För fars dag – 10 mysiga filmpappor

För fars dag – 10 mysiga filmpappor

12 november 2023 kl. 10:00

Pappor på film vi älskar

Filmpapporna har funnits där när våra egna pappor inte gjort det och format oss till de filmälskare vi är idag. Låt oss därför, dagen till ära, kasta ett extra sken på mysiga pappor på film.

Ett päron till farsa firar jul
Foto: Sandrew Metronome.

Clark Griswold (Ett päron till farsa)

Den mysigaste filmpappan måste vara Clark Griswold. Den mängd tokigheter som sker i Ett päron till farsa-filmerna får en att både skämmas för honom och skratta åt honom. Chevy Chase porträtterar på ett fantastiskt sätt den töntiga och roliga pappan, som gör allt för familjen.

Här streamar du: Ett päron till farsa firar jul

Lejonkungen
Foto: Disney.

Mufasa (Lejonkungen)

Too soon? Även om det fortfarande gör ont att tänka på när Mufasa faller ner för klippväggen i Lejonkungen, så förtjänar han en plats på den här listan. Han skänker även en tanke till alla de, som likt Simba, förlorat en förälder. Mufasa är en vis kung som med en rättvis tass styr sitt rike, men han är även en mysig pappa som inte har något emot att leka. 

Här streamar du: Lejonkungen

Peter Haber i Sune
Foto: SF Studios.

Rudolf Andersson (Sune)

Pappa-Rudolf är en stressad medelåldersman som kör en Volvo och är oerhört snål. Han är sinnebilden av en svenne-pappa och har tagit alla med storm. Rudolf Andersson är nog den mysigaste pappan vi har i Sverige och med nya Sune-filmerna lever han vidare hos generationer av barn, men hjärtat klappar nog lite extra för Peter Habers Rudolf.

Här streamar du: Sunes sommar

Superhjältarna
Foto: Disney.

Bob Parr/Mr. Incredible (Superhjältarna)

Bob Parr är inte bara en pappa som kallas för en superhjälte, han är en superhjälte på riktigt. Men trots det är han en pappa som alla andra pappor. Han är trött på sitt tråkiga jobb, somnar i soffan efter tio minuter och drömmer sig tillbaka till ungdomen. Men det är mysigt att se honom rädda världen tillsammans med sin familj.

Här streamar du: Superhjältarna

Marvin i Hitta Nemo
Foto: Disney.

Marvin (Hitta Nemo)

En pappa som färdas 2040 kilometer för att hämta sin son och nästan dör på kuppen, det är en pappa som bryr sig. Marvin framstår inte som den modigaste fisken i havet, men han gör minsann allt för sonen Nemo, och de är väldigt mysigt att se.

Här streamar du: Hitta Nemo

Taken
Foto: Scanbox Entertainment.

Bryan Mills (Taken)

Den pensionerade CIA-agenten Bryan Mills skulle lätt ta en kula för sin familj eller döda otaliga människor för att rädda dem. ”I will find you, and I will kill you” sägs mer än en gång, och det kanske inte gör honom till den mysigaste pappan, men Liam Neesons mysiga röst ger honom en plats på listan. Helt klart en av de bästa actionfilmerna på år och dar.

Här streamar du: Taken

Nicolas Cage i "Kick-Ass"
Foto: Nordisk Film.

Damon Macready/Big Daddy (Kick-Ass)

En annan tvivelaktig pappa är Damon Macready, spelad av Nicolas Cage. Han lär dottern Mindy att slåss med knivar och att bli skjuten i magen. Men de mysigare stunderna med varmchoklad visar trots det en fin far- och dotter-relation, och den bästa pappan kanske ändå är den som lär sin dotter att försvara sig själv istället för att endast skydda henne?

Här streamar du: Kick-Ass

Pretty in Pink
Foto: Paramount Pictures.

Jack (Pretty in Pink)

Den deprimerade och arbetslöse Jack är kanske inte den bästa pappan, men trots arbetslöshet är förhållandet mellan honom och dottern Andie inte kärlekslöst. Harry Dean Stanton och Molly Ringwald gestaltar en mysig far- och dotter-relation i klassikern Pretty in Pink från 1986. 

Här streamar du: Pretty in Pink

Stanley Tucci i Easy A
Foto: Screen Gems.

Dill Penderghast (Easy A)

Olive Penderghast hade inte tagit sig igenom High School-djungeln utan pappa Dill. Hans förstående och icke-dömande stöd gör det lite lättare. Stanley Tucci spelar en av de mysigaste papporna i modern tid, och den kärleksfulla stämningen får en att vilja bli en del av familjen Penderghast.

Här streamar du: Easy A

The Road
Foto: Dimension Films.

”Man” (The Road)

Den mest seriösa pappan på listan är Viggo Mortensen i The Road. Han är en pappa som skyddar sin son längst vägen genom en karg och postapokalyptisk värld, där det enda som värmer är deras kärlek gentemot varandra. Deras far- och son-förhållande är det enda mysiga i den annars mörka och dystra värld.

Här streamar du: The Road

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL