Fem Oromantiska Filmer

Fem Oromantiska Filmer

Uppdaterad 11 februari 2021 kl. 11:02 | Publicerad 14 februari 2016 kl. 18:02

Trött på allt gullande dessa dagar?

Om du precis som jag inte har någonting till övers för alla hjärtan och annat rosa som svävar omkring på dagar som denna, så har jag filmtipsen för dig!

A Clockwork Orange
Foto: Warner Bros.

Jag har tagit fram de fem mest oromantiska filmer jag någonsin sett och lagt in dem i denna lista. Dessa filmer är för dig som är singel och helst vill glömma det. Dessa filmer är för dig som kanske har en romantisk partner, men visar hur mycket du uppskattar din partner året om istället för bara idag. Dessa filmer är helt enkelt för dig som tröttnat på alla filmer centrerade runt kärlek och bara vill ha underhållning i sin renaste form.

Idiotrepubliken (Idiocracy)

Foto: 20th Century Fox
Foto: 20th Century Fox

Joe Bauer (Luke Wilson) är menig i armén. Joe är ingen märkvärdig person. Varje gång han får ordern "Lead, follow or get out of the way" så väljer han att flytta på sig. Han blir utvald som testperson i ett experiment som militären utför för att kunna frysa ner sina bästa soldater för att kunna använda dem när det behövs bäst. Joe blir inte utvald för att han bra soldat, han blir utvald för att han är så medelmåttig det bara går att vara och är därför den perfekta testpersonen. Joe ska bli nedfryst i ett år tillsammans med Rita, en prostituerad de tagit in från gatan då tillgången på medelmåttiga kvinnor i militären var begränsad. Under året de är nedfrusna glöms projektet bort och de blir aldrig väckta. Åren går och till slut vaknar Joe 500 år senare i en dystopisk framtid. På grund av att utbildade och intelligenta personer satsar på sin karriär istället för att skaffa barn medan outbildade husvagnsboende white trash-personer inte gör annat än förökar sig har mänsklighetens snittintelligens stadigt sjunkit över åren. Joe är helt plötsligt världens smartaste människa och den enda som kan rädda mänskligheten från alla deras problem.

Denna film har blivit kallad för den enda film någonsin som började som en komedi, men sakta förvandlas till en dokumentär. Det stämmer självklart inte, men jag blir lite orolig ibland när man ser skräckexemplen på hur outbildade människor, särskilt i U.S.A, kan vara. Idiotrepubliken är en fruktansvärt rolig film med humor som ofta driver med sig själv. Filmen vet om att den är larvig och oseriös, och den skruvar upp det till max. Ofta behöver inte skämtet vara superroligt, men just det att det tas till denna nya nivå gör att man skrattar åt det ändå. Idiotrepubliken kvalar enkelt in på vilken lista som helst över oromantiska filmer.

The Expendables 3

Foto: Lionsgate
Foto: Lionsgate

I den tredje filmen om Barney Ross (Sylvester Stallone) och hans team av legoknektar ställs de inför deras svåraste utmaning hittills. De möter Conrad Stonebanks (Mel Gibson) som för många år sedan grundade The Expendables tillsammans med Barney. Efter att Barney försökt döda honom är Stonebanks nu tillbaka för att göra slut på The Expendables, en gång för alla. Barney bestämmer sig för att det enda sättet att slå Stonebanks är att rekrytera nya, yngre, snabbare och mer teknologiska medlemmar till teamet. Det blir en episk kamp mellan klassisk old school och högteknologisk expertis i deras mest personliga strid hittills.

När man samlar ihop de största actionhjältar som fortfarande lever och placerar dem tillsammans i en och samma film finns inte tid för någonting annat än action. Att säga att denna filmen är en av de mest oromantiska skulle vara en underdrift utan dess like. The Expendables 3 lider inte för det och är en actionpackad rulle som får dig att sitta på kanten av ditt säte från början till slut. En rolig anekdot från filmen berättar Jason Statham om. När de skulle filma scenen med lastbilen i hamnen skulle Jason testköra en gång innan de skulle filma scenen. Bromsarna funkar inte och han kraschar ner i vattnet. Han fångas i en lastbil som fylls med vatten och är övertygad om att han ska dö. Han lyckas mirakulöst ta sig ut och kommer upp till ytan beredd att se dessa massiva actionhjältar på väg att hoppa i vattnet för att rädda honom. Istället ser han Sylvester Stallone stå och filma det hela med sin mobilkamera. Han säger det som bara Sly kan säga vid ett sånt tillfälle. "Ey Jason! You need a towel?"

Nyckeln Till Frihet (The Shawshank Redemption)

Foto: Castle Rock Entertainment
Foto: Castle Rock Entertainment

Andy Dufresne (Tim Robbins) blir dömd till livstids fängelse för mordet på sin fru, ett brott han hävdar att han inte begått. Andy förs till Shawshank-fängelset och vi får i filmen följa hur han klarar av livet i fängelse. Han finner en vän i Ellis Boyd 'Red' Redding (Morgan Freeman) och en rad andra fångar. Han försöker ständigt göra livet i Shawshank bättre för sig själv och de andra fångarna samtidigt som han i smyg planerar att fly från livet han inte förtjänat.

När en film legat som nummer 1 på imdb:s Topp 250 filmer så länge siten funnits är det svårt att inte ha med den på en lista över filmer, även om det handlar om oromantiska sådana. Nyckeln till Frihet skulle inte ta död på en romantisk stämning som redan finns i rummet som vissa andra filmer på denna lista, men den har heller ingen romantik i sig självt och kvalar därför in på denna lista. En rolig anekdot från denna film står Morgan Freeman för. I scenen när Freemans och Tim Robbins karaktärer först möts kastar Freeman baseball med en annan fånge. Scenen tog över nio timmar att filma och Freeman kastade bollen fram och tillbaka utan att klaga hela tiden. Dagen efter när han kom till jobbet har han sin arm i en mitella.

A Clockwork Orange

Foto: Warner Bros.
Foto: Warner Bros.

Alex DeLarge (Malcolm McDowell) är en "ultravåldsam" tonåring i ett futuristiskt England. Precis som för alla andra så rinner hans tur till slut ut och han blir arresterad för mord och våldtäkt. Väl i fängelse hör han talas om ett experimentellt program som kan programmera fångar att avsky våld. Om han genomgår proceduren kommer hans straff kortas ner och han kan återgå till friheten. Hans problem är dock långt ifrån över när han släpps ut på de farliga gator som han själv hjälpt till att skapa.

Även om den är regisserad av den legendariske Stanley Kubrick är det svårt för en film som handlar om mord, våldtäkt och psykologisk tortyr att inte klassas tillsammans med andra oromantiska filmer. Om det fanns någon romantisk gnista kvar i rummet när man väljer att titta på denna film kommer den med allra största säkerhet att släckas under filmens gång.

Saw

Foto: Lionsgate
Foto: Lionsgate

Två för varandra främmande människor vaknar upp fastkedjade i ett rum. De har ingen aning om hur de kom dit eller vad de gör där. Snart inser de att de är en del i psykopaten Jigsaws dödliga spel. De måste med hjälp av ledtrådar fundera ut hur de ska ta sig därifrån innan de bägge dör. Vad är de egentligen beredda att offra för att överleva? Kan Jigsaw lyckas i sin plan att få dem att uppskatta de liv de enligt honom bara kastar bort?

Att en skräckfilm kan vara romantisk råder det inget tvivel om. Man söker skydd i varandra och endorfinerna i hjärnan kan blanda ihop skräck med förtjusning vilket kan få en att bli kär snabbare. Men när det kommer till en gorefest i likhet med Saw är det svårt att hålla den romantiska gnistan vid liv. Dödsfällor, avsågade fötter, uppskurna bukar och psykologisk såväl som fysisk smärta gör att Saw med enkelhet kvalar in på min lista över oromantiska filmer.

Om du har några fler tips på filmer som kan ta död på romantiken, dela gärna med dig av dem här, eller på våran Facebook, Twitter eller Instagram!

Läs också: Fem Romantiska Filmer

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL