Höstens filmer – något att se fram emot

Höstens filmer – något att se fram emot

Uppdaterad 19 februari 2020 kl. 09:02 | Publicerad 04 september 2016 kl. 16:09

Vilka av dessa filmer planerar du att se?

Nu är det officiellt. Sommaren är över och vi träder in i "The Age of Darkness", även kallat hösten. Men låt oss inte deppa ihop totalt för det. Det finns såklart mycket att uppskatta även med denna årstid, såsom en vacker natur med gulnande löv och, ja, mycket annat som jag bara inte kommer på just nu. Om man ändå, mot förmodan, inte står ut alls med hösten kan man ju alltid fly in i det varma biomörkret, om så bara för ett par timmar åt gången. Jag har därför sammanställt en lista över filmer man bör hålla extra utkik efter under september, oktober, november och även en liten bit in i december.

Blair Witch

Foto: Nordisk Film AB
Foto: Nordisk Film AB

Regi: Adam Wingard

Medverkande: James Allen McCune, Corbin Reid, Wes Robinson m.fl.

Genre: Skräck

Svensk biopremiär: 23 september 2016

Det var först efter att filmen premiärvisats på Comic-Con, San Diego i somras som man avslöjade hemligheten. Det vill säga att The Woods, som filmen kallats fram tills dess, var en direkt uppföljare till The Blair Witch Project från 1999 och att dess egentliga titel var Blair Witch. Filmen är regisserad av Adam Wingard som tidigare legat bakom filmer som The Guard och You're Next som båda var intressanta och nyskapande. Jag tror därför att Wingard är precis rätt man för uppgiften att tillföra något nytt till found footage-genren, som originalfilmen var med och skapade.

Kubo and the Two Strings

Foto: Universal Pictures
Foto: Universal Pictures

Regi: Travis Knight

Medverkande: Charlize Theron, Rooney Mara, Matthew McConaughey m.fl.

Genre: Animerat / Äventyr

Svensk biopremiär: 23 september 2016

En av animatörerna bakom The Boxtrolls, ParaNorman och Coraline med mera är nu aktuell som regissör till sin första långfilm. Han heter Travis Knight och filmen i fråga heter Kubo and the Two Strings. Bland röstskådespelarna hittar vi kända namn som Charlize Theron och Rooney Mara samt ännu en debutant i sammanhanget, nämligen ingen mindre än Matthew McConaughey. Av trailern att döma är Kubo and the Two Strings en spännande och vackert animerad film i samma stil som ovan nämnda filmer med en stor dos av vältajmad humor.

The Magnificent Seven

Foto: SF
Foto: SF

Regi: Antoine Fuqua

Medverkande: Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke m.fl.

Genre: Western

Svensk biopremiär: 23 september 2016

En berättigad fråga här är väl om vi verkligen behöver en remake på western-filmen med samma namn från 1960. Den var ju i sin tur var en remake på Akira Korosawas De sju samurajerna. Svaret på den frågan är förmodligen ett rungande NEJ, men det betyder å andra sidan inte att det blir en dålig film per automatik. Är bara rätt folk inblandade så kan det såklart bli bra och det ser det faktiskt ut att vara i det här fallet, åtminstone på pappret. För regin står Antoine Fuqua som flera gånger visat att han är en kompetent regissör, inte minst med Training Day. Skådespelarensemblen är inte heller den att leka med tuffingar som Denzel Washington, Chris Pratt, Ethan Hawke och Vincent D'Onofrio i ledande roller.

Café Society

Foto: Scanbox Entertainment
Foto: Scanbox Entertainment

Regi: Woody Allen

Medverkande: Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Steve Carrell m.fl.

Genre: Drama / Komedi

Svensk biopremiär: 7 oktober 2016

Sedan Woody Allens debutfilm 1966 har han i stort sett släppt en film om året vilket naturligtvis både är på gott och ont. Alla hans filmer är med andra ord inga mästerverk men det är ändå en slags happening för en sann filmnörd varje gång Woody släpper nytt. Det var ett tag sen nu vi fick se en neurotisk Woody Allen själv i huvudrollen, men i Café Society får vi som tur är en annan neurotisk skådis i en av de ledande rollerna. Jag pratar såklart om Jesse Eisenberg som är i gott sällskap av bland andra Kristen Stewart och Steve Carrell. Allen som har en förmåga att få ut stora prestationer från även de minst erfarna skådespelarna lär ju inte haft några problem med det här gänget.

Morran och Tobias - Som en skänk från ovan

Foto: Nordisk Film AB
Foto: Nordisk Film AB

Regi: Mats Lindberg

Medverkande: Johan Rheborg, Robert Gustafsson m.fl.

Genre: Komedi

Svensk biopremiär: 26 oktober 2016

Morran och Tobias började som en webb-baserad tv-serie på SVT Flow som blev så populär att den senare även visades i SVT:s ordinarie utbud. Upphovsmannen till både TV-serien och nu även filmen är Mats Lindberg som tidigare legat bakom TV-serien och filmen om Kenny Starfighter. I fallet Kenny levde inte filmen alls upp till dess förlaga så vi får innerligt hoppas att han lyckas bättre denna gång. Om man tittar på trailern kan man snabbt konstatera att här har man inte dragit ner det minsta på galenskaperna, snarare tvärtom. Detta är ett projekt jag tycker man ska hålla utkik efter men jag får nog lägga in en brasklapp att det lika gärna kan bli ett rejält magplask av det hela.

Arrival

Foto: UIP/Sony
Foto: UIP/Sony

Regi: Denis Villeneuve

Medverkande: Amy Adams, Jeremy Renner, Michael Stuhlbarg m.fl.

Genre: Sci-fi

Svenskt premiärdatum: 11 november 2016

En av de filmer jag personligen ser fram emot mest just nu är Blade Runner 2. Den regisseras av Denis Villeneuve och har inte premiär förrän om ett år, men redan senare i höst får vi se hur det kan gå när han tar sig an science fiction-genren. Filmen i fråga heter Arrival och är baserad på novellen Story of Your Life av Ted Chiang. Filmens premiss, med utomjordingar som anländer till jorden, känns inte helt unik längre. Är man däremot bekant med Villeneuves tidigare verk (Prisoners, Enemy och Cicario m.fl.) så kan man vara rätt säker på att vi kommer få en film som är allt annat än generisk. Att kritikerna var i stort sett enhälligt positiva efter filmens premiärvisning på Venedigs Filmestival bådar såklart också gott.

Rogue One: A Star Wars Story

Foto: Lucasfilm Ltd.
Foto: Lucasfilm Ltd.

Regi: Gareth Edwards

Medverkande: Riz Ahmed, Felicity Jones, Mads Mikkelsen m.fl.

Genre: Sci-fi / Äventyr

Svenskt premiärdatum: 14 december 2016

Ok, jag fuskar lite nu för tekniskt sett är ju inte december en höstmånad. Den brukar dock kännas som en och dessutom kommer årets mest efterlängtade film då, så jag fick helt enkelt göra ett undantag. Ett bra tag framöver nu kommer vi få en Star Wars-film om året och så länge de håller samma kvalitet som The Force Awakens så kommer i alla fall inte jag protestera. Näst på tur är spinoffen Rogue One: A Star Wars Story som regisseras av Gareth Edwards. Han har tidigare gjort de stämningsfulla men långt ifrån perfekta filmerna Monsters och senaste Godzilla. Vi håller därför alla tummar vi har att han skärper sig lite extra nu och levererar på alla plan i Rogue One: A Star Wars Story.

NÄSTA ARTIKEL