Victor, Hugo, and Laverne, Ringaren i Notre Dame

Minns du dessa karaktärer från Disneyklassikerna?

  • Disney+
06 maj 2023 kl. 20:05

Vänner och fiender, alla slags karaktärer finns på den här listan!

Disney har alltid ihågkomna huvudkaraktärer, men även många sidokaraktärer är minnesvärda efter alla dessa år. Djur, människor, antagonister och medhjälpare, den här listan är full av karaktärer som vi minns än i dag trots sina mindre roller i filmen.

Roquefort från Aristocats
Foto: Disney

Roquefort - Aristocats (1970)

Roquefort är den modiga lilla musen som njuter av delikatessen Crème de la Crème à la Edgar med kattungarna i Aristocats. När katterna sedan blir kidnappade av butlern Edgar är Roquefort snabbt på spåret iklädd en Sherlock Holmes-utstyrsel. Det är även han som varnar Thomas O’Malley när katterna blir fångade igen och hämtar backup i form av gatukatterna. En osjungen hjälte i Disneys katalog helt enkelt!

Hei Hei och Pua från Moana
Foto: Disney

Hei Hei (och Pua) - Moana (2016)

Tuppen Hei Hei är en av två djursidekicks i Vaiana tillsammans med grisen Pua. I början av filmprojektet ryktas det om att de två skulle ha större roller och Hei Hei skulle ha en helt annan personlighet. Men i filmen vi fick är tuppen inte mer än en vandrande väska då han sväljer hjärtat av Te Fiti ett tag. Med sin vana att äta är Hei Hei med i en större del av filmen efter att ha smugit ombord Vaianas skepp. Pua däremot kommer inte tillbaka förrän i slutet av filmen.

Sjöjungfruar från Peter Pan
Foto: Disney

Sjöjungfruarna - Peter Pan (1953)

När Peter Pan tar med sig Darling-syskonen till Landet Ingenstans får de se massa underliga platser och väsen. Sjöjungfruarna har en kort men effektfull scen när de försöker att dränka Lena så fort de ser henne. De gör det troligtvis av svartsjuka för att Peter verkar vara så intresserad av Lena, inte ett dugg likt Ariel och hennes systrar i Den lilla sjöjungfrun alltså.

Percy från Pocahontas
Foto: Disney

Percy - Pocahontas (1995)

Percy är antagonisten Guvernör Ratcliffes hund i Pocahontas (trots att han mest blir omhändertagen av Ratcliffes tjänare Wiggins). I början av filmen är Percy lik sin ägare och börjar genast bråka med “urbefolkningen” som han anser är vild, i Percys fall är det tvättbjörnen Meeko. Båda har en egen liten rivalitet under filmens gång, men i slutet tar Percy efter John Smith och gör fred med Meeko. Han stannar tillochmed i Amerika med Pochontas när Ratcliffe blir skickad tillbaka till England.

Victor, Hugo, and Laverne från Ringaren i Notre Dame
Foto: Disney+

Victor, Hugo, and Laverne - Ringaren i Notre Dame (1996)

De enda vänner Quasimodo har i början av filmen är tre gargouiller. Det finns spekulationer om att Victor, Hugo, and Laverne inte pratar alls som andra sidokaraktärer i Disneyvärlden, utan att Quasimodo inbillar sig det hela för att inte känna sig lika ensam. Den teorin är inte bekräftad, såklart. Men levande eller inte ger statyerna goda råd och försöker alltid att muntra upp Quasimodo under dystra stunder. De är även väldigt musikaliska och kan både sjunga och spela piano.

Hermes från Hercules
Foto: Disney+

Hermes - Herkules (1997)

Trots en stor karaktärssamling bestående av grekiska gudar är Hermes en av de få som faktiskt har repliker i filmen om Herkules. Han talar med Zeus i början av filmen och är den som varnar för titaner senare. Han flyger snabbt runt i sina scener med hjälp av sina bevingade skor. Han förekommer också ett par gånger i serien med samma namn som kom ut efter filmen.

Carnotaurus från Dinosaurier
Foto: Disney+

Carnotaurus - Dinosaurier (2000)

En av Disneys experimentfilmer som blandade CGI-animation med riktiga platser hade några av de läskigaste antagonisterna. Ett par carnotaurusaurier stalkar Aladar och hans familj tillsammans med resten av de vandrande dinosaurierna när de söker efter en säker dal. Hotet känns äkta när köttätarduon plockar av spejare och dödligt skadar ledarens Krons högra hand Bruton. Inte ens efter att ha skrämts av hela hjorden slutar de att gå efter ensamma dinosaurier.

Hertig af Vesslyby från Frost
Foto: Disney+

Hertig af Vesslyby - Frost (2013)

Under Elsas kröning visar Hertigen af Vesslyby några udda danssteg och uppstår som en flummig men godhjärtad gammal gubbe. Men när Elsas krafter senare avslöjas är Hertigen den första att kalla henne ett monster. När Hans beger sig för att rädda Anna insisterar Hertigen att hans vakter följer med efter att ha givit vakterna order på att döda Elsa när de ser henne. Hertigen börjar som en comic relief-karaktär men går snabbt över till en sorts andrahands-antagonist i filmen. 

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL