi minns

Gamla barnprogram – 12 klassiker vi minns

Sofia Olovsson | Lista
09 maj 2021
Sofia Olovsson | Lista
09 maj 2021

Minns du dessa härliga barnklassiker?

I den här listan får du uppleva nostalgi och gamla minnen som väcker det gamla barnet i dig.

För dig som inte kan få nog av nostalgi kommer här ännu fler klassiker: 

Bland dessa titlar hittar du barnprogram som var populära både på 70-talet och början på 2000-talet. Hur många av dem känner du igen?

Spana in listan här nedanför om du vill uppleva nostalgi väcka gamla barndomsminnen till liv. 

1. Den vita stenen (1973)

Den vita stenen
Foto: SVT

Denna barnserie från 1973 är det nog många som minns. Hampus med det vita håret och Fia med sin vita sten. En vänskapsrelation utvecklas mellan dem i samband med att de utmanar varandra, och där vinnaren blir ägare över den vita stenen. 

2. Anita och Televinken (1964)

Marionettdockan Televinken och tant Anita delade med sig av olika sånger som publiken fick ta del av. Anita Lindman (Anita) var i grund och botten utbildad körskolelärare, vilket utgjorde ett nytt tema i barnprogrammet, att lära barn hur de ska bete sig i trafiken. 

3. Herr Barbalander (1971)

Herr Barbalander spelades av Nils Brandt, som porträtterade en man som bodde i en liten stuga där man ofta fick se en kvinnlig spratteldocka som var upphängd i en tavla. 

4. Lilla sportspegeln (1983-2017)

Lilla Sportspegeln är ett barnprogram som underhållit barn i flera årtionden. Det är ett program för de sportintresserade och tävlingsinriktade barnen. Vem minns inte alla bollkastningar genom de små hålen, till exempel? 

5. Nicke & Mojje (2000-2001)

Två barnväktare som lekte hjältar genom att hjälpa barn i nöd. Deras signaturhälsning "Tjabba tjena hallå" har nog alla hört. När serien tog slut ersattes dock Mojje och Nicke & Mojje blev istället Nicke & Nilla

6. Från A till Ö (1974-1975)

Från A till Ö
Foto: Sveriges Radio

I det här barnprogrammet fick vi se Birgitta Andersson i rollen som Hedvig – en kvinna vars näsa växte så fort hon inte förstod ett svårt ord. Till sin hjälp hade hon ugglan på taket, Helge, som hjälper henne att hitta förklaringar till de svåra ord hon kommer över.  

7. Beppes godnattstund (1968-1974)

Beppe Wolgers iklädd en pyjamas, i en stor säng, omringad av dockorna Hungran, Gäspan, Kraman och Busan, samt Sigrid som avslutade varje avsnitt med att ropa "Fääärdig" är inget man glömmer. Barnprogrammet började sändas redan 1968 och de två första säsongerna sändes i svartvitt.  

8. Fem myror är fler än fyra elefanter (1973, 1974 och 1975)

Den välkända trion Magnus, Brasse och Eva gjorde succé med Fem myror är fler än fyra elefanter. Programmet gick ut på att lära ut siffror och bokstäver till barnen, samtidigt som humor var en del av det hela. 

9. Vilse i pannkakan (1975)

Detta barnprogram från 1975 handlar om en pojke som inte vill äta upp sin pannkaka. Istället fantiserar han om olika varelser som kan tänkas bo där. Staffan Westerberg är både manusförfattare till programmet och spelade huvudrollen.

10. Grynets Show (2001)

Grynets Show är nog nostalgi för de flesta 90-talister. I programmet fick man uppleva den coola och rosa-klädda Grynet (Elin Ek), med en tiara på huvudet, och som alltid hade saker att säga. "Ta ingen skit" och "Helt sjukt bra" är några av fraserna hon använde frekvent i programmet. 

 
 

11. Björnes magasin (1987-2004)

Den goda och tillgivne nallebjörnen Björne syntes i flera år i det hyllade barnprogrammet. Han gästades av flera vänner som lärde honom hur olika saker fungerar. Robert Gustafsson var en av alla som syntes i rutan tillsammans med Björne. 

12. Tillbaka till Vintergatan (2003-2004)

Tillbaka till Vintergatan
Foto: SVT.

Tillbaka till Vintergatan är ett barnprogram som gjorde succé i början av 2000-talet. Peo, Glen, Mira och Henrik beger sig ut i rymden för att hitta olika livsformer för att hjälpa jordens eko-system. En karaktär som man aldrig glömmer är Femman som bara talar ett och samma ord "fem". 

VIDARE LÄSNING:

Quiz: Vad kan du om gamla barnprogram?

 
 
NÄSTA ARTIKEL