Filmer du inte visste var remakes

Filmer du inte visste var remakes

Nathalie Leth
23 juni 2022 kl. 20:06
ANNONS
ANNONS

Var det inte ett purfärskt original? Nej, säger Filmtopp, det är en remake!

Filmtopps sylvassa detektiv har nosat fram filmer som vi kanske inte visste om att de faktiskt är remakes! Vilka av dem har du koll på?

The Maltese Falcon (1941)

Bogart och vänner har samlats runt artifakten, den gyllene falken
Foto: Warner Bros.

Den kanske mest ikoniska rollen någonsin för noir-stjärnan Humphrey Bogart gjordes tio år tidigare av Ricardo Cortez som “the private dick” Sam Spade. Denna gamla deckardänga blev startskottet på John Hustons karriär som regissör och starten på “a wonderful friendship”, för att citera Casablanca. De två jobbade tillsammans på ytterligare fem filmer, bland annat oförglömliga Sierra Madres skatt (1948) och Afrikas drottning (1951).

Scarface (1983)

Al Pacino ser surmulen ut i Scarface
Foto: Universal Pictures

Det hänger nog en svartvit affisch med Al Pacinos allvarliga ansiktsuttryck hemma på väggen hos var och varannan filmälskares hem. Men visste du att Scarface vitpudrade snok såg dagens ljus för första gången år 1932, då gangsterkändisen Tony Montana spelades av Paul Muni. 1932-versionen är blygsamma en och en halv timme lång medan den asfaltsheta remaken sniffar nära tre timmars-strecket. 

En kvinnas doft (1992) 

Al Pacino ser surmulen ut i En kvinnas doft.
Foto: Universal Pictures

Al Pacino är inte bara gangsterkung, han är överlag en kung vad gäller remakes. Vi hittar honom igen på listan med rollprestationen han vann sin första, och hittills enda, Oscar. De åtråvärda priserna cirkulerade redan kring denna filmtiteln långt tidigare då det italienska originalet Profumo di donna, som kom år 1974, nominerades för “bästa icke engelskspråkiga film” och “bästa manus baserat på förlaga”.

True Lies (1994)

Arnold njuder upp till förförisk tango i True Lies
Foto: 20th Century Fox

Innan Arnold bjöd upp till tango och svepte iväg oss i sina stora armar så släppte Frankrike en film som hette La Totale! tre år tidigare. Denna godbit fick gå på "Hollywood Bootcamp” och blev den muskulösa och explosiva guldklimp som vi uppskattar än idag.

Ocean’s Eleven (2001)

Ett gäng snubbar i Ocean's Eleven
Foto: Warner Bros.

George Clooney samlar en oslagbar ensemble i en av tidernas bästa heist-filmer i Ocean’s Eleven. Det som kanske inte lika många känner till är att den omåttligt stiliga charmören Clooney föddes ett år efter originalfilmen som kom 1960, med bland annat Frank Sinatra och Dean Martin i rollerna. 

Poseidon (2006)

En våg väller över skeppet i Poseidon
Foto: Warner Bros.

Den genre som troligtvis är min favorit är “disaster movies”. Det finns flera rejält underskattade godbitar som till exempel San Andreas (2015) och en av dessa som ligger på havsbotten men som borde glida fram problemlöst på ytan är Poseidon från 2006, en thriller om ett skepp som förliser. I rollerna ser vi bland annat Kurt Russell, Richard Dreyfuss och sångerskan Fergie som är med på ett hörn. Denna bogserade berättelse såg dagens ljus för första gången 1972, då med titeln The Poseidon Adventure.

Mer läsning:

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL