Nu på bio

Det senaste på biofronten!

What We Do in the Shadows

Clash of the Horrors - Märkliga skräckfilmer!

Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
23 januari 2021
Nathalie Leth
Nathalie Leth | Lista
23 januari 2021

Skräck och komedi? Skräck och musikal? Funkar det?

Skräcken är oftast till för att skrämmas, naturligtvis, men vad händer när en annan genre vill in i leken?

Att vara läskig är sannerligen ett heltidsjobb. Ibland förtjänar även de allra läskigaste figurerna att få utforska oupptäckt mark. Här är skräckfilmerna som inte nöjde sig med enbart gastkramande skräck utan ville ta del av fler spännande genrer.

What We Do in the Shadows (2014)

Två vampyrer som vill sätta tänderna i oss
Foto: Madman Entertainment

Innan Taika Waititi slog igenom stort i Marvels universum kunde vi se honom som den något introverta vampyren Viago i What We Do in the Shadow tillsammans med sin udda skara blodtörstande rumskamrater. Filmen har det annorlunda upplägget i form av en “mockumentary” samtidigt som det är en skräckkomedi.

Bone Tomahawk (2015)

Kurt med kompanjon, redo för skottlossning
Foto: RLJ Entertainment

Kurt Russell har varit mig kär ända sedan 80-talet då han som snygg och svettig actionhjälte stal mitt hjärta. Därför blev jag såklart extra glad när jag för några år sedan hörde talas om att han hade en roll i Bone Tomahawk. Innan dess hade jag aldrig hört talas om att man blandade blodig kannibalskräck med western!

Jag tyckte det lät oerhört fascinerande och lärde mig att redan 1959 var året då skräck och western parades ihop för första gången i Curse of the Undead, med en vampyr som vapendragare. 

Anna and the Apocalypse (2017)

Anna mitt i en zombieapokalyps
Foto: Vertigo Releasing

 

Tänk dig den smala budgeten och de söta små tonåringarna med sina sparsamt koreograferade dans- och sångnummer i High School Musical. Stoppa nu in zombies! Detta är precis vad som gör musikalen Anna and the Apocalypse.

Men låt dig inte luras av detta charmiga yttre, Anna må kämpa mot zombies med en jättelik polkagris, men hennes berättelse är en väldigt mörk, dyster och blodig sådan.

The Watcher in the Woods (1980)

Tre damer beskådar något läskigt i Watcher in the Woods
Foto: Buena Vista 

Disney marknadsför sig hårt som “the happiest place on Earth” och Disneyfilm har nästan blivit en genre i sig. Men det finns ett mörkt förflutet bakom det enorma mus-imperiet!

Året innan älskade och snuttepluttgulliga Micke & Molle släppte Disney filmen The Watcher in the Woods om en typisk amerikansk familj som upplever alltifrån ockulta till paranormala händelser.  Något som jag tror väldigt få idag associerar till Disney!

Warm Bodies (2013)

En zombie med sitt döda hjärtas dam
Foto: Summit Entertainment

 

Om man som jag är en riktig sucker för romantiska komedier så bör man verkligen inte missa Warm Bodies. Filmen är löst baserad på Shakespeares Romeo och Julia men den udda twisten är, precis som i Anna and the Apocalypse… det finns zombies överallt! Att en zombie dessutom är den heta kärleksponken i dramat gör ju inte det hela inte mindre udda.

Happy Death Day 2U (2019)

Se upp, bakom dig! Hjältinnan gömmer sig från mördaren i filmen.
Foto: Universal Pictures

Happy Death Day (2017) var i sig en rätt annorlunda skräckis med sitt “Groundhog day”-upplägg. Men Happy Death Day 2U blir ännu mer udda då man slänger på mer av det goda i form av fånig slapstick och ännu mer science fiction än i föregångaren.

Cannibal Holocaust (1980)

Det är viktigt att fortsätta filma i Cannibal Holocaust
Foto: United Artists Europa

 

Cannibal Holocaust tros vara den absolut första filmen i den relativt unga genren “found footage”. Både då på 80-talet och 19 år senare, när The Blair Witch Project kom, diskuterades det häftigt om vad som var äkta i dessa filmer och ej. Detta är tveklöst en smaskig och unik mix av genrer.

MER LÄSNING: De bästa skräckfilmerna genom tiderna!

NÄSTA ARTIKEL