Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fira påsken med mördarkaniner, utomjordiska ägg och onda andar

Fira påsken med mördarkaniner, utomjordiska ägg och onda andar

Filmtopp
Filmtopp | Lista
03 april 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
03 april 2021

Ett gäng filmer att se under påsken.

Ägg, harar och... lite annat som egentligen inte heller hör till påsken. Filmtopp listar några av filmerna du bör njuta av under påskhelgen.

MER LÄSNING:

Tips på 6 satanistiska påskfilmer

Wilhelm Scream – världens bästa inside joke och påskägg?

Donnie Darko
Foto: Nordisk Film AB

I en föreställning har komikern Johan Glans påpekat att kycklingar och ägg i kulörta färger egentligen inte har något med den kristna påskhögtiden att göra. Det gäller även påskharen, som har sina rötter i tyska traditioner och i likhet med ägget, symboliserar fruktsamhet. Kristna traditionalister må förfasa sig, men många svenskar bryr sig förmodligen mer om godis och gulliga djur, än korsfästelseberättelsen. Man kan tänka sig den sekulära svensken ligga på soffan och mumsa påskägg, hellre än att masa sig till kyrkbänken. Påskmys i all ära. Filmskapare världen över perverterar gärna den allmänna bilden av gnagaren och allt annat som hör påsken till.

Bunnyman (Carl Lindbergh, 2011)

Unga vuxna på roadtrip hamnar i trubbel och blir i bästa fall antastade, i sämsta fall mördade.

Känns det bekant? W​rong Turn, ​Liftaren, Morden vid Wolf Creek.​ Listan kan göras lång. I Bunnyman,​ som utspelar sig i avlägsna Kalifornien, råkar ett gäng vänner ut för en galning iförd kanindräkt. Och ja, det förekommer en motorsåg. Man kan tycka att det borde räcka så, men filmen har redan hunnit få två uppföljare.

Donnie Darko (Richard Kelly, 2001)

Frank, mannen i kanindräkten i "Donnie Darko", ​är given i sammanhanget. Har du ännu inte sett Jake Gyllenhaals kultiga genombrottsfilm är det hög tid nu. Femton år senare förbryllar den fortfarande med sina tidsresor och övernaturligheter. Och Frank är den ultimata biokaninen.

Easter Bunny, KILL! KILL! (Chad Ferrin, 2006)

Det skapas en viss förväntan av en film döpt till "Easter Bunny, KILL! KILL!".​ En tonåring med cerebral pares blir utsatt för övergrepp, men någon beslutar sig för att hämnas honom. Detta i kaninmask med tillhyggen som borrmaskin, vinkelslip och hammare. Eloge till konstnären bakom den tecknade filmaffischen, som vida överglänser trailern i att sälja in filmen.

Critters 2 (Mick Garris, 1988)

Om du av någon anledning har missat den första, Gremlins­liknande Critters­filmen, låt det inte hindra dig från att njuta av uppföljaren. Håll utkik efter de färgglada, okläckta alienägg som misstas för vanliga påskägg. Förresten, att Leonardo DiCaprio långfilmsdebuterade i C​ritters 3 (1991), är nästan lika otippat som att Jennifer Aniston gjorde detsamma i Leprechaun ​(1993).

Den långa flykten (Martin Rosen, 1978)

Den förälder som vill traumatisera sina barn, visar dem Richard Adams­ filmatisering av den D​en långa flykten.​ En grupp vildkaniner försöker leva i harmoni med naturen. Problemet är bara att det även finns onda, fascistiska kaniner. Varsågod, du har blivit varnad. John Hurt gjorde en av rösterna och kom sedan att medverka i Disneys Taran och den magiska kitteln ​(1985), en annan ovanligt otäck tecknad saga.

Atrocious (Fernando Barreda Luna, 2010)

Spanska "Atrocious"​ fokuserar på spökterror och utspelar sig under påsk. Om ett syskonpar, som undersöker en sägen, kopplat till deras barndomshem. Som så ofta avslöjar trailern alldeles för mycket, men redan inom halvminuten förstår man att det rör sig om en found footage­rysare värd en titt.

Anders Nilsson

 

 

 

 

NÄSTA ARTIKEL