Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Independence Day

USA:s nationaldag – filmer att se den 4 juli!

Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
04 juli 2021
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
04 juli 2021

Fira USA:s nationaldag med ett riktigt filmkalas!

Idag är det den 4 juli, USA:s nationaldag, och det måste givetvis firas med filmer där den amerikanska flaggan svajar extra högt.

Hajen (1975)

Skylten på Amity Island från Hajen
Foto: Universal Pictures

Finns det något bättre sätt att fira nationaldagen på än att plaska runt bland vågorna en riktigt het sommardag? Ja, det kan ju förstås bli snäppet bättre om en och annan människa ”råkar” simma in i mitt tandprydda gap! Så tänker nog iallafall jättefisken i Spielbergs klassiker Hajen.

För strandbesökarna på den lilla ön Amity Island finns det nog en lång rad alternativ, som är hundra gånger bättre än att doppa tårna i plurret bara för att omedelbart få dem avknipsade av en synnerligen aggressiv triangelfenad havsbest. Det är nog en bättre idé att se på traditionsenliga fyrverkerier på land istället.

Independence Day (1996)

Vita huset sprängs i Independence Day
Foto: 20th Century Fox

Ingen lista om den amerikanska nationaldagen är komplett utan "Independence Day". Men för en så totalpatriotisk högtid så är filmen utomordentligt ickepatriotisk på sina ställen!

När utomjordingar bestämmer sig för att invadera jorden går ingen säker – inte ens de heligaste av byggnader kan pusta ut! Den heliga presidentens jättevilla Vita Huset sprängs till småbitar, likaså landmärken som Empire State Building och Frihetsgudinnan. Dessa utomjordingar håller inte tillbaka några slag för att hugga där det svider i hjärtat på nationaldagsfirande amerikaner.

Filmtopp har träffat filmens regissör Roland Emmerich – i intervjun pratade vi om allt från tyskt hembränt till världens undergång!

Jag vet vad du gjorde förra sommaren (1997)

Fyra ungdomar i Jag vet vad du gjorde förra sommaren
Foto: Columbia Pictures

Ett gäng ungdomar (ja, du förstår nog redan nu att detta kommer att sluta illa) firar USA:s nationaldag med en och annan promille för mycket i blodomloppet. Firandet tar tvärt slut när de råkar köra på en okänd människa och gör sig av med kroppen. Ett år senare blir de hotade till livet av någon som vet vad de höll på med i fjol.

För att ta dem i försvar så var det faktiskt inte alla som hade mobiltelefoner 1997, året då filmen kom, så att få tag i hjälp var kanske lite knixigt. Då kan det ju tyckas lite orättvist att mörda dessa stackars nationaldagsfirare på löpande band!

Född den fjärde juli (1989)

Tom Cruise i Född den 4:e juli
Foto: Universal Pictures

Tom Cruise är faktiskt inte född den 4 juli, men han är född precis dagen innan! En som dock är född på Amerikas flaggdag är Ron Kovic, som spelas av just Tompa i detta biografiska drama.

Ron överlevde det fasliga kriget i Vietnam, men när han kom hem mottogs han inte som någon hjälte, utan knappt som en värdig människa. Som svar på att hans land, som han kämpat för, vänt honom ryggen blir Ron Kovic en politisk aktivist för mänskliga rättigheter.

Filmens regissör Oliver Stone är känd för flera andra ickepatriotiska verk så som Snowden (2016) och USA enligt Oliver Stone (2012-2013) där han lyfter undanstoppade historiska händelser i amerikansk historia.

En tjej med glöd (1989)

Några av karaktärerna i Miss Firecracker
Foto: Paramount Pictures.

Filmen handlar om Carnelle, en deprimerad småstadstjej som är långt ifrån sugen på att fira något, allra minst den amerikanska nationaldagen. För att lyfta sitt humör och spraka uppåt himlavalvet, som det fyrverkeri hon egentligen är ämnad att vara, bestämmer hon sig för att delta i en årlig skönhetstävling.

Sagda tävling tar plats den 4 juli och ni kan tro att det blir en uppsjö av rött, vitt och blått flaggviftande när några av 80-talets allra vackraste kvinnor ska imponera på juryn. Huvudrollsinnehavaren Holly Hunter delade i denna filmen tid på vita duken med bland annat Tim Robbins, och båda hade en trevlig överraskning som väntade dem fem år senare.

År 1994 vann Hunter en Oscar för sin roll i Pianot och Robbins spelade sin mest ikoniska roll någonsin som Andy Dufresne i Nyckeln till frihet, som flera gånger röstats fram till världens bästa film!

Om du är sugen på en annan åsikt, spana in vår krönika om varför Nyckeln till Frihet är världens mest överskattade film!

Die Hard 4.0 (2007)

Justin Long och Bruce Willis i Die Hard 4.0
Foto: 20th Century Fox

Givetvis gillar amerikanerna att fira den 4 juli med att skjuta fyrverkerier, men ingen vet lika mycket om pang, pang som actionhjälten Bruce Willis gör i Die Hard-filmerna.

Högtidsdagar verkar vara då ”business is booming” väldigt bokstavligt talat för Bruce, eller John McClane som hans karaktär heter. I ettan från 1988 kunde vi se hans julfirande gå upp i rök och i fjärde installationen är det då alltså USA:s nationaldagsfirandet som får skjutas fram. Han har verkligen otur den där John.

Vi får hoppas för skurkarnas skull att de inte ställer sig i skottlinjen på alla hjärtans dag, om det inte är Amors pilar de vill bli träffade av det vill säga.

LÄS MER: Tips på bra actionfilmer

För fler listor --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL