Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Fem filmer för dialogälskaren

Fem filmer för dialogälskaren

Daniel Turfors | Lista
16 februari 2016
Daniel Turfors | Lista
16 februari 2016

Är du också en dialogälskare? Spana in dessa filmer!

Det gick bara någon månad mellan min Star Wars: The Force Awakens-upplevelse och dagen jag hade nöjet att se The Hateful Eight. Jag vill inte gå in på vad jag tyckte om filmerna utan snarare skriva om läxan deras symbios lärde mig; jag är en regelrätt dialogälskare.

Before Sunrise
Foto: AB Svensk Filmindustri

Trots ett peppande Star Wars-maraton dagarna innan och trots att jag var väldigt förväntansfull på att få se ett högupplöst Chewbacca-skägg, zonade jag ut från rymdäventyret gång på gång – medan nästan tre timmar långa The Hateful Eight höll mig klarvaken från start till mål. Hur det här kunde komma sig, när Star Wars snarare bör vara i toppskiktet vad gäller att egga ens sociala-medier-fördärvade uppmärksamhetsnivåer, kändes lite oklart. Sedan insåg jag att i princip alla filmer som verkligen har fångat mig har en gemensam nämnare, fokus på dialogen. Riktigt snack som får ta sin tid med få one liners.

Before Sunrise (1995)

Dialog
Foto: AB Svensk Filmindustri

Hela Linklaters Before-trilogi är en briljant uppvisning av dialog (bilscenen i Before Midnight är icke att förglömma!) och gör att kille-möter-tjej-konceptet känns fullkomligt fräscht – allt gjort med väldigt små medel. Filmen är definitionen av att vara en fluga på väggen och den gör med ens förväntningar på kärlek exakt vad jag föreställer mig att Wolf of Wall Street gör för testosteronfyllda ekonomistudenters förväntningar på den fortsatta karriären. Det är magiskt.

Pulp Fiction (1994)

Dialog
Foto: AB Svensk Filmindustri

Att Tarantino skulle få en plats på den här listan var väl ungefär lika väntat som att jag skulle få ett dåligt idrottsbetyg efter att ha råkat gå in när idrottslärarinnan bytte om för en handfull år sedan. Med sin andra film lyckades Tarantino mer eller mindre sätta en helt ny kulm att sträva efter vad gäller meningsutbyten på film och än idag är det få filmer som lyckats knäcka hans talang för att få det superostiga att låta urcoolt.

The Social Network (2010)

Socialnetwork
Foto: Walt Disney Studios

Det här är kanske inte filmen som representerar hur riktigt snack låter allra bäst, om man inte tillhör en grupp adderall-påverkade, Mensa-medlemmar som dessutom råkar hålla på med hip hop. Det går fortare än Usain Bolt på Red Bull, är skarpare än ett Hattori Hanzo-svärd och kan kräva någon omtittning för att tas in helt. Men det är också en fröjd att lyssna på – och gynnar helt klart historien om Mark Zuckerberg och hans facebook.

Waking Life (2001)

Wakinglife
Foto: Twentieth Century Fox

Linklater. Igen. Halvtecknad film om en människa som fastnar i en dröm och därefter går runt och pratar med en massa intressanta människor. Nästan lika mycket podcast som det är en film och en hänförande upplevelse för alla människor som spenderar dagarna med att gå runt och fundera lite för mycket på de större frågorna.

Ghost World (2001)

ghostworld
Foto: Triangelfilm AB

Så något för sarkastiska indiecyniker också. Ghost World är en fantastiskt komisk och vass sammanvävning av Scarlett Johansson, Tora Birch och Steve Buscemi – en historia om att växa upp och att mogna. Kanske inte lika välskriven eller dialogtung som resten av filmerna, men ändå mycket sevärd och väldigt atmosfärisk i all sin egenhet.

Håller du med eller har jag glömt någon film?