Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmer om förintelsen

9 filmer om förintelsen och andra världskriget

Oscar Vilhelmsson | Lista
02 oktober 2017
Oscar Vilhelmsson | Lista
02 oktober 2017

Filmer om förintelsen

I dag är det 77 år sedan förintelselägrets fångar i Auschwitz-Birkenau befriades. Både Hollywood och Europa har skildrat förintelsen åtskilliga gånger – här listar Filmtopp nio av de starkaste filmerna om ämnet.

Pojken i randig pyjamas (2008)

Filmtopp listar idag 9 filmer om förintelsen
Filmtopp listar i dag 9 filmer om förintelsen. Foto: Walt Disney Studios

Bruno är en ung pojke bosatt i Tyskland tillsammans med sin mamma, pappa och storasyster. Pappan är SS Kommendör och har fått i uppdrag att styra över ett fängelseläger för judar. En dag träffar Bruno en jämnårig pojke, klädd i blårandig pyjamas, bosatt inne i lägret. Det går snart upp för Bruno vad det är för typ av läger hans pappa egentligen styr över, och vilket öde som väntar fångarna innanför grindarna.

Livet är underbart (1997)

Från Livet är underbart skildrar en familjs öde under andra världskriget.
Livet är underbart blev oscarsbelönad. Utspelar sig under förintelsen. Foto: Buena Vista International

I Italien lever den italiensk-judiske revisorn Guido Orefice tillsammans med sin fru och unga son. När landet ockuperas av tyskar skickas de till koncentrationsläger. För att hålla modet uppe och hindra hans son från att bli rädd hittar Guido på att det hela är en lek med ett pris i slutändan. Här kan du fördjupa dig mer om filmen

Denial (2016)

En film om efterspelet kring förintelsen.
Foto: Bleecker Street Media

Den verklighetsbaserade historien om den juridiska striden som uppstod när Deborah E. Lipstadt anklagade David Irving för att vara förintelseförnekare. Men att bevisa exakt vad som föregick i lägren visar sig vara svårare än Lipstadt först trott. Hon och henne juridiska team måste kämpa hårt för att samla ihop tillräckligt med bevis för att kunna fälla Irving och klargöra den historiska sanningen.

Förintelsen (1978)

Från tv-serien Förintelsen. En omslagsbild från serien med tre ansikten.
Foto: Noble Entertainment

En miniserie i fyra delar. Handlingen kretsar kring den judiska familjen Weiss, och den tyska familjen Dorf, vars öden korsas under kriget.

Det var för övrigt ifrån den här serien ordet "Holocaust" / "Förintelsen" etablerades som den historiska benämningen på folkmordet. Holocaust kommer ursprungligen från Grekland och betyder "brännoffer".

Schindler's list (1993)

Kanske en av de bästa filmerna om andra världskriget.
Kanske en av de bästa filmerna om andra världskriget? Foto: United International Pictures

Den tyska affärsmannen Oskar Schindler driver under andra världskriget en fabrik i Polen. Till en början ser han de judiska arbetarna som billig arbetskraft som gör honom förmögen. Men ju mer han får se nazismens sanna ansikte börjar han sakta utveckla känslor av medlidande för sina anställda och snart blir hans enda mål att försöka rädda så många som möjligt från en säker död.

Har utsätts som en av de bästa filmer som skildrats förintelsen under andra världskriget.

Sauls son (2015)

Filmer om förintelsen
Visar verkligen på djupet de allra mörkaste hemskheterna under förintelsen. Foto: Stuido S Entertainment

Saul Auslander är fånge i Auschwitz och hans uppgift är att bränna lik vid ett av krematorierna. När en kropp som han tror är hans son hamnar hos honom gör han allt han kan för att i smyg hitta en rabbi som kan ge honom en ordentlig begravning. Sauls son hamnade även på vår lista över de bästa filmerna från 2015.

Sophies val (1982)

filmer om förintelsen och andra världskriget
Foto: United International Pictures

Sophie har överlevt koncentrationslägren och bor numera i USA. Där förälskar hon sig i Nathan, en amerikansk jude som är besatt av Förintelsen. En dag anländer en ung författare, som efter att ha lärt känna Sophie och Nathan snart märker att de bär på hemligheter som kommer förändra honom för alltid.

Pianisten (2002)

filmer om förintelsen
Foto: Triangelfilm

Den verklighetsbaserade historien om Wladyslaw Szpilman, en polsk jude och pianist. Sakta ser han och hans familj hur deras land förändras under nazismens styre och snart tvingas de in i ett ghetto i Warszawa. Han kommer snart ifrån de andra, och fram till lägren stängs vid krigets slut gömmer sig Szpilman på olika platser runt om i staden för att undkomma förintelsen.

Kapò (1960)

filmer om förintelsen
Foto: Europa Film

En judisk flicka skickas till koncentrationsläger tillsammans med sina föräldrar. Med hjälp av en judisk läkare får hon ny identitet och lyckas undkomma döden. Under kriget tvingar hon sig själv utstå flera prövningar för att kunna överleva kriget. Hon får till slut anställning att bli en Kapò, de kvinnliga fångarna som har i uppgift att disciplinera de andra kvinnorna.

Detta var vår lista med filmer om förintelsen under andra världskriget.

LÄS OCKSÅ:

NÄSTA ARTIKEL