Bästa Stephen King-filmerna – Vi har tipsen!

De bästa Stephen King-filmerna – tips och ranking

Eric Diedrichs
Uppdaterad 26 september 2023 kl. 20:09 | Publicerad 21 september 2023 kl. 14:09
ANNONS
ANNONS

Filmtopp listar de bästa Stephen King-filmerna!

Frågan är om det någonsin kommer att finnas en lika stor skräckförfattare som Stephen King. Hans närmast maniska kreativitet har genererat en ofattbar mängd skrivna sidor som i sin tur har fått otaliga filmatiseringar. I dag firar vi Stephen Kings födelsedag med den här rangordningen av filmerna baserade på hans verk.

I dag fyller Stephen King 76 år, och Filmtopp passar på att fira hans födelsedag med en återblick på denna utförliga lista över filmer baserade på författarens många verk.

The Shining
Foto: Warner-Columbia Film

De bästa Stephen King-filmerna

Även om Stephen King främst är förknippad med just förmågan att skrämma vettet ur sin publik har han producerat en hel del litteratur som inte går att klassa under skräck. Likaså har en hel del filmatiseringar av hans verk varit rena dramafilmer, som Strand by Me och Nyckeln till frihet. 

Att lista de bästa Stephen King filmerna är givetvis en riktigt svår utmaning, men vi på Filmtopp backar inte för rejält huvudbry och stor tankemöda. Nedan följer vår lista på de bästa Stephen King filmerna. Om du istället vill läsa en renodlad skräcklista, se våra tips på de bästa skräckfilmerna.

29. In the Tall Grass (2019)

In the Tall Grass
Foto: Netflix.

Regi: Vincenzo Natali
Med:
Patrick Wilson, Laysla De Oliveira m.fl.
Genre: Förvirrad skräck

Handling: Ett par hör ett barn skrika efter hjälp från en majsåker. De bestämmer sig för att gå in och hjälpa honom ut. Stort misstag. Majsfältet är magiskt och alla som går in där går vilse – för alltid.

Omdöme: Filmen är till och med ännu sämre än idén. Ingenting funkar, tempot är uselt och när filmen tar en vändning blir det rakt ner i kalkonfilmernas avgrund.

28. Pet Sematary (2019)

En ond katt
Foto: Paramount Pictures

Regi: Kevin Kölsch & Dennis Widmyer
Med: Jason Clarke, Amy Seimetz, Jeté Laurence, John Lithgow m.fl.
Genre: Skräck

Handling: Pet Sematary är en remake av Jurtjyrkogården från 1989. Här möter vi en storstadsfamilj som flyttar ut till landet för att leva ett lugnare liv. Men det dröjer inte länge innan diverse kusligheter börjar äga rum. När familjens katt dör, berättar grannen (John Lithgow) för fadern (Jason Clarke) om en mystisk kyrkogård som ger nytt liv till döda ting. Men de blir inte riktigt som de var innan…

Omdöme: Jurtjyrkogården har ett briljant upplägg i äkta Stepehn King-anda. Tyvärr lyckas inte filmens regissörer förvalta det alls. Man använder sig av billiga knep och försöker helt enkelt för hårt med att skrämma sin publik. Logiken håller inte ens inom de väldigt lösa ramarna. Se hellre filmen från 1989.

27. Eldfödd (Firestarter, 1984)

Det glöder om Drew Barrymore i Eldfödd
Det glöder om Drew Barrymore i Eldfödd. Foto: Universal Pictures.

Regi: Mark L. Lester
Med: Drew Barrymore, David Keith, Heather Locklear, Martin Sheen, George C. Scott m.fl.
Genre: Thriller

Handling: Ett par som av misstag har fått telekinetiska krafter efter ett vetenskapligt experiment, får en dotter som med blotta tankekraft kan starta eldsvådor. Modern dör och staten börjar jaga fadern och lilla Charlene.

Omdöme: Stephen Kings uppslag tenderar att låta rätt fåniga när man sammanställer dem, men författaren har ofta en liten twist på det hela som får allt funka oväntat bra. Att han ofta är en utmärkt berättare gör inte saken sämre. Detsamma går dock inte alltid att säga om hans filmer. Eldfödd (eller Firestarter som den heter på engelska) är dessvärre ingen höjdare.

26. 1922 (2017)

En bonde står ute på sitt majsfält.
Foto: Netflix

Regi: Zak Hilditch
Med: Thomas Jane, Molly Parker, Dylan Schmid m.fl.
Genre: Drama, Thriller

Handling: När hans hustru bestämmer sig för att sälja deras gård och flytta in till stan, bestämmer sig Wilfred för att övertyga deras son till att hjälpa honom att mörda henne.

Motivation: Netflix-producerade 1922 är välgjord, men det spännande upplägget känns rätt sömnigt. Framförallt beror det på Thomas Janes trista rolltolkning och att allt (inkl. skådespelare) ser lite för snyggt och polerat ut, nästan sterilt. Däremot finns en bra symbolisk användning av råttor för att gestalta Wilfreds personliga fördärv.

25. Silver Bullet (1985)

Poster till Silver Bullet.
Poster till Silver Bullet. Foto: 20th Century Fox.

Regi: Daniel Attias
Med: Gary Busey, Everett McGill, C0rey Haim, Megan Follows m.fl.
Genre: Skräck

Handling: Mystiska mord börjar ske i en liten amerikansk småstad. De unga syskonen Matt och Jane Coslaw är övertygade om att det är en varulv som ligger bakom dåden. Tillsammans försöker de samla bevis och övertyga sin alkoholiserade farbror om den extrema situationen.

Motivation: Silver Bullet är på många sätt en riktigt dålig film. Gary Busey verkar vara den ende som har stått framför en kamera innan och specialeffekterna är långt ifrån något att hurra över. Det är också en av få Stephen King-filmer där de där lilla tillskruvade uppslaget, som utmärker författarens verk, lyser med sin frånvaro. Samtidigt finns det stunder i filmen som faktiskt är rätt bra – åtminstone om du frågar B-filmsälskaren inom mig. Men den största styrkan ligger tveklöst i den ultraläckra filmmusiken.

24. Secret Window (2004)

Johnny Depp sitter vid sitt skrivbord i Secret Window
Foto: Columbia TriStar Films

Regi: David Koepp
Med: Johnny Depp, Maria Bello, John Turturro m.fl.
Genre: Thriller

Handling: Mitt uppe i sin skilsmässa bor en författare med skrivkramp i en avlägsen stuga nere vid havet. En dag knackar en mystisk främling på hans dörr och anklagar honom för att ha plagierat en av hans historier.

Motivation: Det är mycket som jag gillar med Secret Window, men samtidigt finns här några uppenbara brister. Användandet av övertydliga tillbakablickar känns mest bra fånigt och mot slutet spårar berättandet ur rejält (i klassiskt Stephen King-manér förvisso).

23. Hjärtan i Atlantis (2001)

Hjärtan i Atlantis
Foto: Warner Bros.

Regi: Scott Hicks
Med: Anthony Hopkins, Hope Davis, Anton Yelchin m.fl.
Genre: Drama

Handling: En ensamstående mamma och hennes sons vardag förändras när en mystisk, äldre man med magiska krafter flyttar in i deras liv. Pojken ter sig till den äldre mannen (Anthony Hopkins), som tycks vara på flykt från några som är ute efter honom.

Motivation: Hjärtan i Atlantis är en harmlös och tillrättalagd film som inte göra några större avtryck. Här finns dock en del mysiga och charmiga scener och filmens första hälft är riktigt stabil. Den andra halvan är dock alldeles för lökig för sitt eget bästa.

22. Children of the Corn (1984)

Några av barnen i Children of the Corn
Foto: Succéfilm

Regi: Fritz Kiersch
Med: Linda Hamilton, Peter Horton, John Franklin m.fl.
Genre: Skräck

Handling: En dag bestämmer sig barnen i den lilla byn Gaitlin för att döda alla som är över 19 år gamla och själva ta över styret. De leds av den hårt religiöse Isaac,  som säger sig vara i direkt kontakt med deras gud. När det unga paret Vicky och Burt stannar upp i byn för att låna en telefon har de ingen aning om vad som väntar.

Motivation: Children of the Corn bygger på en klassisk Stephen King-novell. Trots att filmen, med sin extremt låga budget, bjuder på rätt muggiga effekter och halvdant skådespel – med undantag för Linda Hamilton i rollen som Vicky – är den rätt spännande.

21. 1408 (2007)

John Cusack i Stephen King-filmen 1408.
Foto: Noble Entertainment

Regi: Mikael Håfström
Med: John Cusack, Samuel L. Jackson m.fl.
Genre: Skräck

Handling: I 1408 får vi bekanta oss med Mike Enslin, en amerikansk författare som skriver om sina besök på hemsökta platser. Än så länge har han aldrig mött någon äkta paranormal aktivitet, men en dag får han ett vykort hemskickat där rum 1408 på hotellet Dolphin i New York nämns. Han åker dit i hopp om att möta spöken i ett rum som ingen har klarat vara i längre än en timme utan att tappa förståndet.

Motivation: Mikael Håfströms Stephen King-film har ett bra uppslag som bjuder på en riktigt spännande inledning. Tyvärr dröjer det inte länge innan det blir för mycket av det goda och produktionen dränks i specialeffekter. Likväl fungerar filmen hela vägen och vi bjuds på ett par fina överraskningar.

20. Cat's Eye (1985)

Drew Barrymore håller upp en katt i Stephen King-filmen Cat's Eye
Drew Barrymore i Cat's Eye. Foto: Sandrew Film & Teater

Regi: Lewis Teague 
Med: Drew Barrymore, James Woods, Alan King m.fl.
Genre: Komedi, skräck

Handling: Tre  historier vävs samman genom en katt, som på olika vis rör sig mellan historiernas karaktärer. Den första handlar om en man som skriver upp sig för en sanslös sluta-röka-behandling. Den andra om man som tvingas in i en extrem vadslagning där han antingen måste gå ett varv längs den smala ytterkanten på ett hög hus eller åka i fängelse. Den tredje om en flicka som tror att det bor ett monster i sovrumsväggen.

Motivation: Cat's Eye är en komisk samling spännande historier som även funkar för de som precis har börjat utforska lite läskigare filmer. Här finns massor av referenser till tidigare Stephen King-filmer och en hel del humor. Själva konceptet om hur de olika historierna binds samman genom en katt är lekfullt och underhållande.

19. Thinner (1996)

Thinner
Foto: Paramount

Regi: Tom Holland
Med: Robert John Burke, Joe Mantegna, Lucinda Jenney m.fl.
Genre: Skräck/Komedi

Handling: Den arrogante och kraftigt överviktige advokaten Billy Halleck (Robert John Burke) får livet upp och nedvänt efter att en rom yttrat en förbannelse över honom. Plötsligt börjar han rasa i vikt. Han går ner några kilon om dagen. Något både han och hans fru först välkomnar med glädje, Billy var ju trots allt kraftigt överviktig. Men snart börjar de fundera över om allt verkligen står rätt till.

Motivation: Storyn är skarp. Visst det känns det lite örnigt och stereotypt med en gypsy curse, men detta problem tacklar filmen rätt så bra med sin humoristiska ton. I sin helhet är Thinner roande och en stabil Stephen King-filmatisering.

18. The Dark Half (1993)

Timothy Hutton står framför en svart bil.
Timothy Hutton i The Dark Half. Foto: MGM.

Regi: George A. Romero
Med: Timothy Hutton, Amy Madigan, Michael Rooker m.fl.
Genre: Thriller

Handling: När författaren Thad Beaumont (Timothy Hutton) "begraver" sin pesudonym George Stark för att fokusera på att skriva mer kvalitativ litteratur under sitt eget namn, börjar människor runt honom att dö. Alla tecken pekar på två saker: antingen har Thad en multipel personlighetsstörning eller så har George Stark kommit till liv för att hämnas.

Motivation: Även om hans filmer har varierat kraftigt i kvalitet var George A. Romero ändå en kompetent regissör med ett eget bildspråk. Det märks att han här har varit på gott humör. Skådespelet är däremot inte alltid på topp och speltiden på två timmar är lite väl i överkant. Likväl är The Dark Half en relativt bra Stephen King film med några riktigt schyssta scener.

17. Köplust (Needful Things, 1993)

Max von Sydow i Stephen King filmen Köplust.
Foto: Atlantic Film

Regi: Fraser C. Heston
Med: Max von Sydow, Ed Harris, Amanda Plummer m.fl.
Genre: Thriller

Handling: En märklig liten butik slår upp i Castle Rock där varje kund tycks hitta exakt vad de är ute efter – eller snarare inser att de är ute efter. Dessutom kostar varorna i princip ingenting. Butiksinnehavare Leland ser allra helstatt du betalar med att spela någon annan i staden ett litet spratt.

Motivation: Köplust levererar ännu en klassisk Stephen King-historia. Det är spöklikt och kusligt och Max von Sydow är utmärkt som den märklige handlaren Leland. Tyvärr har filmen åldrats rätt dåligt och specialeffekterna är många gånger under all kritik. Men bortom de visuella bristerna finns en riktigt vass historia.

16. Cujo (1983)

Rabiessmittade hunden Cujo i Stephen King filmen med samma namn.
Foto: Europa Film

Regi: Lewis Teague
Med: Dee Wallace, Danny Pintauro m.fl.
Genre: Skräck

Handling: När Donna och sonen Tad ska lämna in bilen på en verkstad ute på landet blir de terroriserade av en rabiessmittad sankt bernhardshund. 

Motivation: Cujo är en klassisk skräckrulle där Stephen King har gjort "människans bästa vän" till hennes värsta fiende. Det är spännande och relativt välgjort.

15. Geralds lek (Gerald's Game, 2017)

Stillbild från Stephen King filmen Geralds Lek
Foto: Netflix

Regi: Mike Flanagan
Med: Carla Gugino, Bruce Greenwood m.fl.
Genre: Thriller

Handling: Gerald och Jessie åker ut till sitt avskilda sommarhus nere vid sjön för att blåsa liv i sitt äktenskap. Jessie går med på att testa nya lekar i sängkammaren och snart ligger hon fastspänd i Geralds handklovar. Men när Gerald plötsligt dör blir leken en kamp om överlevnad. Hur ska hon kunna ta sig loss innan det är för sent?

Motivation: Geralds lek är ett perfekt upplägg för en nervig thriller. Carla Gugino och Bruce Greenwood gör kanonroller och här finns mycket att gilla. Det blir tyvärr inte riktigt så bra som det hade kunnat vara, men även om Geralds lek tappar på att ha för bråttom i sitt berättande och inte riktigt är så modig som den borde vara, så är det en kompetent filmatisering av en svårfilmad förlaga.

14. The Mist (2007)

The Mist
Foto: Noble Entertainment

Regi: Frank Darabont
Med: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Toby Jones m.fl.
Genre: Skräck/Thriller

Handling: En mystisk dimma omsluter en småstad och när invånarna upptäcker att något ondskefullt gömmer sig i den, tvingas de att söka skydd. Här följer vi en grupp som har låst in sig i en matbutik.

Motivation: Frank Darabonts tredje Stephen King film är till skillnad från regissörens tidigare adaptioner (Nyckeln till frihet och Den gröna milen) en skräckthriller. I sin helhet är The Mist ganska ojämn, men här finns några riktigt sköna scener. Speciellt det utmärkande slutet som bjuder på en av de bästa twisterna på länge.

13. Den gröna milen (The Green Mile, 1999)

Den gröna milen – En av de bästa stephen king filmerna
Foto: Warner Bros.

Regi: Frank Darabont
Med: Tom Hanks, Michael Clarke Duncan, Sam Rockwell m.fl.
Genre: Drama

Handling: En dag anländer en ny fånge till dödsstraffsavdelningen. Det är en stor man, dömd för mord och våldtäkt på två små flickor. Men vakterna på avdelningen ställs inför ett komplicerat dilemma när fången visar sig besitta en otrolig förmåga.

Motivation: Den gröna milen är en gripande historia regisserad av Frank Darabont, som några år tidigare gjorde Nyckeln till frihet. I ena huvudrollerna ser vi Tom Hanks, som bjuder på en fin rollgestaltning. Vad som däremot drar ner filmen något är den omfattande spellängden på över tre timmar.

12. The Running Man (1987)

Arnold Schwarzenegger i The Running Man.
Arnold Schwarzenegger i The Running Man. Foto: Sandrew Film & Teater

Regi: Paul Michael Glaser
Med: Arnold Schwarzenegger, Maria Conchita Alonso, Richard Dawson  m.fl.
Genre: Action

Handling: I en dystopisk framtid förrycks folket av en hjärntvättande regering. När soldaten Ben Richards (Arnold Schwarzenegger) vägrar skjuta mot civila, sätts han i fängelse för att sedan tvingas delta i amerikanarnas älsklingsprogram på TV, The Running Man, där brottslingar försätts i gladiatorliknande situationer i en kamp om liv och död.

Omdöme: The Running Man är en mycket märklig film. Inte för handlingens skull utan för hur den gestaltas med sina neondränkta färger, hopplösa oneliners, 80-taliga soundtrack och märkliga sekvenser som aldrig riktigt hör hemma. Ett pussel där bitarna omöjligt borde passa samman, men ändå så är det precis det de gör. Det är svårt att bli mer Arnold än Running Man.

11. Jurtjyrkogården (Pet Sematary, 1989)

En katt på en kyrkogård.
Foto: United International Pictures

Regi: Mary Lambert
Med: Dale Midkiff, Denise Crosby m.fl.
Genre: Skräck

Handling: En familj med  katt flyttar ut på landet. Som grannar har de en excentrisk, äldre man (Fred Gwynne) och en riktigt elak motorväg. En dag när katten blir överkörd förklarar grannen för pappan att det finns en gammal magisk indiankyrkogård i närheten där de som begravs kommer tillbaka till liv igen.

Men, de som kommer tillbaka är aldrig som de var förut. Deras personlighet är förändrad. Trots den motsägelsefulla varningen begraver pappan katten på indiankyrkogården med motiv att dottern inte är redo för att förlora sin katt än, och mycket riktigt är den snart tillbaka. Men, precis som gubben sa, förändrad.

Motivation: Den stora styrkan i Jurtjyrkogården är den geniala storyn. King har nästan alltid bra uppslag, men denna har något alldeles extra. Dessutom är det riktigt läskigt emellanåt.

De 10 bästa Stephen King-filmerna

10. “Det” ("IT", 2017)

Det är en riktigt bra skräckfilm 2017
Foto: Twentieth Century Fox
Regi: Andrés Muschietti
Med: Bill Skarsgård, Finn Wolfhard, Sophia Lillis m.fl.
Genre: Skräck
 
Handling: Sju stycken ungdomar tvingas möta sina största rädslor när ett ondskefullt väsen börjar terrorisera deras hemby.
 
Motivation: Är du ett fan av Netflix TV-serie ”Stranger Things” kommer du att älska den här filmen. Faktum är att skaparna bakom serien har låtit inspireras av 90-tals versionen av ”Det”. Bill Skarsgård är rena rama mardrömmen och gör sin roll helt lysande. Effekterna är läckra och de handlingsbärande scenerna tillför verkligen något. Dessutom är det stundtals riktigt roligt.

9. The Dead Zone (1983)

The Dead Zone, en bra Stephen King film.
Foto: Succéfilm

Regi: David Cronenberg
Med: Christopher Walken, Brooke Adams, Martin Sheen, Herbert Lom m.fl.
Genre: Drama, Thriller

Handling:  Johnny är med om en kraftig bilolycka och försätts i koma. När han vaknar upp fem år senare är han både förtvivlad och förvirrad. Har han kvar jobbet? Finns Sarah fortfarande kvar hos honom? Mycket har säkert förändrats och för honom har dessa fem år bara känts som en natts sömn. Men det som är mest förbryllande är att Johnny har fått en ny förmåga. Han kan se saker innan de händer och saker som redan skett. Genom att vara nära folk kan han få en insikt i både deras mörkaste hemligheter och deras framtida öde…

Motivation: Cronenberg hade säkert tjänat på att skala av manuset en del. Men i vilket fall så är det en spännande film om ett intressant ämne. Både Christopher Walken och Martin Sheen är som klippta och skurna för sina roller. Kameraarbetet är snyggt och det finns en väldigt skön känsla av unikhet över hela rullen.

8. Sommardåd (Apt Pupil, 1998)

Apt Pupil en av de bästa Stephen King filmerna
Foto: Columbia TriStar Films

Regi: Bryan Singer
Med: Ian McKellen, Brad Renfro, Joshua Jackson m.fl.
Genre: Drama, Thriller

Handling: Ett ondsint maktspel inleds när 16-årige Todd börjar utpressa sin granne Kurt, som han misstänker vara en förrymd nazistisk krigsförbrytare. Todd, som har en stark fascination för Nazityskland, tvingar Kurt att återberätta hemska historier om hur det var att arbeta som nazist i koncentrationsläger.

Motivation: Sommardåd är en märkligt bortglömd och underskattad Stephen King-pärla signerad Bryan Singer. Filmens stora styrka ligger i hur den vrider och vänder på idén om vilka vi kan sympatisera med och hur vi ska ställa oss till de kraftigt ambivalenta moraliska frågeställningar som presenteras.

7. Nyckeln till frihet (The Shawshank Redemption, 1994)

Nyckeln till frihet
Foto: Columbia TriStar Films

Regi: Frank Darabont
Med: Tim Robbins, Morgan Freeman m.fl.
Genre: Drama

Handling: Andy (Tim Robbins) åker fast för mordförsök. Oskyldig? Absolut, om du frågar honom. Livet på kåken är ruffigt men han låter sig inte brytas ner. Han finner en bästa vän, Ellis (Morgan Freeman), och tillsammans lär de sig uthärda fängelselivet och till och med göra det till något relativt minnesvärt. För den utomstående betraktaren känns det till och med ganska mysigt emellanåt; så länge du ser upp i duschen och håller dig i god fot med rasistiska galningar.

Motivation:  Detta är egentligen inte riktigt min typ av film. Nyckeln till frihet är många gånger för amerikansk i den benämningen att det inte sparas på sentimentalitet och hjärtskärande stråkar. Samtidigt är den precis så bra en feel good-bromance på kåken kan vara.

6. Dolores Claiborne (1995)

Kathy Bates och Jennifer Jason Leigh i Stephen King-filmen Dolores Claiborne.
Foto: Svensk Filmindustri

Regi: Taylor Hackford
Med: Kathy Bates, Jennifer Jason Leigh, Christopher Plummer, John C. Reilly m.fl.
Genre: Drama

Handling: Journalisten Selena återvänder till sin hemstad när hon får veta att hennes mamma, Dolores Claiborne, ännu en gång står anklagad för mord. Bortträngda minnen kommer till ytan och sköra Selena blir mer och mer osäker på om Dolores är oskyldig eller inte.

Motivation: Dolores Claiborne är tveklöst en av de mer välgjorda filmerna på den här listan. Något som speglas i det tekniska arbetet såväl som skådespelet. Det är en välgjord film som engagerar tittaren och bjuder på en spännande mordgåta. Det som till en början verkar vara ett bekvämt användande av tillbakablickar överraskar och utvecklas till att bli en förvånansvärt vass berättarteknik.

5. Christine (1983)

Poster till "Christine" en av de bästa Stephen King-filmerna.
Foto: Warner-Columbia Film

Regi: John Carpenter
Med: Keith Gordon, John Stockwell m.fl.
Genre: Skräck

Handling: Nördiga Arnie Cunningham (Keith Gordon) är mobbad. Varje dag i skolan är ett smärre helvete och enklare blir det inte när han börjar high school. Till sin hjälp har han sin bästa vän och motsats Dennis (John Stockwell), som spelar i skolans rugbylag och är hyfsat populär bland tjejerna.

Trots sina olikheter hänger Arnie och Dennis ihop, det vill säga fram tills Arnie investerar i sin första bil, Christine. En riktig skrothög han köpt till ett alldeles för högt pris. Speciellt om du känner till bilens historia. Långsamt börjar Arnie förändras. Han blir kaxig, egoistisk och nästintill ett riktigt svin. Dessutom börjar hans besatthat till Christine bli oroväckande. För att inte tala om Christines kärlek till honom. 

Motivation: Jag kan inte tänka mig någon författare som kan ge själ till ting såsom King. Detta hade kunnat vara hur löjligt som helst, men det är det inte. Starkt jobbat av John Carpenter som har regisserat. Skulle vilja säga att detta är en litet bortglömt guldkorn bland hans filmer.

4. Carrie (1976)

Ur Carrie, en av de bästa stephen king filmerna
Foto: MGM

Regi: Brian De Palma
Med: Sissy Spacek, Piper Laurie, John Travolta m.fl.
Genre: Drama, Skräck

Handling: Brian De Palmas klassiker Carrie bygger på Stephen Kings första publicerade bok med samma namn. I centrum står den mobbade flickan Carrie (Sissy Spacek), som måste tackla sina klasskamraters grymhet, sin tokreligiösa mamma och ambivalensen i att gå från flicka till kvinna.

Det sistnämnda förklaras perfekt i den fantastiskt obehagliga öppningsscenen i tjejernas omklädningsrum där Carrie får sin första mens. Hennes mamma har aldrig berättat något för henne om den och livrädd över att plötsligt börja blöda ber hon sina klasskamrater om hjälp. Tror du att hon får någon? Självklart inte. Tjejerna ser detta som en chans att förnedra sitt offer.

Motivation: Filmen är många gånger gripande och Sissy Spacek är (som vanligt) fantastisk i rollen. Utöver en tvärtokig religiös knäppskalle, grymma barn, en svinig John Travolta och total förnedring, bjuder filmen på en riktigt fin jump scare mot slutet.

3.  Stand by Me (1986) 

Poster till filmen Stand By Me
Foto: Svenska Filminstitutet

Regi: Rob Reiner
Med: River Phoenix, Corey Feldman, Kiefer Sutherland m.fl.
Genre: Drama

Handling: Ett grabbgäng på fyra pojkar i 12-13 årsåldern får nys om att en kille i deras ålder har omkommit i en tågolycka och att polisen ännu inte har hittat hans kropp. När en av dem hör sin äldre bror berätta för en kompis om var liket finns ger hela gänget sig ut på ett äventyr för att i en ädelmodig insats själva hitta liket och bli berömda.

Det visar sig snart att de bär på sina egna problem och långsamt börjar resan snarare handla om att med gemensam kraft brottas mot fördomar och inre demoner än själva resmålet i sig.

Motivation: Rob Reiner har regisserat två Stephen King-filmer, detta var hans första. Det är en gripande film med starkt barnskådespel. Bland annat skiner River Phoenix  starkt i rollen som gängets utnämnde tuffing Chris.

2. The Shining (1980)

The Shining
Foto: Warner-Columbia Film

Regi: Stanley Kubrick
Med: Jack Nicholson, Shelley Duvall m.fl.
Genre: Skräck

Handling: Författaren Jack bestämmer sig för att öka sina inkomster genom att vakta ett enormt ödelagt hotell över vintersäsongen. Han ska ju ändå bara sitta inne och skriva, så varför inte tjäna lite på det samtidigt? Med sig har han sin fru Wendy och sin son Danny.

Väl på hotellet börjar märkliga saker hända. Jack blir allt mer och mer introvert och aggressiv, Danny påstår att de inte är ensamma på hotellet och Wendy börjar nästintill krypa längs väggarna i brist på mänsklig kontakt blandat med ångesten av hennes makes allt märkligare beteende.

Motivation: The Shining är en av genrens stora mästerverk. Det är psykologisk skräck när den är som allra bäst. Dessutom är skådespelet superbt.

1. Lida (Misery, 1990)

Foto: Egmont Film

Regi: Rob Reiner
Med: James Caan, Kathy Bates m.fl.
Genre: Thriller

Handling: Författaren Paul Sheldon råkar ut för en bilolycka under ett snöoväder. Tack och lov hade han en vakande ängel tätt bakom sig, sjuksköterskan Annie Wilkies. Annie räddar livet på kraftigt skadade Paul och tar med honom hem till sin avlägsna stuga för att akut vårda honom själv. Åtminstone till vägen till sjukhuset har blivit plogad.

Långsamt börjar Paul inse att något inte riktigt står rätt till. Dagarna går och vägarna måste ju ha blivit plogade nu? Vad är det som händer egentligen? Kommer han någonsin få komma därifrån och hur långt är Annie beredd att gå för att få behålla sin älskade ”Paulie”?

Motivation: Andra Stephen King-filmen av Rob Reiner förtjänar en första plats på vår lista. Lida är en helt fantastisk thriller! Inte bara för att filmens skurk, den geniala galningen Annie Wilkies, är en av filmhistoriens mest intressanta karaktärer utan också för den perfekta storyn med det perfekta slutet.

Vad säger du? Är det någon favorit vi har missat som borde vara med på listan över de bästa Stephen King filmerna? Kommentera och dela med dig.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL