Filmtopp minns Donald Sutherland – här är hans bästa filmer

Filmtopp minns Donald Sutherland – här är hans bästa filmer

Eric Diedrichs
Uppdaterad 21 juni 2024 kl. 08:31 | Publicerad 20 juni 2024 kl. 19:51

En stjärna har slocknat

Donald Sutherland, 88, är död. Filmtopp hyllar den karismatiske skådespelaren med att lista hans bästa filmer.

Filmhistorien har sett många fantastiska skådespelare, men bara en handfull ikoniska. Donald Sutherland var en sådan, en mästare som kommer att bli ihågkommen för sin talang och inte för att "bara" vara "en stjärna". Han kunde skådespela, på riktigt, och blev inte stor på grund av att vara en stilig leading man. 

När jag hörde om den 88-årige mästarens bortgång blev jag först förvånad, sedan ledsen. Förvånad eftersom hans magnetiska närvaro var lika självklar i de senare filmerna som under 70-talets glansdagar. Ledsen eftersom han alltid har haft en särskild plats i mitt hjärta. Han kändes så evig på något vis.

Jag minns starkt hans förvrängda ansikte i slutsekvensen av Världsrymden anfaller från 1978 – den bästa versionen av den många gånger filmatiserade klassikern – liksom hans underbart sköna och anarkistiska komik i Robert Altmans M*A*S*H (1970) och otroliga patos i Ad Astra (2019). Men dessa är bara några av de många guldkorn på Donald Sutherlands CV.

Donald Sutherland i Världsrymden anfaller – en av hans bästa filmer.
Donald Sutherlands isande skrik i "Världsrymden anfaller". Foto: United Artists

Ignorerades av Oscarsjuryn

Den yngre publiken, kanske även majoriteten av mina jämnåriga, minns honom nog bäst som President Snow i Hungerspelen, ännu en roll han gjorde med bravur, även om det inte är en personlig favorit. Återigen, Donald Sutherland var alltid bra.

Men som så många gånger när det kommer till den inkompetenta Oscarsjuryn verkade han inte klia tillräckligt många ryggar. Några Oscarsnomineringar blev det aldrig, men det blev åtminstone en Emmy för Citizen X (1995) – synd bara att det var för en medioker film. Men återigen, Donald Sutherland var ALLTID bra.

För att hedra en av Hollywoods bästa skådespelare tänkte jag lista några av mina personliga favoritfilmer med honom. Jag länkar också till var du kan streama dem, för vem vet, kanske får du ett eller annat tips du inte har sett förut.

Bästa filmerna med Donald Sutherland

LÄS OCKSÅ: Kiefer Sutherlands fina ord om Donald Sutherland

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL