Filmer du inte visste är baserade på serietidningar

Filmer du inte visste är baserade på serietidningar

Nathalie Leth
Uppdaterad kl. 16:02 | Publicerad 26 februari 2022 kl. 16:02

Mer än bara superhjältar!

I dag passar Filmtopps Nathalie Leth att lyfta fram filmer som du (förmodligen) inte visste var baserade på serietidningar. Här är det inga He-Men och donnor i trikåer som gäller utan allt från romcoms till korrupta politiker!

Marry Me (2022)

Marry Me
Foto: Universal Pictures

Ganska lagom till alla hjärtans dag var det premiär i Sverige för Marry Me, en romantisk komedi med Jennifer Lopez och Owen Wilson som omaka kärlekspar från skilda världar. Huruvida dessa har huvudet bland molnen eller är en ”match made in heaven” kan man läsa om i serien med samma titel av tecknaren och författare Bobby Crosby. Den publicerades först på nätet år 2016 och har sen dess börjat säljas i fysiskt format.

Finns på: Bio

Barb Wire (1996)

Barb Wire. Foto: SF Studios
Foto: SF Studios

Just nu kan den nyfikne spana in i ett intimt kapitel av Pamela Andersons liv i miniserien Pam & Tommy som visas på Disney+. Här försöker Baywatch-stjärnan få fart på sin karriär med filmen Barb Wire, men ett visst videoband sätter käppar i framgångshjulet. Barb Wire publicerades av Dark Horse Comics och det blonda kraftknippet såg dagens ljus för första gången år 1993. År 2015 fick Barb Wire en reboot med åtta nummer, då av skaparen Adam Hughes, känd för sina omtalade och sensuella omslag åt DC-album.

Finns på: Microsoft Store

Kingsman: The Secret Service (2014)

Kingsman
Colin Firth i "The Kingsman". Foto: Disney.

Coola gadgets och sexig agenthumor som skulle få självaste tjejtjusaren James Bond att rodna. Det är vad som bjuds på i Kingsman: The Secret Service från 2014. Huvudpersonen Eggsy presenterades ett par år tidigare i ett seriealbum med samma titel. Filmen ”Tke King's man” som nyligen gått varm på Sveriges biodukar är baserad på agentbyrån och dess uppståndelse.

Finns på: Disney+

Tips! Spana in vår intervju med Rhys Ifans och Tom Hollander från nya Kingsman-filmen:

Old (2021)

Old
Foto: Universal Pictures

M. Night Shyamalans senaste filmproduktion är baserad på en fransk serienovell, what a twist! Denna novell bär titeln Sandcastle och är skapad av författaren Pierre Oscar Lévy tillsammans med konstnären Frederick Peeters. Serien bjöd på ett mer öppet slut än Shyamalan om varför flera semesterfirare helt plötsligt, utan att kunna ta sig därifrån, åldras onaturligt snabbt under en dag då endast svalkande dopp i det sköna vattnet var tänkt på schemat.

Finns på: SF Anytime, Blockbuster

The Old Guard (2020)

The Old Guard
Foto: Netflix

Streamingjätten Netflix släppte år 2020 ett actionspektakel om ett gäng legoknektar vars hemliga identiteter plötsligt hotas. Filmen är baserad på Greg Ruckas och Leandro Fernandez (båda kända inom DC och Marvel-kretsar) samarbete av serien med samma titel.

Finns på: Netflix

Extraction (2020)

Extraction
Foto: Netflix.

Samma år som The Old Guard släppte Netflix ännu en film om en legoknekt som även den är baserad på en serieförlaga. Huvudpersonen Tyler Rake spelas av Chris Hemsworth och en uppföljare kommer att släppas senare i år.

Finns på: Netflix

The Death of Stalin (2017)

The Death of Stalin
Satiren The Death of Stalin är baserad på en serietidning. Foto: Nonstop Entertainment.

I The Death of Stalin dras vi in en politisk maktkamp sällan skådad. Likt asätare vid en maktbuffé drar sig ingen av den avlidne ryssens anhängare för att roffa åt sig så mycket de bara kan av red velvet-tårtan. Den mustaschprydda för detta diktatorn pryder omslaget av seriealbumet med samma titel skapad av författaren Fabien Nury och konstnären Thierry Robin. Båda verken har fått väldigt positiv respons av kritiker.

Som en bonus kan du spana in vår intervju med The Death of Stalin-regissören Armando Iannucci där han bjuder på sina insikter om allt från Donald Trump till humors potentiella (eller bristfälliga) kraft att verkligen förändra samhället.

Finns på: Viaplay

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL