Fem filmer i behov av en remake

Fem filmer i behov av en remake

Eric Diedrichs
Uppdaterad 07 juli 2021 kl. 16:02 | Publicerad 04 mars 2015 kl. 17:51

Vilken film tycker du borde få en remake?

I många fall är det en dålig idé att göra en remake av en film. Tänker främst på amerikaniserade Hollywood-versioner av icke-engelskspråkiga filmer eller på nyversioner av redan perfekta äldre filmer. Men ibland kan faktiskt en remake tillföra något som inte fanns i originalfilmen. Särskilt om originalfilmen hade en riktigt bra idé men ett dåligt utförande. Med detta i åtanke har jag sammanställt en lista på fem filmer som skulle behöva en remake och som med största sannolikhet skulle vara möjliga att göra bättre.

Den andra systern Boleyn (2008)

Fem filmer i behov av en remake
Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB

Regi: Justin Chadwick

Med: Scarlett Johansson, Natalie Portman, Eric Bana, m.fl.

Genre: Drama

En ambitiös och maktlysten familj använder sin största tillgång, familjens döttrar, till att förföra kung Henrik VIII i hopp om att få ett större inflytande. Det ena leder till det andra och snart börjar en ondsint maktkamp mellan systrarna äga rum.

Varför en remake?: Oavsett hur bra storyn än är så är genomförandet mediokert. Berättandet känns många gånger stressat. Skådespelet saknar djupare trovärdighet, Scarlett Johansson har t.ex. fått förminska hela sitt skådespelarregister till att bara se bedrövad och förvånad ut med fuktade läppar. Dessutom har fotografen Kieran McGuigan stora problem med fotot eftersom stora delar av filmen är grådaskig. Inte konstigt att McGuigan bara har fått göra småtjafs efter den här uppvisningen.

The Beyond (1981)

Fem filmer i behov av en remake
Foto: Fulvia Film SRL

Regi: Lucio Fulci

Med: Catriona MacColl, David Warbeck, m.fl.

Genre: Skräck

Även om The Beyond är en av zombie-kungen Lucio Fulcis bästa filmer så skulle den behöva putsas upp en hel del. Filmen handlar om Liza som får ärva ett gammalt hotel som visar sig ha en obehaglig historia. Det är nämligen byggt på en av helvetets sju portar. Ju mer Liza rotar i det, desto större blir konsekvenserna…

Varför en remake?: Som så ofta är fallet så känns många av dessa gamla B-filmer lite dassiga emellanåt. Här finns en riktigt cool story och en hel del minnesvärda stunder (tänker framförallt på de fantastiska sjukhusscenerna), men det räcker inte hela vägen fram. Zack Snyder borde sluta upp med att göra sina polerade skitfilmer och återgå till sina rötter med en ordentlig skräckis. Om han skulle ge The Beyond samma lyft som han gav Dawn of the Dead så skulle vi ha ett modernt mästerverk att njuta av.

Fåglarna (1963)

Regi: Alfred Hitchcock

Med: Tippi Hedren, Rod Taylor, Suzanne Pleshette m.fl.

Genre: Skräck

En av Hitchcocks mest kända filmer handlar om fåglar som plötsligt börjar attackera människor. Ur många aspekter är historien både bra och skrämmande, men filmen känns mest snabbt ihopslängd.

Varför en remake?: Det finns tre huvudsakliga problem med Fåglarna. 1) Det tar aldrig fart. Det finns några få spännande scener och slutklippet är fantastiskt, men emellanåt är det riktigt långdraget. Humorn i början av filmen känns förvirrande, felplacerad och inte särskilt rolig. 2) Fotot. Har Hitchcock verkligen godkänt detta? Vissa klipp är värdelöst inramade. Dessutom är det många gånger dåligt klippt. 3) Effekterna. Ja, jag vet det ser ok ut för sin tid, men tyvärr räcker inte det när filmen brister på så många andra plan. Filmen skulle helt klart tjäna på en remake med mer naturtrogna specialeffekter.

Nu verkar faktiskt en remake vara på gång och enligt tidningen The Guardian är det fastställt att Michael Bay (Transformers) ska producera. En remake av Fåglarna producerad av Michael Bay var det sista jag hade tänkt mig.

The Number 23 (2007)

Fem filmer i behov av en remake
Foto: AB Svensk Filmindustri

Regi Joel Schumacher

Med Jim Carrey, Virginia Madsen m.fl.

Genre Thriller

Walter Sparrow får en bok om numret 23 av sin fru. I boken skrivs det om hur 23 återfinns i allting och långsamt börjar Walter bli allt mer och mer besatt av numret.

Varför en remake?: Detta är ett riktigt bottennapp där allt är fel utom självaste grundidén. Det finns något tilltalande med huvudkaraktärens växande besatthet som också gärna smittar av sig. Även om jag led igenom i stort sett hela filmvisningen så kunde jag inte låta bli att leta efter numret 23 i min vardag åtminstone några dagar efter.

Flickan från ovan (2009)

Fem filmer i behov av en remake
Foto: United International Pictures AB

Regi: Peter Jackson

Med: Saoirse Ronan, Mark Wahlberg, Stanley Tucci m.fl.

Genre: Drama

Efter att 14 åriga Susie Salmon har blivit våldtagen och mördad hamnar hon i en slags övernaturlig mellanvärld mellan himmel och jord. Samtidigt nere på jorden försöker hennes föräldrar hitta gärningsmannen.

Varför en remake?: Vad fick vi lära oss av Peter Jacksons sönderproducerade version? Att det ändå är rätt trevligt att bli brutalt våldtagen och mördad. Här finns i stort sett ingenting som visar på att Susie har farit illa av händelsen. Hon åker runt och utforskar en helt fantastisk fantasivärld och verkar till största del rätt nöjd med sin tillvaro, medan hennes föräldrar förtvivlat letar efter gärningsmannen. Manuset är tunt och skådespelarinsatserna är tråkiga och ojämna. Det hela känns som en enda stor ursäkt för Jackson att få leka bort hundratals miljoner kronor på CGI-effekter.

För fler recensioner, listor och nyheter, följ Filmtopp.se på facebook och twitter.

 

 

 

 

 

 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL