Fem romantiska filmer

Fem romantiska filmer

Uppdaterad 08 juli 2021 kl. 09:07 | Publicerad 14 februari 2016 kl. 16:02

Myskväll framför en film – finns det något bättre?

Alla Hjärtans Dag är en speciell dag för många. Det är en dag som ger er förälskade människor möjligheten att uttrycka era känslor för era livskamrater lite extra, och få dem att känna sig som de viktigaste människorna i världen. Det är en dag som är menad för att ni bara ska rå om varandra, visa er uppskattning och ha årets mysigaste och mest romantiska dag tillsammans.

Vi på Filmtopp vill hjälpa er med kärleksmyset bäst vi kan. Därför har vi nedan listat fem favoriter, utan rangordning, som förhoppningsvis blir grädden på moset på er fantastiska dag.

Notting Hill (1999)

notting_hill_1999_3
Foto: Egmont Entertainment AB

William Thacker (Hugh Grant) bor i Notting Hill i västra London. Han är skild, bor tillsammans med rumskompisen Spike, och äger en mindre framgångsrik bokaffär som inriktar sig på reseböcker. Hans liv går på rutin, utan vare sig drama eller överraskningar. Tills den dagen då hon plötsligt står mitt framför honom i hans butik, den amerikanska filmstjärnan Anna Scott (Julia Roberts), världens mest eftertraktade kvinna. Innan William hinner förstå vad som händer har de plötsligt börjat dejta och livet börjar ljusna för honom. Men som världskändis följer det alltid med en del problem och snart sätts känslorna på svåra prov.

The Notebook (2004)

the notebook
Foto: AB Svensk Filmindustri

Filmen inleds på ett ålderdomshem där en äldre man vid namn Duke, läser en romantisk saga för en dement kvinna. Sagan tar oss till 1930-talets Seabrook. Under sin semester träffar sjuttonåriga Allie (Rachel McAdams) på den lokala arbetaren, Noah (Ryan Gosling) på ett tivoli. De blir snart förälskade och spenderar resten av sommaren tillsammans. Men Allies föräldrar tillåter henne inte att vara med någon av lägre social klass och tar med sig henne till New York. Men Noah ger inte upp och försöker desperat vinna tillbaka sitt livs kärlek.

When Harry Met Sally (1989)

013-harry-and-sally-theredlist
Foto: Egmont Film AB

Harry (Billy Crystal) träffar Sally (Meg Ryan) för första gången då de både tar examen från Chicagos Universitet. Sally ger honom skjuts till New York och efter det fortsätter deras liv på varsitt håll där de båda försöker på misslyckade sätt finna lyckan i kärleken. Men med jämna mellanrum springer de båda på varandra, och inser tillslut att en vänskap med det motsatta könet inte vore en dum idé. Men ganska snart uppstår frågan om en man och en kvinna verkligen kan vara vänner utan att känslor och sex blir inblandat.

Casablanca (1942)

Humphrey Bogart och Ingrid Bergman i Casablanca
Foto: Warner Bros. Film AB

Filmen utspelar sig i nordvästra Afrika under andra världskrigets början. Staden Casablanca fungerar som en hållplats för europeer som vill korsa Atlanten och ta sig till Amerika. Den är dock belägrad av nazister och allt behöver därför ske i smyg. Rick Blaine (Humphrey Bogart), f.d. frihetskämpe, äger numera stadens populäraste krog. Han lyckas kommer över två biljetter som kan ta honom därifrån. Av en slump korsas hans väg av hans tidigare kärlek, Ilsa Lund (Ingrid Bergman), som försöker fly tillsammans med en jagad motståndsledare. Rick måste nu välja vad som är viktigast, hans känslor för Ilsa, eller kampen om frihet.

Pretty Woman (1990)

PRETTY WOMAN (1990) RICHARD GERE, JULIA ROBERTS PRW 081
Foto: Warner Bros. AB

Livet förändras totalt för den prostituerade kvinnan Vivian (Julia Roberts) när hon en kväll blir upplockad av den rika affärsmannen Edward (Richard Gere). Han tar med henne till sin hotellsvit och betalar henne för att hålla honom sällskap under de kommande dagarna. För att kunna passa in i Edwards kretsar får hon pengar till att handla nya kläder och ändra sin look fullständigt. Sakta växer känslorna fram för de båda som sätter hela deras affärsöverenskommelse i gungning.

Förhoppningsvis finner ni den här listan över romantisk film hjälpsam och att ni får världens finaste dag! Happy Valentines Day! Om du är sugen på motsatsen, spana in fem oromantiska filmer.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL