Tangerine

Galet men sant – 5 filmer filmade med en iPhone

Filmtopp
11 juni 2023 kl. 14:00

Dessa filmer behövde inga avancerade kameror, utan nöjde sig med en iPhone

Många gånger hör vi om hur sanslöst dyrt det är att spela in en film, men det finns också de som skär ner rejält på budgeten och filmer allt med sin mobilkamera. Har du alltid drömt om att göra en egen film? Låt dig då inspireras av den här listan.

Senare i år är det dags för iPhone 15 att göra entré i världen. Som det ser ut nu kommer den nya telefonen att vidhålla funktionen, Cinematic Mode, som skapar en filmisk känsla med mobilens avancerade kameror. Med ett 50 procent ökat ljusinsläpp ska det även gå att filma i betydligt mörkare situationer med god kvalitet, exempelvis i kvällsljus.

MER LÄSNING:

Av den anledningen tänkte vi passa på att inspirera alla kreatörer där ute med att lista några filmer som faktiskt är filmade helt och hållet med tidigare iPhone-modeller. Det behöver inte vara så komplicerat och dyrt att göra en film, som Shia LaBeouf säger:

Unsane (2018)

Efter framgångar som Ocean's Eleven, Traffic och Contagion bestämde sig den Oscarsbelönade regissören Steven Soderbergh att gå tillbaka till rötterna och filma med betydligt enklare medel. Resultatet blev den psykologiska thrillern Unsane med Claire Foy, som följer en ung kvinna som blir inlagd på mentalsjukhus mot sin egen vilja, och lyckas inte ta sig ut vad hon än gör.

indiewire rapporterar att Soderbergh var så imponerad av mobilens filmkamera att han troligtvis kommer fortsätta använda iPhones för framtida filmer.

Tangerine (2015)

Sean Bakers hyllade dramakomedi är kanske inte den första att bli filmad endast med en iPhone, men är definitivt den mest framgångsrika och blev enormt omtalad när den debuterade på sundance Film Festival 2015. Tangerine kom att vinna två Gotham Awards och en Indie Spirit Award.

Efter succén med Tangerine gjorde han Oscarsnominerade The Florida Project, som toppade många kritikers årslistor 2017.

Romance in NYC (2014)

Året innan Tangerine kom den den här iPhone 6-filmade kortfilmen av Tristan Pope, som följer ett par när de driver omkring på stan. Pope har sagt att intimiteten med att filma på en iPhone 6 var perfekt känsla för filmen och att detta hjälpte till att fånga historiens romantiska synpunkt.

Snow Steam Iron (2017)

Här har vi ett projekt av den välkände regissören Zack Snyder, som efter att ha lämnat DCs superhjältefilm Justice League gick åt en helt annan riktning. Den här kortfilmen är fångad filmad med hjälp av en iPhone 7 Plus, rätt stor skillnad från Hollywoods monsterkameror.

Snow Steam Iron bevisar att det utan extraordinär utrustning går att skapa en snygg och välgjord film så länge man vet vad man gör.

Dancers of New York

Denna film är gjord av samma man som skapade Romance in NYC, Tristan Pope, och filmades även den bara på en iPhone 6. Den här gången kommer Pope med en lite twist: filmen använder slow motion för att visa dansarnas rörelser bredvid annat som bilar, tåg och andra människor.

Med alla dessa filmer filmade på iPhones från senast 2018, så blir det spännande att se vad filmskapare kan göra med den nya iPhone 13 som har en mer avancerad kamera än någonsin med ett inbyggt “cinematic mode”.

LÄS OCKSÅ: Detta vet vi om iPhone 13

Manfred Gradin

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL