Nu på bio

Det senaste på biofronten!

De sämsta filmerna 2016 – Filmtopp gräver fram bottenskrapet

De sämsta filmerna 2016 – Filmtopp gräver fram bottenskrapet

Filmtopp
Filmtopp | Lista
30 december 2016
Filmtopp
Filmtopp | Lista
30 december 2016

Det kanske inte blev helt som planerat med dessa filmer.

Ännu ett år har gått och många filmer har det blivit. En hel del bra, men också ett och annat bottenskrap. Här listar vi på Filmtopp de största stolpskotten som vi har recenserat under årets lopp.

Knight of Cups
Foto: Svensk Filmindustri

Följande kriterier måste uppfyllas för att filmen ska kvala in på listan:

  • Den måste ha fått max 1,5 i betyg av Filmtopp.
  • Den måste ha haft svensk premiär under 2016. Detta kan innebära att vissa filmer som tidigare har haft premiär utomlands slinker med.
  • Det måste vara en långfilm.

Eftersom detta inte är en individuell lista utan alla de filmer som Filmtopp har sågat under årets gång, är filmerna sorterade efter bokstavsordning och betyg.

LÄS MER: De bästa filmerna 2016 

Alice i Spegellandet

alice-through-the-looking-glass
Foto: Disney

Regi: James Bobin

Med: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Sacha Baron Cohen m.fl.

Genre: Äventyr

Handling: Efter att Alice (Mia Wasikowska) har återvänt från en handelsresa med sina fars fartyg, försöker Hamish tvinga henne att skriva över skeppet till honom. Om hon vägrar, förlorar hennes mor sitt hus. När Alice är som mest förtvivlad hittar hon en magisk spegel som visar sig vara en portal tillbaka till Underlandet.

Filmtopps dom: Om du bortser från Wasikowska, som åtminstone lyckas vara någorlunda charmig, hör skådespelarinsatserna hemma på ett studentspex på fyllan. Inte minst Johnny Depps som är förvånansvärt själlöst.

betyg_1_5

Ghostbusters

empire ghostbusters subs cover
Foto: United International Pictures

Regi: Paul Feig

Med: Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones, Chris Hemsworth m.fl.

Genre: Sci-fi, Drama

Handling:  Berättelsen handlar om den paranormala forskaren Abby Yates (McCarthy) och hennes kumpan Jillian Holtzmann (Kate McKinnon), som sammanslår sig med den vetenskapligt inriktade Erin Gilbert (Wiig) och den tuffa tunnelbanearbetaren Patty Tolan (Leslie Jones). Tillsammans bildar kvinnorna spökförbundet ”Ghostbusters” i syfte att bevisa att spöken faktiskt existerar. Allt eftersom inser gänget att staden New York behöver räddas ifrån ett stort andligt hot.

Filmtopps dom: Ghostbusters kan liknas vid förra årets Adam Sandler-flopp Pixels. Monster är lösa i staden och några osannolika hjältar måste komma till undsättning. Det haglar av plumpa skämt samtidigt som båda filmerna har en liknande visuell stil och historierna förs framåt i ungefär samma dåsiga, dimmiga halvfart. I Pixels sköt ett par män ner CGI-skapade arkadfigurer med laserpistoler. Här skjuter ett par kvinnor CGI-skapade spökbanditer med laserpistoler. Om det inte finns hjärta och hjärna i grundhistorien spelar det ingen roll om en film har en budget på över 100 miljoner dollar. Nej, det råder ideligen idétorka i Hollywood.

betyg_1_5

 Gods of Egypt

gods-of-egypt
Foto: Nordisk Film

Regi: Alex Proyas

Med: Gerard Butler, Nikolaj Coster-Waldau, Brenton Thwaites m.fl.

Genren: Äventyr, Drama

Handling: När solguden Ra skapade världen blev resultatet alldeles bedårande. Han lät sina två söner härska och leva bland människorna i Egypten. Den ena var Osiris, fruktbarhetens gud, som kom att personifiera pånyttfödelsen och därmed älskades av folket. Den andra var Set, härskaren över ödemärken, och den raka motsatsen till brodern Osiris. Efter att Osiris utropar sin son Horder som arvtagare till Egypten flaggar brodern Set för maktkamp, eftersom han själv anser sig vara den sanna härskaren och avbryter kröningen.

Filmtopps dom: Den största delen av filmens budget är uppenbarligen avsatt till filmens animationer och fightingscener. Detta på bekostnad av ett uselt manuset och en rätt B-betonade roll-lista, vilket också märks. Det finns igen bra kemi mellan karaktärerna och jag känner inget engagemang till filmens berättelse och dess universum. Faktiskt är samspelet mellan filmens två huvudpersoner, Nikolaj Coster-Waldau och Brenton Thwaites, på samma nivå som TV-serien Xena krigarprinsessan. Ganska pajig och barnslig med andra ord.

betyg_1_5

London has Fallen

Recension london-has-fallen
Foto: Nordisk Film

Regi: Babak Najafi

Med: Gerard Butler, Morgan Freeman, Aaron Eckhart m.fl.

Genre: Action

Handling: Den brittiska premiärminister avlider hastigt i en förmodad hjärtattack och världens ledare måste bege sig till London för den statliga begravningsceremonin. För Scotland Yards del innebär invasionen av presidenter och premiärministrar ett enorm säkerhetspådrag för statsmakten. Många personer och särintressen skall skyddas under tillställningen vars hotbild är kraftigt, speciellt med tanke på den ökade mängden terrorbrott runt om i världen. Efter mycket om och men beslutar sig den amerikanska presidenten att närvara vid begravningen. Ett beslut han inom något dygn ska få ångra.

Filmtopps dom:  Den ena punchlinen är sämre än den andra och inte blir saken bättre av att skådespelarinsatserna är riktigt kemilösa. Gerard Butler framställs som en plastig actionfigur vars primära funktion är att se skitnödig ut, medan han har ihjäl den ena stuntmannen efter den andra, frammanades på motorcyklar.

betyg_1_5

Why Him?

gallery6-gallery-image
Foto: 20th Century Fox

Regi: John Hamburg

Med: Bryan C

ranston, James Franco, Zoey Deutch, Keegan-Michael Key m.fl.

Genre: Komedi

Handling: Stanfordstudenten Stephanie Fleming bjuder med sin familj till Kalifornien för att fira jul tillsammans med hennes nya pojkvän, den excentriska tech-miljonären Laird Mayhew. Stephanies pappa Ned, som jobbar inom pappersindustrin, blir inte glad när Laird berättar att han – om Ned ger sin välsignelse – tänker fria till hans dotter.

Filmtopps dom: Why Him? är en julfilm som man snabbt glömmer bort och som knappast kommer att bli någon tradition att se under kommande jular. Storyn är tunn och konventionell, manuset för det mesta torftigt och regin saknar någon som helst stil, vilket främst ger en tevekänsla. Inte ens cameoroller av Elon Musk, Steve Aoki och Gene Simmons kan räta upp situationen.

betyg_1_5

The 5th Wave

Recension: The 5th Wave
Foto: Columbia Pictures

Regi: J Blakeson

Med: Chloë Grace Moretz, Liev Schreiber, Nick Robinson

Genre: Äventyr

Handling: Jorden befinner sig under hot av utomjordingar och närmar sig sitt slut. Vi får följa överlevaren Cassie (Grace Moretz) i sitt sökande efter sin försvunna bror. Utomjordingarnas attacker kommer i vågor i form av naturkatastrofer. Efter fyra förödande stormningar väntas en femte, men i vilken skepnad kommer den att ske?

Filmtopps dom: Blakesons film är trendig och mixar du de vanligaste katastroffilmsklischéerna – den separerade familjens kamp om att återförenas, en mystisk och onaturlig kraft som orsakar dystopi, tonårsromansen och så vidare – får du The 5th Wave.

betyg_1

Bad Santa 2

Foto: Scanbox
Foto: Scanbox
Regi: Mark Waters

Genre: Komedi

Med: Billy Bob Thornton, Tony Cox, Kathy Bates, Christina Hendricks m.fl.

Handling: Efter tretton år av frånvaro är den sunkigaste jultomten i mannaminne tillbaka. Nu ska den alkoholiserade slusken Willie och hans kortväxte kompanjon Marcus återförenas för att råna en välgörenhetsorganisation i Chicago – även denna gången under juletid. Fast det är en sak som förändrar allt. Ingen mindre än Willies hårdnackade morsa Sunny (Kathy Bates) ska organisera stöten.

Filmtopps dom: När inte ens skådespelarna verkar ha kul kan man fråga sig för vilka Bad Santa 2 är gjord för. Ämnar den värva nya och yngre fans? Förväntar sig produktionsbolaget att publiken som underhölls av originalfilmen för ett decennium sedan kommer att uppskatta denna Not Another Teen Movie om alkoholister i julkostymer? Har svårt att tro det. Jag som ändå envisas med att rota fram Bad Santa varenda jul är inte det minsta road.

betyg_1

Elvis & Nixon

elvis-nixon1
Foto: UIP

Regi: Liza Johnson

Med: Michael Shannon, Colin Hanks, Kevin Spacey, Johnny Knoxville m.fl.

Genre: Komedi

Handling: Elvis & Nixon berättar det vi inte känner till bakom det historiska mötet mellan rockikonen Elvis Presley och U.S.A.:s dåvarande president Richard Nixon. Bilden där de skakar hand i Vita Huset är världshistoriens mest efterfrågade foto.

LÄS MER: De bästa TV-serierna 2016

Filmtopps dom: Likt en smörkniv saknar Elvis & Nixon vassa kanter. Som drama lyckas inte filmen engagera och som komedi småler jag knappt. Berättelsen har svårt att hitta rätt och skjuter hej vilt åt olika riktningar, den fäster inte tag vid någon tydlig linje. Utöver ett virrigt berättande känns filmens händelseförlopp fattigt.

betyg_1

Knight of Cups

knight_of_cups_
Foto: Svensk Filmindustri

Regi: Terrence Malick

Med: Christian Bale, Cate Blanchett, Natalie Portman m.fl.

Genre: Drama

Handling: Berättelsen centrerar runt Rick (Christian Bale), en skicklig manusskrivare i Hollywood. Han är i full färd med att landa ett riktigt saftigt jobb, men är trots det olycklig och har tydliga problem med sig själv. I flera akter vandrar Bale, likt en pilgrim, genom livet sökandes efter kärleken och sig själv. Utifrån kvinnorna han möter, sin fru eller möjliga älskarinnor, skapas det drömska sekvenser.

Filmtopps dom: Knight of Cups är bara obegriplig. Jag försöker gång på gång, under dess otroligt långa timmar, att verkligen leva mig in i förutsättningarna och gripa tag i materialet, men det förblir en omöjlig uppgift. Stundtals spårar filmen ur i total abstraktion och det konstnärliga skapandet förvandlas till parodi. Från ingenstans kan vi vara på en strand, i en öken, under vattenytan i en pool, för att sedan se Bale kraftigt insnöad och förvirrad.

betyg_1

Mother's Day

MothersDay_Trailer2
Foto: Svensk Filmindustri

Regi: Garry Marshall

Med: Julia Roberts, Jennifer Aniston, Kate Hudson m.fl.

Genre: Komedi

Handling: Julia Roberts spelar en karriärkvinna innanför TV-shop-världen, Jennifer Aniston spelar en frånskild två barnmors och framgångsrik interiördesigner och Kate Hudson är dottern som lämnar allt och gifter sig med sin man från en annan kultur och så vidare.

Filmtopps dom: I likhet med föregångare till filmer är Mother’s Day som gjord för att gå på kontinuerligt i repris på diverse undangömda TV-kanaler i all oändlighet tills inte ens TV4-Komedi orkar med att visa produktionen länge. Mother’s Day, med ett lika bra underhållningsvärde som ett tiotimmars inspelat akvarium på DVD har, är utan tvekan ett platt fall på många plan.

betyg_1

X-Men: Apocalypse

Foto: 20th Century Fox
Foto: 20th Century Fox
Regi: Bryan Singer

Manus: Simon Kinberg

Med: Michael Fassbender, Oscar Isaac, James McAvoy, Jennifer Lawrence, Tye Sheridan, Nicholas Hoult m.fl.

Genre: Action

Speltid: 2h 27min

Handling: Efter att ha varit levande begravd i tusentals år vaknar världens första mutant, En Sabah Nur (Oscar Isaac), upp på 1980-talet redo att återigen härska över människorna. Det är en splittrad värld En Sabah Nur möter. Människorna leds av ”falska gudar” och mutanterna lever i skymundan.

Filmtopps dom: På många sätt förkroppsligar Apocalypse det värsta jag vet med high concept-filmer. Hollywoodstjärnor pressas in i diverse småroller och behöver knappt spela mot varandra. Välbekanta referenser används som billig comic relief – denna gång är det lite smått och gott från 80-talet som står för underhållningen. Klyschor staplas på klyschor i en redan utpräglad historia, speltiden är tillräckligt utdragen för att tillsammans med undermålig 3D kunna pressa upp biobiljettpriset och filmens klimax är en actionspäckad evighetsfinal i ren och skär CGI-onani.

betyg_1

Central Intelligence

Central Intelligence
Foto: UPI Media. Central Intelligence.
Regi: Rawson Marshall ThurberMed: Kevin Hart, Dwayne Johnson, Amy Ryan, Aaron Paul m.fl.

Genre: Komedi

Handling: Året är 1996. Den ena, Calvin Joyner (Kevin Hart), är skolans kung och omtyckt av alla, den andra, Bob Stone (Dwayne Johnsen), är skolans hackkyckling och mobboffer. Tjugo år senare krossars deras vägar igen när skolan anordnar en återträff. Bob och Calvin har en trevlig kväll tillsammans, så pass att Bob bjuder in sig själv för att sova över hos Calvin. Följande morgon får Calvin sitt livs chock. En grupp CIA-agenter tänker storma huset eftersom de tror att spionmördaren Bob befinner sig där.

Filmtopps dom: Tänk dig en film utan direkt handling, med överspelande revyskådisar i huvudrollerna, serverad med så låg ”highschool-humor” att American Pie-filmerna är Oscarsmaterial i jämförelse och du får den totalt intelligens befriande filmen Central Intelligence. Den här ”komedin” brister på så många plan att det nästan är omöjligt att klargöra varför du aldrig ska se den.

betyg_0-1

 Mitt stora feta grekiska bröllop 2

my-big-fat-greek-wedding-2
Foto: United International Pictures
Regi: Kirk Jones

Med: Nia Vardalos, John Carbett m.fl.

Genre: Komedi

Handling: Det har gått 14 år sedan vi stiftade bekantskap med  familjen Portokalos för första gången. Toula (Nia Vardalos) och Ian (John Carbett ) är lycklig gifta och har en tonårsdotter, Paris (Elena Kampouris), som framförallt Toula och resten av den grekiska släkten gör sitt bästa för hålla kvar. Alla är nämligen rädda för att hon skall flytta för studier i New York, långt från den kontrollerande släkten i Chicago.

Filmtopps dom: Mitt stora feta grekiska bröllop 2 handling är extremt tunn och fungerar mer som ett slags ursäkt för att filmens karaktärer ska få leverera platta punchlines. I likhet med ettan drivs det friskt med grekerna som tillskrivs en rad mer eller mindre fördomsfulla karaktärsdrag, men till skillnad mot den förra filmen funkar ingenting. Gång på gång springer familjen bara runt som yra höns efter att någon har kommit på en meningslös idé och det hela liknar mer än väderlös fars än ett försök till en romantisk komedi.

betyg_0-1

Office Christmas Party

Foto: Paramount Pictures
Foto: Paramount Pictures
Regissör: Will Speck, Josh Gordon

Med: Jason Bateman, T.J Miller, Rose McKinnon, Olivia Munn m.fl.

Genre: Komedi

Handling: Josh Parker (Jason Bateman) är en nyskild tekniker på ett IT-företag med hjärtat på rätt ställe. Måhända har han en aning mjäkig och trygghetssökande livsstil, men är ändå en väl omtyckt prick. Han är dessutom bundis med filialens högsta höns Clay Vanstone (T.J Miller). Clay leder sitt arbetslag med ett minst sagt slappt grepp – ändå är atmosfären proppfylld av kärlek och omtanke. Och vilket arbetslag sen! De sträva kontorsbåsen är bebodda av allt från fetish-glada ekonomer till uppknäppta stofiler. Snart väntar dock patrull för de käcka kollegorna – filialen hotas av nedläggning!

Filmtopps dom: Jag ser mig inte som en humorlös stofil. Jag är inte heller främmande för ren tramshumor (jag hävdar fortfarande att Jackass 3D är den överlägset bästa 3D-film jag sett) men humorn i Office Christmas Party är stundtals provocerande platt. Skämt och catchiga replikskiften haglar ur den oförskämt stjärnspäckade ensemblen, men deras humoristiska pickadoller är inte direkt skarpladdade. Platt, tamt och inte speciellt kul.

betyg_0-1

Oujia: Origin of Evil

cringe
Foto: United International Pictures
Regissör: Mike Flanagan
Med:
Annalise Basso, Elizabeth Reaser, Henry Thomas, Lulu Wilson, Doug Jones m.fl.
Genre: Skräck
Handling: Vi befinner oss i 60-talets Los Angeles. Alice Zander (Elizabeth Reaser) driver tillsammans med sina två döttrar, Paulina (Annalise Basso) och Doris (Lulu Wilson), en spirituell mottagning där människor erbjuds kontakt med röster från den andra sidan. Problemet är bara det att deras tjänst är en stor bluff och kunderna blir allt färre. Allt kastas omkull när ett gammalt ouijebräde – ett slags spel för att ta kontakt med andar – kommer in i bilden. Den yngsta dottern Doris börjar plötsligt använda sig av spelet för att framkalla verklig andlig närvaro. Affärerna blomstrar men i skuggorna är inte allt som det verkar.

Filmtopps dom: Den första speltimmen är obeskrivligt urusel. Man behöver alltså inte vara någon raketforskare för att förutse vad som ska hända, utan liknande upplägg har presenterats för skräckfans hundratals gånger. När det förutsägbara dessutom utförs på såhär låg nivå blir det nästan tragikomiskt.

betyg_0-1

The Snow White Chronicles – The Huntsman: Winter’s War (2016)

Huntsman
Foto: UIP
Regi: Cedric Nicolas-Troyan
Med: Emily Blunt, Jessica Chastain, Chris Hemsworth, Charlize Theron, Nick Frost m.fl.

Genre: Action, Äventyr

Handling: Den elaka drottningen Revennas (Charlize Theron) syster, Freja (Emily Blunt), blir sviken av sitt livs kärlek och lämnar land och rike för att erövra snölandskapet i norr. Snart kommer hon bli känd som ”Isdrottningen” och i hennes kungadöme kommer det bara att finnas en grundlag: tillåt dig aldrig att älska. Vi hoppar fram sju år, till tiden när den förra Snow White-filmen tog slut. Den magiska spegeln är försvunnen och Eric måste hitta den innan Freja gör det. Om hon får tag i spegeln kommer hennes krafter att bli förödande för Snövits rike. Till sin hjälp har Eric två dvärgar, som är både hans vapendragare och filmens lustigkurrar.

Filmtopps dom: The Huntsman: Winter’s War är en förvirrad äventyrsfilm, som hänsynslöst försöker rida på andra produktioners framgångar med ett enda mål i sikte; snabba cash. En uppvisning i storbolagens respektlöshet mot filmseriens betalande fans.

betyg_0-1
 
Är det någon film vi har dömt för hårt, är det någon film vi har missat? Låt diskussionerna ljuda!
 

 

NÄSTA ARTIKEL