Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Disney prinsessor – hela topplistan

Disney prinsessor – hela topplistan

Matilda Lindblom | Lista
08 maj 2021
Matilda Lindblom | Lista
08 maj 2021

Disneys prinsessor rangordnade!

Från dåtidens Snövit till dagens Elsa och Anna från Frost – Disneys prinsessor har alltid varit klassiker. Med hjälp av egen kunskap om dessa klassiska prinsessor, IMDb, Nameberry och Disney Fandom kommer här en topplista över de mest klassiska Disneyprinsessorna.

Frost
Foto: Walt Disney

Elsa & Anna (Frost)

Elsa och Anna från Frost bör nog anses vara de mest populära för tillfället. De pryder nästan någonting på varje hylla i alla affärer – allt från tandkrämer till sängkläder och allt däremellan. Sedan Frost släpptes 2014 i Sverige måste nog varje småbarnsförälder ha tröttnat på att höra "Slå dig fri" eller dess engelska motsvarighet "Let it go". 

QUIZ: Vad kan du om Disney?

Snövit
Foto: Walt Disney

Snövit (Snövit och de sju dvärgarna)

"Snövit" är en odödlig klassiker och hon är den allra första prinsessan och hon inspirerade efterkommande Askungen och Aurora, skriver Disney Fandom wiki. Sedan finns det flertalet uppdaterade varianter som Mirror Mirror med Lily Collins från 2012 eller Kristen Stewarts mer actionpackade Snövit i Snowhite and the Huntsman, också den från 2012. Men det tecknade originalet var den första Disneyfilmen 1937 och därför bör prinsessan med läppar röda som blod, hy vit som snö och hår svart som natten ha en given topplacering. 

Askungen
Foto: Walt Disney

Askungen (Askungen)

Askungen är också en klassisk Disney-prinsessa som har fått flertalet liveaction filmer efter sig. Fler än Snövit till och med om man tittar på IMDb. Några exempel är Cinderella med Lily James från 2015, Ever After: A Cinderella Story med Drew Barrymore 1998 eller A Cinderella Story (2004) med Hilary Duff.

Törnrosa
Foto: Walt Disney

Aurora (Törnrosa)

Aurora var den tredje Disney-prinsessan och den sista som Walt Disney själv var med och skapade, enligt Disney fandom wiki. Hon stack sig på en slända och sov i hundra år. I Maleficent  från 2014, där Angelina Jolie spelade den onda fen som lade förbannelsen över Aurora, spelades hon av Elle Fanning

Den lilla sjöjungfrun
Foto: Walt Disney

Ariel (Den lilla sjöjungfrun)

Ariel är också en av de mest klassiska prinsessorna och den lilla sjöjungfrun var den första Disneyfilmen med Alan Menkens musik som numera är sammankopplat tätt med den nya etappen av Disneyfilmerna. Men till skillnad från de tidigare nämnda prinsessorna finns det inte en bunt nya versioner ... än så länge.  

Skönheten och odjuret
Foto: Walt Disney

Belle (Skönheten och odjuret)

Belle, som jämt begraver sin näsa i böcker, är också en av de populäraste prinsessorna. Hon var den som lyckades bryta Odjurets förbannelse. I live action-filmen från 2017 spelades hon av Harry Potter-stjärnan Emma Watson. 

Aladdin
Foto: Walt Disney

Jasmine (Aladdin)

Den självständiga prinsessan Jasmine från Aladdin vägrade bli bortgift som ett objekt och gjorde att namnet blev förknippat med styrka, utöver den blomma som namnet tidigare förknippats med. Enligt Nameberry blev namnet populärare efter Aladdins debut 1992.

Trassel
Foto: Walt Disney

Rapunzel (Trassel)

Prinsessan med det längsta håret var den tionde Disneyprinsessan i ordningen, enligt Disney wiki. Hon drömmer om att få utforska världen utanför sitt torn och fick utöver Disneyfilmen också en serie på Disney+ kallad Trassel: Serien som gick i tre säsonger. 

Pocahontas
Foto: Walt Disney

Pocahontas (Pocahontas)

Enligt Disney wiki är hon den sjunde prinsessan i ordningen och den första Disneyprinsessan som faktiskt baseras på en riktig person. När engelsmännen anländer i Virginia under 1600-talet formar hon en vänskap som sedan leder till kärlek med en fiende, John Smith. Hon älskar djur och natur. 

VIDARE LÄSNING: 

Nytt på Disney+ i maj 2021

NÄSTA ARTIKEL