Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Filmcirkeln tipsar – tre galna filmteorier du måste höra

Filmcirkeln tipsar – tre galna filmteorier du måste höra

Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
31 mars 2022
Filmcirkeln
Filmcirkeln | Lista
31 mars 2022

Filmcirkeln

Vad finns i Pulp Fiction väskan, menar inte Dursleys att vara elaka mot Harry Potter och är Wall-E en kannibalfilm? Filmcirkeln har samlat några av de bästa filmteorierna som finns där ute.

Marcus Ljungs teori:

Pulp Fiction-väskan innehåller en själ

Puklp Fiction.
Foto: Mirimax.

Åh, ja. Den mystiska väskan i "Pulp Fiction". Är det bara diamanter som det står i manuset, eller kan det till och med vara diamanterna som stals i Quentin Tarantinos regidebut Reservoir Dogs?

Min favoritteori är dock att det är maffiabossen Marsellus Wallaces själ inuti väskan. Låt det marinera en stund. Vi ser aldrig innehållet, mer än att det glänser vackert i Vincent Vegas ansikte när han öppnar väskan. Det skulle också förklara varför Marsellus Wallace så gärna vill ha väskan, och varför han har ett ärr i nacken. Var tror du man skär ut själen ifrån?'

Vidar Justegårds teori:

Harrys elaka släktingar är egentligen snälla

Harry Potter.
Foto: Warner Bros.

SPOILER ALERT, om du nu fortfarande inte alls känner till pojken med blixtärret i pannan.

Som bekant visar det sig att Harry Potter själv är Voldermorts oavsedda åttonde horcrux. I den sista boken Dödsrelikerna, får vi se hur en horcrux kan ha en negativ inverkan på en person i närheten, vilket tydligt syns hos Ron. Med bakgrund av detta har det uppstått en teori som menar att anledningen till att familjen Dursley beter sig så illa mot Harry beror på att de påverkas av horcruxen som lever inom honom.

En intressant tanke, men som tyvärr faller enligt mig då Harry inte verkar påverka någon annan på det här viset. Försvararna av teorin menar att detta kan förklaras att de inte har vistas i Harrys omgivning lika länge som Dursleys. Men för den som läst böckerna får vi ett smakprov av Harrys släktingars vidriga beteende redan i första bokens inledande kapitel, innan Harry ens hamnat hos dem. Visst ibland kan yttre faktorer påverka människors beteende, men i det här fallet så är det nog bara så att ett rötägg helt enkelt är ett rötägg.

David Lindahls teori:

Wall-E är en kannibal film

Wall-e.
Foto: Disney.

Kanske tråkigt att krossa folks gulliga minnen av Pixars film Wall-E, men för att citera Arkiv X, "the truth is out there". Och denna sanning är svår att förbise när du väl har fått reda på den.

Okej, då kör vi. Wall-E är en film om en charmig städrobot som åker på ett äventyr, skaffar vänner, räddar mänskligheten och blir kär. Så långt är allt bra. Men vad många inte vet är att det vilar ett mörker över denna söta lilla historia. För er som sett filmen så vet ni att Wall-E till slut råkar hänga med ett spaningsskepp upp i rymden och tillbaka till människornas huvudskepp långt från jorden. 

Väl där finner han alla människor feta, glada och totalt ovetandes om att deras hemplanet är förstörd. Överallt flyter människor omkring på svävande sängar och konsumerar media och MAT. I mängder. Men. Var kommer all denna mat i från? Där finns inga djur? Inga växter? Och de har inte varit på jorden på flera hundra år.

Släck lamporna och ta fram ett ljus för nu börjar det bli spökligt. Sanningen är, att de äter VARANDRA. Yes, du hörde rätt. När en människa ombord moderskeppet i Wall-E dör, mals den ned och blir mat till övriga genom små människo-slushis serverade med sugrör och paraply. Mörkt, obehagligt, men logiskt. Jag är ledsen att du var tvungen att höra det såhär. men ibland är sanningen bäst serverad likt en varm slushi. Dock inte gjord på människor för det vore bara sjukt!

Missa inte Filmcirkelns senaste avsnitt

Om podcasten Filmcirkeln

Filmcirkeln.

Filmcirkeln är podcasten där filmnördarna David, Vidar och Marcus varje vecka samlas för att diskutera en film som de precis sett. I en enda lång filmstafett så tipsar trion varandra om bra, dåliga, klassiska, aktuella, smala och breda filmer.

Följ oss på Facebook & Instagram under "Filmcirkeln".

Du hittar oss även på Letterboxd där vi samlar våra betyg på filmtitlarna vi diskuterar. 

NÄSTA ARTIKEL