Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Disneys sämsta filmer – tecknade klassiker

Disneys sämsta filmer – tecknade klassiker

  • Disney+
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
31 december 2021
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
31 december 2021

Tro det eller ej men det finns flera Disneyfilmer som lämnar mer att önska.

Filmtopps Nathalie Leth har tagit av sig de rosaskimrande nostalgi-glasögonen och går på krigsstigen. Här listar hon fem av Disneys tecknade långfilmer som hon ratar.

Om man nu verkligen får “wish upon a star” som Benjamin Syrsa sjunger så önskar jag att dessa fem tecknade klassikerna kunde vara bättre.

Fantasia 2000

Grön sagovarelse i Fantasia 2000
Foto: Disney.

Till att börja med så kom Fantasia år 1999, inte 2000. Det andra felet filmen gör är att vara häften så lång som sin föregångare från 1940. Men det allra största och mest oförlåtliga felet är nog att de korta segmenten i filmen är tråkiga och saknar ett magiskt flöde med musiken.

Atlantis – En försvunnen värld

Huvudpersonerna undersöker en bok i Atlantis
Foto: Disney.

Denna film har jag sett tre gånger under mitt liv i olika åldrar. Varje gång kunde den försvunna världen gärna förbli försvunnen vad mig anbelangar. Karaktärsdesignen är rolig men vad dessa karaktärer gör eller har för olika mål i livet bryr jag mig överhuvudtaget inte om. Kortfattat innebär Atlantis bortkastad design på dåligt historieberättande.

MER LÄSNING:

Bästa filmerna på Disney+

Aristocats

Olika katter möts i Aristocats
Foto: Disney.

Jag älskar gulliga katter och fyller gärna dagens många timmar med att tänka på, titta på, och på andra vis uppskatta alla världens katter. Jag tycker dock att det krävs något mer för att något kattfyllt ska få kalla sig kvalitativt "bra" när det är över en timme långt. Berättelsen i Aristocats är oerhört simpel och saknar någon som helst spänning och humor. Inte ens låtarna är särskilt upplyftande eller minnesvärda, något som vanligtvis är esset i Disneys rockärm.

Törnrosa

Törnrosa plockar bär i filmen Törnrosa
Foto: Disney.

Förutom de tre feerna och Maleficent så är detta en oerhört tragiskt tråkig saga. Huvudpersonen och hennes kärleksintresse är platta som plankor och det enda som driver dem är birollerna omkring dem. Dessa i sig är oerhört charmiga och förtjänar en egen film… och nej, Maleficent från 2014 var inte vad jag menade!

Oliver och gänget

Katten Oliver möter ett vänligt gäng med hundar
Foto: Disney.

Denna gången är det människorna i katternas och hundarnas värld som stjälper hela filmen genom att vara antingen banala, idiotiska eller endimensionella. Här lyckas dock Disney få sväng på flera låtar och en av dessa, “Why Should I Worry”, är till och med en av mina absoluta favoriter.

För fler listor --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL