Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
The Family Man.

Filmcirkeln tipsar – 3 charmiga julfilmer

Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
08 december 2021
Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
08 december 2021

Tre julfilmer du inte får missa i jul.

Marcus, Vidar och David från podcasten Filmcirkeln rivstartar det nya samarbetet med Filmtopp genom tre charmiga tips på julfilmer som alla bör se i december.

Marcus Ljung tipsar:

Ensam hemma (1990)

Ensam hemma.
Foto: 20th Century Fox.

Om jag ska ta fasta på mantrat att julen är barnens högtid och bejaka min inre pojke så måste jag välja Ensam hemma med Macaulay Culkin i huvudrollen. Och då pratar jag såklart om den första filmen och inte alla tråkiga uppföljare.

"Ensam hemma" är skriven av John Hughes som författat många av 80- och 90-talets charmiga barn- och tonårspärlor. För regin står Chris Columbus som bland annat har regisserat de två första Harry Potter-filmerna. Så Ensam hemma är helt enkelt resultatet av att man slår ihop mästaren på att skriva om barn och ungdomar, med mästaren på att regissera dem. Ut kommer en oförglömlig klassiker som än i dag över 30 år senare lever kvar hos oss.

Vidar Justegård tipsar:

Die Hard (1988)

Die Hard.
Foto: 20th Century Fox.

Jag är inget stort fan av julfilmer och det kanske märks på mitt val. Men Die Hard är en sådan där actionklassiker som på något sätt överlever tidens tester, trots att den har några år på nacken. Die Hard är också givet en av Bruce Willis starkare filmer.

Det finns ju en stor debatt huruvida Die Hard är en julfilm eller inte. Och även om jag kan förstå varför den diskussionen existerar är den fullständigt ointressant. Die Hards styrka ligger inte i att vara det ena eller det andra. Tvärtom är det just mellanvägen som gör den så bra. Även en julfilms-Grinch som jag finner glädje i att se Bruce Willis och Alan Rickman bråka i en skyskrapa. Och de som vill ha tomteluvor på skurkarna får också sin vilja igenom. Yippee Ki Yay, motherfucker!

David Lindahl tipsar:

The Family Man (2000)

The family Man.
Foto: Buena Vista International.

Som nybliven pappa är det såklart otroligt klyschigt att mitt val föll på en film om en man som inser lyckan i att ha en familj. Men för att göra klyschan ännu större så var faktiskt The Family Man också en av filmerna som fick mig att inse att det vore vansinnigt roligt att ha barn.

Vad mer behöver du under julen än Nicolas Cage som finanshaj i en form av "byta liv"-film där han får se hur hans liv hade sett ut om han gift sig med sin ungdomskärlek. Att livet är mer än pengar och framgång må vara en livsläxa gammal som gatan, men berättad på rätt vis håller den än. Dessutom med en Nicolas Cage i högform och en oändligt charmig Téa Leoni.

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

 

NÄSTA ARTIKEL