Disney har släppt storslagen trailer till Mandalorian säsong 3

8 fakta du (kanske) inte visste om The Mandalorian

  • Disney+
Filmtopp
19 mars 2023 kl. 15:03
ANNONS
ANNONS

Hur bra koll har du på Star Wars-serien?

Den tredje säsongen av "The Mandalorian" är äntligen här – men hur bra koll har du egentligen på Star Wars-serien? Nedan listar vi lite spännande kuriosa om "The Mandalorian" som du kanske inte visste om.

8 fakta du inte visste om The Mandalorian
Foto: Disney.

Baby Yoda (Grogu) och Yoda är inte samma karaktär

Vi inleder listan med en punkt som alla inbitna fans givetvis redan känner till – Grogu och Yoda är inte samma karaktär. Det har upprepats många gånger nu, men det är fortfarande en del som väljer att stå kvar med huvudet i sanden. Till och med seriens skapare Jon Favreau har vid flertalet tillfällen bekräftat att Grogu inte är en yngre version av Yoda.

Förvirringen grundar sig sannolikt på likheterna mellan karaktärerna och att smeknamnet "Baby Yoda" fått ett sådant fäste. Favreau själv har hörts referera till Grogu som Baby Yoda.

The Mandalorian fakta
Foto: Disney.

Baby Yoda är inte alls någon baby

Inte nog med att Baby Yoda inte är Yoda, "babyn" är dessutom inte mycket av en baby alls sett till antal år. Karaktären är nämligen runt 50 år gammal. Trots det skulle Grogu kunna anses vara i vaggan av livet om hans levnadsspann ser likadant ut som Yodas, med tanke på att den sistnämnde blev omkring 900 år.

Så var det tänkt att Baby Yoda skulle sett ut från början…
Foto: Disney.

Grogu-dockan kostar cirka 5 miljoner dollar

Alla vill vi har vår egen lilla Grogu, vilket har lett till att karaktären syns på klädesplagg och säljs som såväl gosedjur som leksak. Vill man däremot ha den autentiska dockan som används för inspelningen får man dock vara beredd på att betala. Mycket.

Enligt rapporter ska den animatroniska marionettdockan som används kosta hela 5 miljoner dollar. Skådespelaren Adam Pally, som spelar in Stormtrooper i The Mandalorian, berättade i en intervju med Entertainment Weekly vad dockan kostar.

– Jag vill bara berätta att det här är hjälten (Grogu) och den kostar ungefär 5 miljoner dollar. Jag vill att du ska slå den men jag vill även att du ska veta vad den kostar, förklarar Pally att Jon Favreau ska ha sagt till honom.

The Mandalorian (säsong 3)
Foto: Disney.

Pedro Pascal är inte den enda som spelar "Mando"

Alla vet att det är Pedro Pascal som spelar huvudrollen som The Mandalorian, men det är inte alla som vet att det inte bara är Pascal som spelar rollen. Allt som oftast är det ett fåtal andra personer som drar på sig masken när det vankas actionfyllda scener. Brendan Wayne, som är barnbarn till självaste John Wayne, är en av dem och stuntmannen Lateef Crowder är en annan.

I den andra säsongen, efter en skada på Wayne, fick även skådespelaren Barry Lowin ta emot en och annan smäll som The Mandalorian.

8 fakta du inte visste om The Mandalorian
Foto: Disney.

Pedro Pascal insåg inte att han skulle spela huvudrollen i serien

När möjligheten att medverka i The Mandalorian uppenbarade sig för Pedro Pascal mötte han Jon Favreau på hans kontor, men han insåg inte riktigt vidden av rollen som han var aktuell för. I en intervju har Pascal berättat att han kom till Favreaus kontor, pratade om serien, fick se konceptbilder på en karaktär som han tyckte såg ut som Boba Fett och frågade vilken roll det var tänkt att han skulle spela.

– Du är The Mandalorian, ska Favreau ha sagt och stirrat på honom.

Favreau ska sedan ha fått förklara att karaktären inte var Boba Fett och till slut trillade polletten ner för Pascal.

Mandalorian
Foto: Disney.

The Mandalorian filmas mot en enorm LED-skärm

Många filmer och serier tar hjälp av en green screen för att bygga sina fiktiva miljöer, men så går det inte till i The Mandalorian. Istället använder produktionen sig av en metod som kallas för "Volume". I ett nötskal innebär det att en gigantisk LED-skärm med miljöerna placeras i bakgrunden av skådespelarna.

The Mandalorian (säsong 3)
Foto: Disney.

Jon Favreau har redan skrivit den fjärde säsongen av serien

Den tredje säsongen har precis haft premiär, men mer är att vänta framöver. Jon Favreau har nämligen avslöjat att han redan skrivit en fjärde säsong av The Mandalorian.

– Säsong fyra, ja, den har jag redan skrivit. Vi måste veta vart vi ska för att kunna berätta en fullt utformad berättelse. Vi har kartlagt allt, Dave [Filoni] och jag, och långsamt började man skriva varje avsnitt. Jag skrev den under postproduktionen. Allt måste kännas som en fortsättning och en komplett berättelse, ska Favreau ha sagt, enligt Variety.

8 fakta du inte visste om The Mandalorian
Foto: Disney.

Donald Glover sägs vara anledningen till att Ludwig Göransson fick jobbet som seriens kompositör

Svenske Ludwig Göransson radar upp framgångar i Hollywood. Han har vunnit en Oscar för musiken till Black Panther (2018) och två Emmys för sitt arbete med The Mandalorian. För att ro hem jobbet med Star Wars-serien fick han hjälp från, delvis, oväntat håll. Göransson rekommenderades inte enbart för jobbet av Black Panther-regissören Ryan Coogler, enligt D23 ska även Donald Glover – också känd som artisten Childish Gambino – ha uppmanat Favreau att anställa Göransson.

Favreau regisserade Lejonkungen (2019) med Glover i en av rollerna och Ludwig Göransson har samarbetat med multitalangen Glover vid flertalet tillfällen, bland annat med hans serie Atlanta.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL