Bästa filmerna på Netflix

Vi på Filmtopp välkomnar streamingtjänsternas frammarsch, som möjliggör legitimt filmtittande på en helt annan nivå än vad som tidigare har varit tänkbart. Därför listar vi det bästa bland filmutbudet hos de största streamingtjänsterna på den svenska marknaden: C More, Netflix och Viaplay. Nu är det dags att lista de bästa filmerna på Netflix!

Läs också: De bästa filmerna på C More

För att komma med på listan måste följande två kriterier uppfyllas.

  1. Titeln i fråga måste vara en spelfilm. Det vill säga att varken TV-serier, kortfilmer eller dokumentärer får listas här.
  2. Titeln måste ha fått minst 4 av 5 i betyg av någon skribent här på Filmtopp.se.

Filmerna sorteras i bokstavsordning efter betyg.

De bästa filmerna på Netflix

Adaptation (2002)

Foto: Colombia Pictures
Foto: Colombia Pictures

Handling: En sorgsen manusförfattare lider av skrivkramp när han kämpar med att skriva en filmadaption på en bok om blommor.

Därför ska du se den: Filmen har en träffsäker och charmig tragikomisk ton. Dessutom är Nicholas Cage hysteriskt rolig i rollerna som manusförfattaren Charlie samt hans tvillingbror Donald. De står i rejäl kontrast till varandra, och därför är detta Cages kanske bästa skådespelarinsats.

betyg_4

Amelie från Montmartre (2001)

amelia

Handling: När den drömmande Amélie hittar ett plåtskrin med barndomsminnen i sitt badrum bestämmer hon sig för att spåra upp den ursprungliga ägaren och återlämna lådan.

Därför ska du se den: I tio års tid bar Amelie från Montmartre titeln som den internationellt största franska filmsuccén med franskt tal. Och att det blev en succé är inte svårt att förstå. Berättarglädjen är sprudlande och filmen bär på en energi vi sällan får ta del av.

betyg 4

Den sista föreställningen (1971)

The-Last-Picture-Show-at-Unsung-Films51

Handling: I en småstad i Texas på 50-talet får vi följa ett ungdomsgängs liv. Kärlek, sex och utanförskap förmedlas med en stor dos medmänsklighet.

Därför ska du se den: Jämte Paper Moon och What’s up Doc är The Last Picture Show regissören Peter Bogdanowich bästa film. Jeff Bridges gör en skön biroll och hela skådespelarensemblen är stark. En solklar plats bland de bästa filmerna på Netflix, se den om ni inte har gjort det!

betyg 4

Donnie Brasco (1997)

9f10b0c4edb406050fbb151f478b2573-donniebrasco2
Foto: TriStar Pictures
Handling:  FBI-agenten Joe Pistone (Johnny Depp) infiltrerar New York Citys maffia. Under namnet Donnie Brasco får han kontakt med Lefty Ruggiero (Al Pacino) och börjar jobba som indrivare. De två börjar samarbeta och blir snart nära vänner. Snart leder jobbet som undercover-agent till starka påfrestningar på Joes familjeliv. Samtidigt börjar maffian ana att de har en mullvad inom organisationen, men om han flyr kan det vara Lefty som får ta smällen.

Läs också: Johnny Depps 5 bästa roller

Därför ska du se filmen: I Donnie Brasco bjuder både Al Pacino och Johnny Depp på förstklassigt skådespel. Filmen lyckas hela tiden vara lika delar spännande som gripande.

betyg 4

 The French Connection (1971)

Foto: 20th Century Fox
Foto: 20th Century Fox

Handling: Den hetlevrade polisen ”Popeye” (Gene Hackman) och hans partner Buddy Russo (Roy Scheider) ger sig ut på jakt efter en fransk knarkkung, Alain Charnier, för att klämma åt hans koppling mellan Frankrike och New York.

Därför ska du se den: Personligen avskyr jag biljakter, men filmens ikoniska klimax – en vansinniga biljakt genom Stillwell Avenue, New York – är ren magi. Enligt regissören William ”Freaky” Friedkin filmades hela jakten utan varken tillstånd eller med avspärrade vägar. Det som betraktaren ser är det som hände framför kameran, inga specialeffekter, inga statister. Därav den påtagligt realistiska känslan. Vansinne!

betyg 4

För en handfull dollar (1964)

Handful dollar

Handling: En kringresande cowboy kallad ”Joe” (Clint Eastwood) stannar upp i en by som präglas av ett krig mellan två mäktiga familjer. Att byborna dör som flugor är inget som skrämmer Joe. Han ser detta som ett bra tillfälle att tjäna pengar och börjar agera legoknekt åt de båda familjerna; först ett uppdrag hos den ena familjen, sen ett hos den andra. Frågan är, vad är det Joe egentligen vill?

Läs också: De bästa westernfilmerna

Därför ska du se den: Det var med denna film som filmens regissör, Sergio Leone, i stort sätt revolutionerade hela westerngenren med sin unika stil. Det var också med den här filmen som Clint Eastwood blev en superstjärna, men faktum är att han var långt nere på regissörens önskelista över huvudrollsinnehavare. Det var inte förrän Charles Bronson, Henry Fonda, James Coburn och Richard Harrison hade tackat ”nej” som Clintan kom på tal.

betyg 4Kick-Ass (2010)

Kick Ass

Handling: Serietidningsnörden Dave Lizewski ställer sig frågan om varför ingen någonsin har testat att vara hjälte på riktigt och bestämmer sig snart för att bli den första att försöka.

Därför ska du se den: Kick-Ass är en av de absolut skarpast och mest underhållande actionkomedier som har gjorts. Blodet sprutar medan skämten haglar in, men samtidigt finns här en tydlig medmänsklig ton.

betyg 4

Kill Bill: vol. 2 (2004)

Foto: Miramax
Foto: Miramax Films. Kill Bill: vol. 2, en av de bästa filmerna på Netflix.

Handling: ”The Bride” får ett namn och fortsätter sin jakt efter de personer som förstörde hennes liv. Denna gången konfronterar hon sin stora nemesis, Bill.

Läs mer: Westernfilmsguiden – få koll på westernfilmerna

Därför ska du se den: Kill Bill: vol. 2 är inte lika skarp som sin föregångare, men är likväl en värdig uppföljare bättre än de flesta actionfilmerna där ute. Här flirtas det mindre med asiatisk action och mer med spaghetti-western.

betyg 4

The Matrix (1999)

The Matrix

Handling: I syskonen Wachowskis ikoniska dystopi får datahackern Neo (Keanu Reeves) veta sanningen kring sin och sina medmänniskors verklighet. Att vi alla är förslavade av maskiner och att allt vi upplever bara är en illusion.

Därför ska du se den: Matrix var en fullständig milstolpe i sci-fi och actiongenren. Actionscenerna var banbrytande och är fortfarande otroligt läckra. Filmens filosofiska ton ger också upplevelsen en extra dimension, som är svår att finna ett motstycke till.

betyg 4

Memento (2000)

momento

Handling: Leonard är på jakt efter sin frus mördare, något som kraftigt försvåras av att han inte kan lagra några långtidsminnen. För att hålla reda på alla viktig info han snappar upp tvingas han förlita sig på lappar – de viktigaste ledtrådarna tatuerar han in.

Därför ska du se den: Memento är en riktigt tät thriller som bjuder på flera överraskningar. En av dessa överraskningar är att filmen börjar med slutet och slutar med början. Låter det tråkigt? Låter det rörigt? Det funkar faktiskt utmärkt och det är värt resan!

betyg 4Måndag hela veckan (1993)

groundhog-day

Handling: Självcentrerade TV-meterologen Phil (Bill Murray) har åkt till småstaden Punxsutawney för att göra ett reportage om Groundhog Day, en årlig stadsfest där frisläppandet av ett murmeldjur ska visa hur våren kommer att bli. Phil, som hatar sitt uppdrag lika mycket som han föraktar staden, vill åka hem så fort som möjligt, men en snöstorm tvingar honom att stanna kvar över natten.

När han vaknar upp följande dag upptäcker han att det är Groundhog Day – igen. På något märkligt sätt har han hamnat i ett slags tidsloop där samma dag återkommer om och om igen. Till en början utnyttjar Phil situationen till att göra precis vad han vill, men snart finner han situationen outhärdlig. Hur ska han bryta förbannelsen?

Därför ska du se den: Måndag hela veckan är en riktigt skarp svart komedi med en romantisk touch. Phil blir förälskad i nyhetsproducenten Rita (Andie MacDowell) och en stor del av historien kretsar kring hur han ska vinna hennes hjärta – på ”en” dag. Bill Murray är som gjuten för rollen.

betyg 4

The Network (1976)

The Network

Handling: När nyhetsankaren Howard uppger att han ska ta livet av sig i direktsändning blomstrar stationens tittarsiffror likt aldrig förr. Bolaget ger Howard ett eget program där han får raljera om ”sanningen” kring diverse samhällsproblem. Efter att han börjar attackera den egna TV-kanalen börjar han få stora problem.

Därför ska du se filmen: The Network är en briljant satir. Faye Dunaway är klockren som känslokall TV-producent och Peter Finch är magnifik i huvudrollen.

betyg 4

 När Harry träffade Sally (1989)

013-harry-and-sally-theredlist

Handling: Harry (Billy Crystal) träffar Sally (Meg Ryan) för första gången när de både tar examen. Sally ger honom skjuts till New York och efter det fortsätter deras liv på varsitt håll där de båda försöker på misslyckade sätt finna lyckan i kärleken. Men med jämna mellanrum springer de båda på varandra, och inser tillslut att en vänskap med det motsatta könet inte vore en dum idé. Snart uppstår frågan om en man och en kvinna verkligen kan vara vänner utan att känslor och sex blir inblandat.

Därför ska du se filmen: Detta är en av de absolut roligaste romantiska komedierna som jag har sett. Humorn är skarp, dialogen välskriven, rapp och fantastisk. Helt klart en av de bästa filmerna på Netflix.

betyg 4

Precious (2009)

Precious

Handling: Precious är 16 år och överviktig. Hon kan varken skriva eller läsa och bor tillsammans med sin horribla mamma i en sunkig lägenhet. Hennes mamma, Mary, utsätter ständigt Precious för fysiska, psykiska och sexuella övergrepp.

Därför ska du se den: Precious lyckas vara en underdog story om att finna sig själv utan att vara sentimental. Även om den inblick vi får se i Precious liv på många är sätt är skrämmande och vedervärdig, skänker filmen också hopp om en ljusare framtid.

betyg_4

The Prestige (2006)

Foto: Francois Duhamel

Handling: Robert Angier och Alfred Borden, två före detta vänner och lärlingar till samma illusionist blir ärkefiender efter att Angiers fru drunknar under ett trick.

Därför ska du se den: Se den om du älskar överraskande ”twists”. The Prestige är en smart film som hela tiden utmanar publiken att fundera ut vad som egentligen försiggår.

betyg 4

Rädda menige Ryan (1998)

spr-wallpaper-saving-private-ryan-1669435-1680-10501

Handling: Åtta amerikanska kommandosoldater tar sig in på tyskt ockuperat område under andra världskriget för att rädda en soldat vars tre bröder har dödats.

Läs också: Steven Spielberg och hans bästa filmer

Därför ska du se den: Steven Spielbergs film är anmärkningsvärd för sin intensiva öppningsscen på 24 minuter där landsättningen på Omaha Beach den 6 juni 1944 (Dagen-D), gestaltas. Makalöst välregisserat!

betyg 4

The Selfish Giant (2013)

the selfish giant

Därför ska du se den: Detta är en enkel film som på ett träffsäkert sätt sätter fingret på utanförskap. Det är också en film som på många sätt imponerar. Fotot är snyggt, särskilt med de minnesvärda bilderna på fabrikstornen som står som dystra mörka vakttorn.

betyg 4

Smala Sussie (2003)

smala sussie

Handling: Sussie är spårlöst försvunnen och hennes bror återvänder hem till Värmland för att hitta henne.

Därför ska du se den: Smala Sussie är Ulf Malmros bästa verk, och en gripande gangsterkomedi som lyfter fram de allvarliga konsekvenserna av drogmissbruk.

betyg_4

Storstadshamn (1954)

On the Water Front

Handling: Terry Malloy drömmer om att bli boxare medan han springer ärenden åt Johnny Friendly, en korrupt fackföreningschef. En dag blir Terry vittne till ett mord som utförs av Johnny Friendlys hejdukar.

Därför ska du se den: Storstadshamn är ett starkt litet drama med en exemplarisk Marlon Brando i huvudrollen.

betyg 4

 The Terminator (1984)

The Terminator

Handling: En cyborg kommer från framtiden för att döda servitrisen Sarah Connor. Varför? Jo, hennes ännu ofödda son kommer fyrtio år senare leda människornas motståndsrörelse mot maskinerna som tar över jorden.

Därför ska du se den: James Camerons The Terminator är en riktigt spännande actionthriller och möjligen regissörens bästa film.

betyg 4

Trollkarlen från Oz (1939)

Foto: Warner Home Video
Foto: Warner Home Video

Handling: Dorothy sveps in i en magisk värld, och beger sig ut på en krokig färd för att hitta trollkarlen som kan hjälpa henne hem.

Därför ska du se den: Denna oförglömliga pärla från 1939 står sig fortfarande som en av filmvärldens mest renhjärtade (och färgglada!) hyllningar till det mänskliga släktets ohämmade fantasi. Klassiska melodistycken som Over the Rainbow och åtskilliga nyinspelningar visar att denna sagolika historia kan fånga vågor av generationer. Ett måste för filmälskaren.

betyg_4

Under skuggan (2016)

undertheshadow-1600x900-c-default

Genre: Skräck
Speltid: 1h 24min

Handling: Mamma Shideh (Rashidi), dotter Dorsa (Manshadi) och pappa Iraj (Naderi) bor tillsammans i Teheran mitt under det pågående kriget mellan Iran och Irak på 80-talet. Familjeförhållandena är minst sagt ansträngda. Shideh, som har varit politiskt aktiv i den iranska revolutionen, får inte återuppta sina läkarstudier. Åttaåriga Dorsa drömmer mardrömmar om djinner (ökenandar) och har svårt att sova. När Iraj, som är utbildad läkare, får direktiv om att stationera sig i en krigszon vägrar Shideh att följa sin makes råd om att flytta in hos hans föräldrar. Istället tänker hon stanna i lägenheten tillsammans med sin dotter och vänta ut bombningarna. Hon anar dock inte vilka övernaturliga krafter som komma skall.

Motivation: Med sin långfilmsdebut Under the Shadow bjuder den iranska regissören Babak Anvari på en nyanserad skräckfilm där verklighetsburen skräck – i form av krigsterror och skuldkänslor – blandas med ett barns mardrömmar om övernaturliga varelser.

betyg_4

Undergången (2004)

undergången

Handling: Undergången är en dramatisering av de verkliga händelser som ägde rum hos den nazityska statsledningen under andra världskrigets allra sista period, den 20 april till den 2 maj 1945. Vi befinner oss i det tyska rikskansliets bunker i Berlin. Krigslyckan har vänt för nazisterna och Röda armén närmar sig huvudstaden med stormsteg. Hitlers ursprungliga glans har falnat och han är ett mentalt nervvrak.

Därför ska du se den: Undergången är ett av de mer fängslande och mänskliga porträtten vi har fått se av Hitler i filmväg. Bruno Ganz är exemplarisk i huvudrollen.

betyg 4

Zodiac (2007)

Robert-Downey-Jr-Zodiac-écrivain

Handling: Tecknaren Robert (Jake Gyllenhaal) är besatt av att hitta San Franciscos ökände seriemördare ”Zodiac”, som lämnar ledtrådar i stadens tidningar.

Därför ska du se den: Zodiac är en thriller där detaljerna ger dig utrymmet att själv agera detektiv. Jag trodde först att jag hade stenkoll på berättelsens innehåll, men jag överrumplas fortfarande över hur många detaljer och ledtrådar jag kan fånga upp när jag ser om filmen.

betyg 4

4,5 i betyg

American History X (1998)

american-history-x-kapak-fotografi-2

Handling: En före detta nazist försöker hindra sin yngre bror från att begå samma misstag som honom.

Därför ska du se den: American History X är ett spännande och chockerande drama i vilket Edward Norton briljerar i rollen som storebrodern Derek. Vi tittare får lära oss de bittra konsekvenserna av rasism och grupptryck.

betyg_4_5

Black Swan (2010)

black swan

Handling: En fullvuxen balettdansös bor fortfarande hemma hos sin mamma gör allt hon kan för att landa rollen som den svarta svanen i balettföreställningen Svansjön.

Därför ska du se den: Black Swan är en mörk psykologisk thriller som ständigt kommer att hålla dig på spänn. Unikt med filmen är att den varken känns en minut för lång eller för kort. Natalie Portman vann en Oscar för Bästa Kvinnliga Huvudroll.

betyg_4_5

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Foto: Columbia Pictures
Foto: Columbia Pictures

Handling: I denna kolsvarta konedi, inspelad ett par år efter Kubakrisen, försöker en stridslysten general övertala politiker att dra igång ett kärnvapenkrig mot Sovjetunionen.

Därför ska du se filmen: Trots sina år på nacken, är Dr. Strangelove fortfarande en av de skarpaste satirerna som har gjorts. Stanley Kubricks tagning av kalla kriget är både skarp och hysteriskt rolig. Dessutom står Peter Sellers för tre av huvudrollerna.

betyg_4_5

Fight Club (1999)

fight club

Handling: En man som lider av allvarlig sömnbrist, letar efter ett sätt att förändra sitt liv när han stöter på Tyler Durden och de bildar en slagsmålsklubb.

Därför ska du se den: Fight Club är definitionen av filmskaparglädje. Hur regissören David Fincher leker med färger och form är tillsammans med denna blodiga berättelse väldigt fängslande. Brad Pitt och Edward Norton är båda två helt suveräna.

betyg_4_5

Jakten (2013)

hunt1

Handling: Jakten är baserad på den verkliga historien om en förskolelärare som blir anklagad för att ha sexuellt ofredat ett barn. Snart vänder sig hela byn emot honom, utan direkta bevis om hans skyldighet.

Därför ska du se den: Jakten är en gripande konversationsstartare om ett tabubelagt ämne, som lika självklart som Mads Mikkelsen gör en fantastisk insats, har en plats bland de bästa filmerna på Netflix.

betyg_4_5

Järnjätten (1999)

Järnjätten

Handling: Unge Elliot blir vän med en jätterobot från yttre rymden. Men när staten hör rykten om en jättevarelse, som de med säkerhet tror är en kommunistisk mördarmaskin, måste Elliot gömma sin nya vän.

Därför ska du se den: Denna pastisch till atomålderns kommunistskräck är så jäkla spot on. Det är innovativt, retro och rätt och slätt underbart.

betyg_4_5

Kill Bill: vol 1 (2003)

kill-bill

Därför ska du se den:  När Kill Bill kom 2003 var den med hästlängder Tarantinos mest blodiga actionthriller. Hela filmen är fantasifull, överdriven och späckad med spännande, utdragna dialoger. Dialogerna går att hitta i alla Tarantinos filmer och det är därför han fått sin titel ”Master of Dialogue”, men en av de starkaste dialogdrivna scenerna han skrivit finns i slutet av Kill Bill.

betyg_4_5

Once Upon a Time in America (1984)

once_upon_a_time_in_america

Handling: I Sergio Leones epos Once Upon a Time in America får vi se hur två judiska ungdomar växer upp och lämnar gettot för New Yorks organiserade kriminella värld.

Läs också: Porträtt – Sergio Leone

Därför ska du se den: Detta är på många plan ren och skär filmmagi. Leone har fått till en  ovanligt varm touch i detta vackra drama.

betyg_4_5

The Wrestler (2008)

wrestler

Handling: Randy, en före detta wrestlingstjärna kämpar för att laga sin spruckna relation till sin dotter samtidigt som han förälskar sig i en strippa. Efter en match får Randy en hjärtattack och råds av läkare att inte göra fler matcher. Fast kan han verkligen hålla sig utanför ringen?

Därför ska du se Filmen: I The Wrestler syns det hur mycket hjärta skådespelarna lägger ner i sina roller. Känslan pumpar i varenda ven och karaktärerna känns så oerhört mänskliga. Rourke vann en Golden Globe för sin hjärtevärmande insats som Randy Robinson och blev Oscarsnominerad, men snubblade på mållinjen mot Sean Penn som vann för Milk. Om Rourke hade vunnit hade det varit en inspirerande story i sig.

betyg_4_5

Betyg 5: De bästa filmerna på Netflix

A Clockwork Orange (1971)

Clockwork ORane

Handling: Ur samhällets perspektiv är Alex ett monster. Han roar sig med att stryka runt längs stadens gator och råna, misshandla och våldta sina medmänniskor för blotta nöjets skull. Efter att han så småningom åker fast erbjuds han ny behandlingsmetod på fängelset, som ska göra honom äcklad av sex och våld. Resultatet är lyckat, kanske lite för lyckat för Alex egen skull.

Därför ska du den: På många sätt är Clockwork Orange ett av de riktigt stora mästerverken. Det är en film som utmanar sin publik emotionellt på flera plan. Först äcklas vi av Alexs vidriga beteende, därefter ömkar vi honom när han släpps ut från fängelset och faller offer för det samhälle han tidigare terroriserade.

Batman – The Dark Knight (2008)

Batman

Handling: Bruce Wayne (Christian Bale) har kommit in i sin roll som Batman. Samarbetet med James Gordon (Gary Oldman) underlättar för polisens kamp mot organiserad brottslighet. När en ny spelare kommer in i matchen krävs mer än någonsin förut av Batman för att vinna. Jokern (Heath Ledger) sätter inte bara hans fysiska förmågor på prov, utan även hans psykologiska uthållighet. Ingenting är säkert och allting kan vara en fälla eller ett trick när Jokern är i farten.

Därför ska du se den: Jag behöver egentligen endast nämna Heath Ledgers fenomenala tolkning av Batmans ärkefiende Jokern för att denna placering ska vara berättigad. Ingen trodde att han var rätt för rollen innan filmen hade kommit ut, men ack så fel de hade.

5 ögon

Casablanca (1942)

Foto: Warner Bros.

Handling: Casablanca utspelar sig i staden Casablanca i nordvästra Afrika under andra världskrigets början. Staden fungerar som en hållplats för européer som vill korsa Atlanten och ta sig till Amerika. Den är dock belägrad av nazister och allt behöver därför ske i smyg. Rick Blaine (Humphrey Bogart), en f.d. frihetskämpe, äger numera stadens populäraste krog. Av en slump korsas hans väg av hans tidigare kärlek, Ilsa Lund (Ingrid Bergman), som försöker fly tillsammans med en jagad motståndsledare. Rick måste nu välja vad som är viktigast, hans känslor för Ilsa, eller kampen om frihet.

Läs också: Romantisk film – dessa måste du ha sett!

Därför ska du se den: En av de absolut största filmklassikerna någonsin. Detta är klassisk romantisk film utan motstycke. Ingrid Bergman gör en bra rolltolkning, men filmens stjärna är Humphrey Bogart. Han fullständigt briljerar i rollen som Rick. Det finns också flera intressanta birollsfigurer i berättelsen som gör starka avtryck: pianisten Sam, stadens polischef Renault för att nämna några.

5 ögon

Chinatown (1974)

Chinatown
Foto: Paramount Pictures

Handling: Privatdetektiven Jake Gittes (Jack Nicholson) får det hett om öronen efter att ett rutinmässigt otrohetsuppdrag visar sig vara betydligt större än vad han någonsin hade kunnat föreställa sig. Under resans gång lär han känna Ewelyn Mulwray (Faye Dunaway) en förmögen societetskvinna, som kan bli hans fall.

Därför ska du se den: Chinatown är både en av regissören Roman Polanskis stora mästerverk och en av de bästa detektivfilmerna i amerikansk filmhistoria. Här finns flera ikoniska scener och en ordentlig plot twist – och vem tackar nej till det? Har du inte sett Chinatown och är det minsta filmintresserad, gör dig själv en tjänst och se den nu.

5 ögon

Exorcisten (1973)

Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Handling: William Friedkins odödliga skräckpärla behöver knappast någon närmre presentation. Handlingen är enkel. Linda Blair spelar flickan Regan som blir besatt av en ondsint demon, Max von Sydow spelar prästen som tar sig an uppgiften att driva ut hennes demon.

Läs också: 11 grymma skräckfilmer – dessa måste du se!

Därför ska du se den: Exorcistens stora styrka är filmens tidlöshet. Effekterna håller fortfarande och skräcken växer successivt och blir gradvis allt mer påträngande. Regans förvandling från oskyldig flicka till ett bisarrt monster är trovärdigt genomförd och den legendariska spindelgånsscenen är hemsökande…

5 ögon

Insidan ut (2014)

inside-out

Handling: I Pixars Insidan ut är det följande grundkänslor som står i centrum; glädje, sorg, rädsla, avsky och ilska. Dessa känslor lever som små färgglada figurer inuti huvudet på den elvaåriga flickan Riley.

Därför ska du se den: Med Insidan ut har Pixar skapat en briljant och nyskapande familjefilm. Tiden är sedan länge förbi när animerat ansågs lika med barnfilm och Pixar fortsätter med att göra film för alla åldrar.

betyg_5

Taxi Driver (1976)

taxi-driver5

Handling: Travis Bickle är Vietnamveteran och psykiskt instabil. Nu har han kommit tillbaka till New York City där han skaffar sig jobbet som taxichaufför under nattid. Under sina turer beskådar han all misär som finns på gatorna med drogmissbrukare och horor. Sakta börjar en ilska och ett begär att rensa upp gatorna växa fram, samtidigt som han försöker rädda en minderårige prostituerad.

Läs också: Scorsese och hans bästa filmer

Därför ska du se den: Martin Scorsese har regisserat denna kriminalthriller. Filmen väckte stor uppståndelse på flera håll då den ansågs vara alldeles för våldsam. I huvudrollen ser vi Robert De Niro som spelar mot Jodie Foster. Filmen nominerades till fyra Oscars för Bästa film, Bästa manliga huvudroll, Bästa kvinnliga biroll samt Bästa filmmusik

5 ögon

Eric Diedrichs

Ansvarig utgivare, chefredaktör och medgrundare av FIlmtopp.se. Oavsett om du håller med om vad jag skriver eller inte, kommentera gärna. Det finns alltid nya infallsvinklar att diskutera film med.

Relaterade inlägg

5 Trackbacks & Pingbacks

  1. 10 Underskattade Filmer: Har du sett dessa filmpärlor?
  2. Helgens Filmtips: Tvångstankar, skilsmässa och seriemördare - Filmtopp.se
  3. Helgens Filmtips: Jakt, förbannad taxichaufför och ätstörningar - Filmtopp.se
  4. Helgens Filmtips: Vad ska du se? - FIlmtopp.se
  5. Recension: The Fundamentals of Caring (2016) – Filmtopp.se

Leave a Reply

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*