Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fem tv-serier för dig som längtar efter The Handmaid's Tale

Fem serier för dig som längtar efter The Handmaid's Tale

Jeanette Björlin | Lista
19 december 2021
Jeanette Björlin | Lista
19 december 2021

Stilla Handmaid's Tale-suget med dessa serier

The Handmaid’s Tale är tv-serien som är baserad på Margaret Atwood dystopiska roman med samma namn. Längtar du efter att återse “Offred” och följa hennes kamp för överlevnad i det totalitära samhället Gilead? Jag med. Till dess, ta en titt på titlarna nedanför:

Alias Grace (2017)

Alias Grace
Foto: Netflix.

Baserad på den sanna historien om Grace Marks, en husa och immigrant från Irland som 1843 blev fängslad för mordet på hennes arbetsgivare Thomas Kinnear. Grace påstår att hon inte minns något av mordet. Tio år senare försöker Dr. Simon Jordan hjälpa Grace att återfå sitt minne. Är hon rent av oskyldig till det fasansfulla dådet?

Trots att Alias Grace utspelar sig i dåtid, snarare än The Handmaid’s Tales nära framtid, har tv-serierna tillräckligt mycket gemensamt för att glädja fansen. Netflix-serien med Sarah Gadon i rollen som mordanklagade tjänarinnan Grace Marks är ett annat skräckexempel med övergrepp på kvinnor som gjorts i historien. 

The Good Fight (2017– )

The Good Fight
Foto: Paramount+

Serien handlar främst om berättelserna om de tre kvinnliga huvudrollerna – Diane, Lucca och Maia – och innehåller betydande politiska och sociala kommentarer, där man utforskar aktuella frågor som alt-right, metoo och fejknyhter. 

I samband med att The Handsmaid’s Tale kom 2017 drog många paralleller till Trumpadministrationen. The Good Fight, uppföljaren till tv-serien The Good Wife, tar en närmare titt på de absurditeter vi fått se under Trump’s tid som president. Gemensamt för tv-serierna är deras funktion att gestalta konsekvenser av ett ojämlikt rättssystem, feminism och rasism.

Colony (2016–2018)

Colony
Foto: USA Networks.

I en nära framtid måste en familj fatta svåra beslut när de gör sitt yttersta för att få vara tillsammans samtidigt som de försöker överleva. De bor i Los Angeles, som har ockuperats av externa inkräktare. Medan vissa människor har valt att samarbeta med myndigheterna och dra nytta av den nya ordningen, har andra gjort uppror – och lider konsekvenserna.

Trots de självklara science fiction-komponenterna utforskar tv-serien livet för ett undertryckt folk vars regering vänt sig mot dem. Skaparna av Colony har sagt att de inspirerats av ockupationen av Paris under Andra världskriget. Likt The Handmaid’s Tale kämpar huvudrollerna för överlevnad när de rättar sig efter den nya ordningen. 

The Americans (2013–2018)

The Americans
Foto: 20th Century Fox.

Detta kalla kriget-drama utspelar sig under Reagans tid som president och följer två gifta sovjetiska agenter som arbetar under täckmantel i en förort till Washington.

The Handmaid’s Tale visar oss en dystopisk möjlig framtid, väcker tv-serien The Americans frågan om inte dystopin redan varit här. Det är ett spiondrama som bjuder in tittaren att se på amerikanska ideal, politik och kultur - ur ett annat perspektiv. Båda tv-serierna utforskar föreställningar om vår tid och presenterar många obehagliga “Tänk om?”. Utöver innehållet är bildberättande i The Americans ibland lika snyggt och dystert som i The Handmaid's Tale.

Black Mirror (2011–2019)

Black Mirror
Foto: Netflix.

Den här sci-fi-serien utspelar sig i en högteknologisk och snar framtid där människans främsta framsteg och mörkaste instinkter ligger väldigt nära varandra.

Brittiska tv-serien Black Mirror är likt The Handmaid’s Tale ett snyggt exempel på när en dramaserie utforskar ämnen och utmanar tittaren att tidigt i serien släppa förväntningar på vad de tror de ska få se.

LÄS OCKSÅ:

NÄSTA ARTIKEL