Fem underskattade skådespelare

Fem underskattade skådespelare

Nathalie Leth
Uppdaterad 27 maj 2020 kl. 07:05 | Publicerad 25 maj 2020 kl. 20:05

Vad är talang om man inte tar till vara på den?

Att ha vunnit en Oscar är inte en garanterad biljett till ypperlig framgång (se Nicholas Cage) men att besitta talang borde definitivt vara det. Här är fem skådespelare med "framgångsmaterial" skrivet i pannan men som Hollywood inte bryr om.

Billy Bob Thornton

Billy Bob Thornton i A Simple Plan
Foto: Paramount Pictures.

Billy Bob Thornton är vida känd som den surmulne tomten Willie Soke i Bad Santa (2003). Faktum är dock att bakom denna misslyckade tomten gömmer sig en framgångsrik skådespelare och manusförfattare med en Oscar i klappsäcken, detta för filmen Sling Blade (1996). Han blev återigen nominerad för ännu en Oscar för rollen i A Simple Plan blott två år senare men sedan dess verkar filmframgångarna legat på is uppe på Nordpolen.

Även om Billy Bob jobbar på flitigt fortfarande så har hans talang inte tagits till vara på. Det är med en sorgens suck som jag får se min Billy Bobs försummade glans stå oputsad uppe på hyllan. 

Halle Berry

Halle Berry i Monster's Ball
Foto: Lionsgate Films.

Någon som som samarbetat med Billy Bob Thornton var Halle Berry, dessa kunde vi se tillsammans i Monster's Ball (2001). Det var ett historiskt ögonblick för Halle som var den första (och hittills enda) svarta kvinnan som belönats med en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll. Det gick dock otroligt snabbt nedför för henne då Die Another Day (2002) blev hennes första projekt direkt efter utmärkelsen, och det var svårt att återhämta sig för henne (och filmpubliken) när Catwoman (2004) släpptes. Långt om länge tycktes B-filmerna stapla sig uppe på varandra men hennes senaste roll i John Wick 3 (2019) lyfte henne till något av vad som kan vara en förnimmelse av de höjder där hon förtjänar att vara. 

Gerard Butler

Gerard Butler i 300
Foto: Warner Bros. Pictures.

Ok, jag känner att jag behöver förklara den här extra tydligt. För inte kan väl Geostorm- och Olympus Has Fallen (med flera)-stjärnan vara något att ha? Jo! Faktum är att han tidigt 2000-tal hade flera framgångsrika och mångsidiga roller. Han var den skönsjungande fantomen i Fantomen på operan (2004), den argsinta och ofta citerade kungen Leonidas i 300 (2006) och året därpå spelade han mot tvåfaldigt Oscarsbelönade Hilary Swank i det melankoliska dramat P.S. I Love You.

Detta tycker jag är ett komplett känsloregister med en mångbegåvad Gerard Butler bakom ratten. Att han bara får följa ett smulspår av överblivna roller i Hollywood-skogen är för mig obegripligt. 

Billy Burke

Billy Burke i Twillight
Foto: Summit Entertainment.

På tal om tidigare nämnda objektiva smak så kan det diskuteras huruvida Twilight-filmerna tillsammans bildar en avskrädeshög eller ej. För mig som varken tillhör ”Team Edward” eller ”Team Jacob” så är det helt otroligt att hitta en karaktär som jag faktiskt sympatiserar stenhårt med. Jag talar såklart om Bellas stackars försummade far, Charlie.

Huruvida Billy Burke, precis som sin karaktär, faktiskt är briljant men försummad eller bara lyser som en supernova i samma rum med den då usla Kristen Stewart är ju något en bör fundera vidare på. Fram till dess att jag har ett vettigt svar så tar jag på mig min ”Team Daddy”-t-shirt medan jag försiktigt hoppas på ett lyft i Burkes karriär. Ty än idag kan vi se Twilight ploppa upp först på listan av kända filmer Burke medverkat i.

Robin Wright 

Robin Wright i Wonder Woman
Foto: Warner Bros. Pictures.

Robin Wright började som den hjälplösa prinsessan Buttercup i The Princess Bride (1987) och numera kan vi se henne som den starka generalen Antiope i Wonder Woman (2017). Åren däremellan har dock varit nästintill tomma på tunga meriter, det är antagligen bara hennes roll som Jenny i Forrest Gump (1994) som får det att ringa en klocka hos den större filmpubliken.

Att hon inte heller medverkat i något på två år, sedan House of Cards (2013-2018), är en skandal värdig Hollywoods allra saftigaste skvallertidningar. Förhoppningsvis är det snart någon ordning och reda eftersom vi kommer att kunna se henne återkomma som Antiope igen i kommande Wonder Woman 1984, då kan hon sparka lite vett i filmfabriken.

Missa inte förra veckans lista på skådespelare som gick från roliga till seriösa.

Fortsätt scrolla för fler listor!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL