Fem filmer för virtual reality-entusiasten

Fem filmer för virtual reality-entusiasten

Uppdaterad 17 februari 2020 kl. 14:55 | Publicerad 08 april 2016 kl. 18:00

Tror du på att använda VR för att titta på film?

För bara några år sedan var fungerande virtual reality de inbitna nördarnas utopiska dagdröm. I dag väntar min pappa – som mest tycker att spel är trams – på att samsungs egna headset ska anlända vid närmaste postombud. Utvecklingen är nästan obegriplig.

Tron: Legacy
Foto: Walt Disney Studios

Jag investerade själv i ett par vr-glasögon av ren nyfikenhet nu i veckan och har redan hunnit flyga över New Yorks gator, skrämmas av spöklika dockor som smugit upp bakom mig och åkt en hel del berg- och dalbana. Det har varit häftiga upplevelser, men vad som triggar igång mig än mer är faktumet att det här förmodligen bara är början – embryot till vad som komma skall. Hur kommer virtual reality att se ut om några decennier? Kommer vi att lämna vår gråa vardag permanent när vi kan färdas genom fotorealistiska dimensioner – fulla av dinosaurier, godis och elgitarrer? Är vi kanske i en simulation redan nu?

Frågetecknen kring hur långt den här tekniken kan gå är många, men som tur är behöver vi inte spekulera så mycket själva för en hel del underhållande filmer har försökt reda ut potentiella framtida scenarier för oss. Här är fem filmer för virtual reality-entusiasten.

1. The Matrix (1999)

matrix
Foto: Warner Bros. Sweden AB

Den givna klassikern. Har du inte sett The Matrix kan du lika gärna stänga ned webbläsaren och sätta igång filmen direkt för att den är så pass stilbildande. Wachowskisyskonens Oscarsvinnande historia om hur hackern Neo – som alltid ifrågasatt verkligheten han lever i – slungas ut ur datorsimulationen The Matrix och triumferar i den postapokalyptiska, riktiga, verkligheten är läskigt bra. Det smarta manuset väcker inte bara otroligt många frågor för den tankspridde, utan lyckas också vara ständigt underhållande genom sina välkoreograferade, eleganta actionscener. En film som spelar i sin egna liga.

2. Paprika (2006)

paprika
Foto: Sony Pictures Releasing AB

Nobelpristagaren Richard Feynman ska ha sagt följande: ”If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics”. Byt ut ordet quantum mechanics mot ordet Paprika – så får du ett ganska rättvist mått på vad det här är för en slags film.

Drömmar i drömmar, twister i twister och färgsprakande parader med grodor och trummor väntar den som vågar sig på denna animefilm om vad som händer efter att en maskin, som låter folk spela in och därefter titta på sina drömmar, blir stulen.

3. The Thirteenth Floor (1999)

13floor
Foto: Columbia TriStar Films AB

En sci-fi-thriller som inte blev särskilt väl mottagen när den kom ut 1999. The Thirteenth Floor har dock åldrats väl och räknas idag som lite av en kultklassiker. Den utforskar en värld där ett företag lyckats ta fram en virtual reality-kopia av Los Angeles på 30-talet. Det här är främst en film för de som verkligen tycker att vr-teknologin är intressant, då det är simulation i dess allra renaste form.

4. Inception (2010)

inception
Foto: Sandrew Metronome Distribution Sverige AB

Skulle du mot förmodan ha missat denna Oscarsvinnande historia med Leonardo DiCaprio i huvudrollen vet jag inte om jag ska tycka synd om dig eller om jag ska avundas faktumet att du, till skillnad från undertecknad, nu har chansen att få se den för första gången. Inception är ett välspelat, knivskarpt och visuellt tilltalande pussel signerat Christopher Nolan – med ungefär samma koncept som Paprika; förmågan att träda in i andra människors drömmar står i fokus, en idé som skildras briljant i Inception.

5. Tron: Legacy (2010)

tronlegacy
Foto: Walt Disney Studios

Uppföljaren till kultfilmen Tron. Sam slungas ut i en cyberrymd och måste rädda världen från onda krafter. Det är neonfyllt, übersnyggt, har ett Daft Punk-soundtrack och innehåller både Olivia Wilde och Jeff Bridges. Virtual reality-idén görs inte snyggare än såhär.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL