Fem filmer svenska biobesökare missade 2016

Fem filmer svenska biobesökare missade 2016

Uppdaterad 21 februari 2020 kl. 11:02 | Publicerad 09 februari 2017 kl. 18:02

Försök få tag i dessa pärlor som inte gick upp på bio.

Att vilken smal film som helst inte kan visas på en biograf med vinstintresse, är kanske ganska självklart. Fast det är dessvärre också ganska tråkigt i och med att biobesökare inte får en chans att uppleva somliga verk på den stora skärmen. Verk som alltså kommer att benämnas som "straight to DVD"-filmer, varav många är riktiga pärlor...

midnight special
Foto: Warner Bros.

Pärlor i ett träsk, skulle man kanske kunna benämna dem för det är väldigt svårt att sålla bland de extremt många titlar som nu går att tillgå på de diverse streamingtjänster.

Därför kommer här fem filmer som du kanske missade från det förra året – så se till att bunkra upp med popcorn och ta igen några viktiga upplevelser; be därefter för att 2017 blir ett år där vi kanske slipper besvikelsen som uppstår när man inser att en film man sett fram emot inte får ett biosläpp.

The Witch

the witch
Foto: Universal Pictures

En skräckfilm som tar plats i 1700-talets New England – tog kritikervärlden med storm men dök aldrig upp på någon biograf här i Sverige. Den lågmälda, mer psykologiska skräckfilmen följer en familj bland nybyggare som utesluts från deras församling och flyttar in i skogen. Snart försvinner en familjemedlem och rädslan är ett faktum.

Har fått release för dvd och blu-ray.

The End of the Tour

the end of the tour
Foto: A24

Dramafilm som följer en journalist (spelad av Jesse Eisenberg) på jakt efter den omtalade författaren David Foster Wallace (Jason Segel), som bland annat är känd för att ha skrivit den intellektuella tegelstenen Infinite Jest. Det långsamma tempot och den allvarliga men finstämda atmosfärsen kan inte låta bli att charma tittaren som tar sig tid och ger filmen en chans. Att få en inblick i David Foster Wallace huvud är också ett privilegium som inte bör gå någon förbi.

Har fått release för dvd och blu-ray.

Swiss Army Man

swiss-army-man-2016-comedy-movie
Foto: Nonstop Entertainment

En film om ett pruttande lik – som dessutom lyckades beröra mig och många andra tittare otroligt mycket. Det låter ganska osannolikt kanske, men den här filmen om en död kropp (briljant spelat av Daniel Radcliffe) som spolas upp på en strand och gör en eremit (Paul Dano) sällskap, är både vacker, absurd och hysteriskt rolig. Bör ses av alla som vill få sig ett ordentligt skratt, en livsläxa eller se två personer komma nära inpå varandra och förändra varandra till det bättre.

Har fått release för dvd och blu-ray.

Lost River

lostriver
Foto: Scanbox Entertainment

Trots att den här drömska pärlan är Ryan Goslings regidebut, kom den aldrig upp på några svenska biografer. Filmen handlar om ett USA i finanskris och utspelar sig närmare bestämt den fiktiva, atmosfäriska och lite undangömda staden Lost River. Vi får följa den ensamstående mamman Billy (spelad av Christina Hendricks) och hennes försök till att behålla en ekonomi och ett boende genom att ta ett jobb på en strippklubb. En film för den som är sugen på något speciellt.

Har fått release för dvd och blu-ray.

Midnight Special

mspecial
Foto: Warner Bros.

Science-fiction om en far och hans lilla pojke som utvecklar övernaturliga krafter. Duon är jagad av både regeringen och en sekt och filmen har prisats av kritiker för dess mystiska atmosfär och visuella stil. Filmen vibbar hårt av 80-talet och trots att Jeff Nichols pärla har blivit väldigt omtyckt av recensenter världen om så fick Midnight Special tyvärr alltså aldrig något biosläpp här i Sverige.

Har fått release för dvd och blu-ray.

Har du sett någon av filmerna? Vad tyckte du om dem? Kommentera!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL