Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
De 5 bästa rymdfilmerna under 2000-talet

De 5 bästa rymdfilmerna under 2000-talet

Filmtopp
Filmtopp | Lista
11 september 2019
Filmtopp
Filmtopp | Lista
11 september 2019

Bästa rymdfilmerna de senaste 19 åren.

Vilka är egentligen 2000-talets bästa rymdfilmer? Filmtopp har gett sig på den svåra utmaningen att plocka fram de fem bästa alternativen.

De 5 bästa rymdfilmerna under 2000-talet
Foto: Disney.

Att göra en topp 5-lista är alltid lika intressant samtidigt som det aldrig kommer att bli bra, på grund av att de filmer jag rankar lär ni kanske tycka är sk*t.

Men nu har jag blivit ombedd att göra en topp 5-lista om en av de tyngsta, bredaste och kanske svåraste kategorierna att försöka ranka filmer i, och det är ju science fiction-filmer. Just idag satsar vi mer på rymdfilmer, och för att göra ge listan lite mer ”igenkänningsfaktor” så har vi valt att hålla oss på 2000-talet.

Det här har varit jättesvårt för mig att sålla ut filmer och skulle ni fråga mig vilka som är mina favoriter om två veckor, så kanske några filmer bytt plats eller bytts ut på denna lista, men...

På plats 5 hittar vi: Star Wars: Mörkrets hämnd (2005)

De 5 bästa rymdfilmerna under 2000-talet
Foto: Disney.

Och anledningen att jag valt just episod 3 i Star Wars-sagan är att jag först å främst inte får välja någon av episod 4,5 eller 6 (eftersom de spelats in före 2000 talet). Bland de episoder som släppts på 2000 talet, så tycker jag att Mörkrets hämnd är den mest välgjorda och informationsrika av dem.

Vi får följa med på storslagna krig både i rymden och på otroligt vackra planeter, lära känna otaligt många karaktärer som vi både älskar och hatar.

Plats 4: John Carter (2012)

De 5 bästa rymdfilmerna under 2000-talet
Foto: Disney.

Den här filmen hamnar på listan för att den är genomtänkt, välgjord och faktiskt har en riktigt underhållande historia. John Carter är en krigsveteran som av misstag hittar en portal till Mars. Väl på planeten är det inte riktigt som han trott, utan han hamnar mitt i ett krig mellan två stora klaner som slåss om herravälde där. John Carter kommer ju självklart att spela en viktig roll i detta.

Plats 3: Doom (2005)

Doom
Foto: Universal.

Varför Doom överhuvudtaget kniper en plats på listan är för att den än idag står sig mot de större och mer påkostade rymdfilmerna; bra story (baserad på tv-spelet), bra skådespelare och lite nervkittlande stunder då man än idag hoppar till i soffan. Och såklart det faktum att denna film var bland de första som tog med oss tittare på en förstaperson -vinkel, det vill säga där kameran låter oss se filmen ur karaktärens ögon, i det här fallet bara för en kort stund. Men ändå.

I Doom befinner vi oss också på Mars. Denna gången på en forskningsstation där det gått lite snett, så att säga.

Plats 2: Guardians of the galaxy (2014)

Foto: Disney.

Måste ju självklart slänga in någon Marvelfilm och då blir det en Guardians of the Galaxy. Och i detta fall tycker jag då att första filmen är den bästa.

Filmen har mer humor, mer action och mycket flera genomtänkta Punch-lines, du vet som sätter sig på hjärnan. Typ som Bruce Willis legendariska "Yippie kay yay motherf…”. Ja, du fattar.

Denna film behöver säkert ingen närmare presentation... huvudsakligen följer vi fem karaktärer med helt olika personligheter som av en slump träffas och saktar bildar en vänskap som kommer att ha betydelse för hela galaxen.

Första platsen kniper då: Avatar (2009)

Foto: Disney.

Hur kommer det sig att Avatar är den bästa rymdfilmen av alla då? Jo, av den simpla anledning att den än idag är så oerhört slående att titta på.

Avatar utspelar sig på en planet som människor hittat mineraler på, som de självklart vill ha. Kruxet är bara det att urinvånarna inte riktigt tycker att de ska få ta dem bara så där. Därför skapar människan en kropp, en avatar, som liknar urinvånarna, som en annan människa kan ta kontroll av och på så sätt försöka kommunicera med urinvånarna. Detta går självklart inte enligt planerna och Voila! Ni vet precis vad jag menar nu, eller hur? Intrigerna tätnar..

Och där var min lista på dem 5 bästa rymdfilmerna under 2000 talet. Missa inte vår ranking av de bästa filmerna mellan 2015-2019.

Tjingeling...

Patrik Borgefors

NÄSTA ARTIKEL