Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Fem familjefilmer att streama under påsklovet

Fem familjefilmer att streama under påsklovet

Rasmus Torstensson | Lista
03 april 2021
Rasmus Torstensson | Lista
03 april 2021

“Utmanar alla föräldrar att visa filmen för sina barn.”

Påskledigheten ger oss tid att umgås med nära och kära. När man är klar med äggmålning, middag och kallprat med den där avlägsna fastern är det få saker som slår en lugn stund i soffan tillsammans med familjen. Därför har Filmtopp nu sökt land och rike efter de bästa familjefilmerna som streamingtjänsterna har att erbjuda.

MER LÄSNING:

Fem filmer om påsken

Påskspecial – filmer med ordet gul i titeln

Under påskhelgen är vi många som behöver ta ett djupt andetag och landa i tillvaron efter en både hård och slitsam vinter. Oavsett om man bildat egen familj eller bara besöker morsan och farsan för första gången på några månader är film den perfekta lösningen på alla problem som kan stå i vägen för lite lugn och ro. 

 

Är dina barn sockersjuka efter alldeles för mycket påskgodis? Sätt på en film! 

 

Har du tröttnat på din pappas prat om renoveringen av källaren? Sätt på en film! 

 

Vill du helt enkelt försvinna för en stund och glömma att påskledigheten snart är slut? Sätt på en film! 

 

Hur som helst är det bara ett axplock av alla anledningar finns som motiverar filmtittande under påsk. Personligen är filmvisningen den mest betryggande stunden på hela högtiden. Man får andrum samtidigt som den efterföljande diskussionen är lika uppiggande som själva hjärnvilan. I mitt hushåll är det en helgad stund när farsan raljerar över hur bra Karate Kid är för den femtioelfte gången. 

 

Men nu, till saken! Den här listan presenterar fem filmer som på olika sätt passar utmärkt att se med familjen, unga som gamla. Filmerna är hämtade från olika streamingtjänster, där det enda kravet är att de ska vara tillgängliga för oss svenskar. 

Stand by Me – Amazon Prime Video

Karaktärerna i Stand by Me kompletterar varandra riktigt bra. Foto: Columbia Pictures

 

Rob Reiners tidlösa mästerverk är en av de bästa familjefilmerna (och filmerna!) som någonsin har gjorts. Jag har sett filmen som barn, tonåring och vuxen och älskade den vid samtliga tillfällen. 

 

Stand by Me (1986) utspelar sig i en amerikansk småstad och handlar om fyra pojkar som ger sig ut på jakt efter en saknad tonåring från orten. Det blir början på ett oförglömligt sommaräventyr och en inre resa för pojkarna som tvingas växa upp längs vägen. 

 

Filmen är en fantastisk resa för hela familjen, som för alla Prime Video prenumeranter bara är några få klick bort.

 

Finding Neverland – Viaplay

Finding Neverland handlar om hur historien om Peter Pan kom till. Foto: Miramax 

 

Trots sitt fina betyg (7,7) på imdb är Finding Neverland (2004) ett relativt bortglömt drama. Det är inget annat än en ren skymf. Filmen om bakgrundshistorien till Peter Pans uppkomst passar nämligen utmärkt för både stora och små. 

 

Johnny Depp spelar huvudrollen som J.M Barrie, skaparen av Peter Pan, och är oerhört charmig rakt igenom. Dock är det främst Kate Winslet och barnskådespelarna som briljerar i den här feelgood-filmen. En underskattad pärla att må bra av!

 

Spirited Away – Netflix

En äldre ande, som ser ut som en kvinna, hjälper Jiro. Foto: Studio Ghibli 

 

Låt för guds skull inte anime-genren avskräcka er: Spirited Away (2001) är och förblir en underbar film, som erbjuder något för alla åldrar. Mästerregissören Hayao Miyazakis främsta verk är en fabel (med människor!) som under ytan spelar på djupt filosofiska strängar för den vuxna tittaren att tolka och lära sig något av.

 

De yngre tittarna blir ständigt underhållna av fantastiska bilder och en spännande berättelse. Filmen handlar om den 11-åriga flickan Jiro gör allt i sin makt för att få tillbaka sina föräldrar som den elaka häxan Yubaba förvandlat till grisar. För att lyckas måste hon jobba på ett hotell för andar, där hon till inget pris får avslöja att hon är människa. Hur som helst ska det tilläggas att de riktigt unga bör se filmen i vuxet sällskap, då vissa scener kan upplevas som aningen skrämmande.

 

Spirited Away räknas redan som en klassiker i filmvärlden och vann en Oscar för bästa animerade film när den slog igenom i USA. Dessutom kallade John Lasseter (Pixars grundare) filmen för en av de bästa någonsin. Stort var ordet. 

 

Enola Holmes – Netflix

De tre musketörerna, eller ja, detektiverna är alla riktigt sevärda. Foto: Netflix

 

För den som är sugen på något färskt så är Netflix-filmen Enola Holmes (2020) ett alternativ. Millie Bobby Brown (Stranger Things) spelar Sherlock Holmes tonårssyster i ett kul och rappt äventyr som faktiskt knäpper originalet på fingrarna. Till skillnad från filmerna med Robert Downey Jr. blir Enola Holmes aldrig, som tur är, en helgjuten buskisparodi på detektivarbete, utan blandar istället spänning och underhållning på ett sätt som inte känns krystat. 

 

Jag blev själv positivt överraskad av filmen och är bergsäker på att Bobby Brown har en lysande karriär framför sig. Sämre blir det inte av att både Henry Cavill och Sam Claflin levererar finstämt skådespel i biroller där de båda hunkarna får utrymme att vara något mer än bara en vältrimmad tvättbräda. 

 

The Karate Kid – Amazon Prime Video

Utan att spoila: scenen i bild är en klassiker med rätta. Foto: Columbia Pictures

 

Ingen filmlista är komplett utan "Karate Kid" (1984), som farsan hade sagt. Nu ska jag motvilligt erkänna att det var några år sedan jag såg den sist, men det spelar ingen roll. Jag vet att John G. Avildsens raka karate chop till film både underhåller och berör så det smäller om det. 

 

Karate Kid är en tidlös berättelse om en underdog som bokstavligt talat slår sig uppåt. Det är en av de filmer som fortsätter att visas för generation efter generation och alltid går hem lika bra oavsett om man är en boomer eller en millennial. Ralp Macchio blev rättmätigt helgonförklarad i huvudrollen men Mr.Miyagi (Pat Morita) är en av filmhistoriens mest kända karaktärer. Gestaltningen av den föråldrade läromästaren hade visserligen gjorts på film förut, bland annat genom Obi-Wan i Star Wars (1977), men sällan utförts till sådan perfektion som 

 

Sammantaget är filmen perfekt familjeunderhållning och jag utmanar alla föräldrar där ute att visa den för sina barn. Ungarna kommer vara som saliga, samtidigt som ni får vara beredda på att “Wax on, wax off”-repliken kommer citeras dag ut och dag in några veckor efteråt. Men det är det väl värt?

 

 

Om du inte sett någon av dessa fem godbitar tycker jag definitivt du och familjen ska passa på under påsken. Lite mindre ägg åt folket, men lite mer film!

NÄSTA ARTIKEL