Filmtoppen 2014 – Vad var bäst?

Filmtoppen 2014 – Vad var bäst?

Eric Diedrichs
Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 08:07 | Publicerad 29 december 2014 kl. 15:12

Erics favoriter från 2014

Året börjar närma sig sitt slut och det är dags att sammanfatta det gångna filmåret med listor. Vi på Filmtopp.se tänkte turas om lite med detta och först ut idag är jag, Eric Diedrichs.

boyhood
Foto: Universal Pictures

Så vad tyckte jag?

Jo, till en början var 2014 ett ovanligt lovande filmår. Flera av våra största regissörer kom med nya filmer. Ta bara giganter som Lars von Trier, Ruben Östlund, Martin Scorsese, bröderna Coen, Christopher Nolan, Ulf Malmros, Clint Eastwood och David Fincher för att nämna några.

Även om året också brakade loss starkt när många av 2014:s Oscarsfilmer gick upp på bio här i Sverige, blev det mest ljumma filmer och besvikelser. Peter Jackson levererade ett riktigt stolpskott med sista Hobbit-filmen och Ridley Scotts Exodus fick ett så svalt bemötande att jag avbokade mina biobiljetter. Visst, jag såg den aldrig så jag ska väl inte uttala mig, men jag tror mig kunna känna igen en tråkig, överbekostad skitfilm när jag skummat genom trailern.

TIPS: Kritiker.se listar årets bästa filmer 2014

Ett problem vi på Filmtopp.se ställs inför när det kommer till dessa listor är vilka releasedatum vi ska utgå ifrån. De svenska eller de internationella? Det är nämligen vanligt att en film går upp utomlands innan den kommer hit till Sverige. För enkelhetens skull kommer vi utgå från svenska datum.

2014:s bästa filmer

6. Boyhood (läs vår recensionen här)

5. The Wolf of Wall Street

4. 20,000 Days on Earth (läs vår recension här)

3. Det blåser upp en vind (läs vår recension här)

2. Interstellar (läs vår recension här)

1. Her

Största besvikelsen

The Babadook, en obegripligt sönderhyllad skräckfilm. Den var absolut sevärd och snäppet bättre än dussinskräckisarna à la 13 Sins (2014) eller Mama (2013), men något extra hade den verkligen inte. Trist att det ska vara så glest mellan bra skräckfilmer, har inte sett någon duglig sedan The Woman in Black (2012). Min recension av The Babadook hittar du här.

Filmupplevelsen jag kommer minnas

När Cinemateket körde Bergmans filmatisering av Mozarts klassiska opera Trollflöjten (1975). Jag är ett stort Bergman-fan. Han är tillsammans med Kubrick, Hitchcock och Paul Thomas Anderson min absoluta favoritregissör. När Cinemateket då tog och visade en jättefint restaurerad Bergmanfilm som jag aldrig sett och som dessutom var helt fantastisk kändes väldigt stort för mig.

Att Trollflöjten var så himla pampig gjorde saken ännu bättre. Det kändes som om jag satt på Drottningholms Slottsteater och njöt av mitt livs första opera. Vilken kulturgärning!

Min recension av Trollflöjten hittar du här.

I det stora hela var 2014 ett dugligt filmår. Det fanns några guldglimtar men också en hel del besvikelser. Nu ska det tilläggas att jag inte sett alla stora filmer som kom i år, men de flesta.

Jag håller tummarna för att 2015 blir ett starkare filmår.

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.

NÄSTA ARTIKEL