Cate Blanchett fyller 55 år – hennes 10 mest ikoniska roller

Cate Blanchett fyller 55 år – hennes 10 mest ikoniska roller

14 maj 2024 kl. 10:05

Från Englands drottning till kontroversiell kompositör

I dag fyller Cate Blanchett 55 år, så vi passar på att ta oss en titt på en vår tids absolut främsta skådespelare. Här är Cate Blanchetts 10 mest ikoniska roller.

10 av Cate Blancetts bästa roller

Elizabeth 1998
Foto: Universal Pictures.

Queen Elizabeth I – Elizabeth (1998) 

Filmen som gav Cate Blanchett hennes första Oscarsnominering och en Golden Globe- och BAFTA-vinst. Här spelar hon den unga drottningen Elizabeth I i ett drama skrivet av Michael Hirst. Den unga drottningen känner pressen av att styra 1550-talets England, som hade många politiska problem att komma runt. Inte minst med den kontrollerande kyrkan. Tack vare den här filmen och hennes enorma prestation i titelrollen fick hela världen lära sig namnet Cate Blanchett.

Här streamar du: Elizabeth (1998)

Foto: New Line Cinema.

Galadriel – Sagan om Ringen-serien (2001-2003)

Från bok till film kom karaktären Galadriel fram genom Cate Blanchetts prestation. Med sitt suggestiva kroppsspråk och mjuka betoning på rösten ger hon av en övertygande mystisk aura, som kan få en att tro på att hon i själva verket är den visa och odödliga alvdrottningen från böckerna. Hon är också en av de få karaktärerna i Sagan om Ringen-serien att även vara med i Hobbit-filmerna.

Här streamar du: Sagan om ringen (2001)

The Aviator
Foto: Warner Bros.

Katharine Hepburn – The Aviator (2004)

Här har vi rollen som gav Cate Blanchett sin första Oscarsvinst. I The Aviator spelar hon en annan Oscarsbelönad skådespelare i Katharine Hepburn, och levererar något djupare och mer intressant än en enkel imitation. Hon framträder det som personer älskade med Hepburn, men hon lägger till mycket extra som gör hennes karaktär mer engagerande. Detta syns mer tydligt när hennes karaktär hamnar i ett förhållande med Howard Hughes (Leonardo Dicaprio). 

Här streamar du: The Avaitor (2004)

Notes on a Scandal
Foto: Fox Searchlight Pictures.

Sheba Hart – Notes on a Scandal (2006)

I Notes on a Scandal spelar Blanchett läraren Sheba Hart som hamnar i en olaglig affär med en elev och blir upptäckt av den äldre läraren Barbara Covett (Judi Dench). Blanchett uttrycker hennes karaktärs känslor på ett brutalt ärligt sett, och kunde med rollen addera ytterligare en Oscarsnominering till repertoaren. 

Här streamar du: Notes on a Scandal (2006)

I'm Not There
Foto: The Weinstein Company.

Jude/Bob Dylan – I’m Not There (2007)

Regisserad och skriven av Todd Haynes, parar I'm Not There ihop sex skådespelare som framför olika aspekter av låtskrivaren Bob Dylans liv. Cate Blanchetts version av honom tar plats efter Dylan uppträdde på Newport Folk Festival i 1965 där han blev utbuad. Medan det är svårt att säga att hennes version av karaktären är bäst, kan man inte förneka att det är den som är mest minnesvärd. Man ser att hon inte bara imiterar Dylan utan faktiskt förvandlar sig till honom. Även för denna roll fick Blanchett en Oscarsnominering.

Här streamar du: I’m Not There (2007)

Foto: Universal Pictures.

Queen Elizabeth I – Elizabeth: The Golden Age (2007)

Blanchetts talang har bevisats många gånger om innan vi ser henne återvända till rollen som gav henne det stora genombrottet. I Elizabeth: The Golden age spelar hon alltså återigen den mäktiga drottningen som är beundrad av alla, och fick välförtjänt sin nästa Oscarsnominering, vilket gjorde henne till den blott femte skådespelaren någonsin att få två Oscarsnomineringar för att spela en och samma karaktär.

Här streamar du: Elizabeth: The Golden Age (2007)

Blue Jasmine.
Foto: Sony Pictures.

Jasmine French – Blue Jasmine (2013)

I denna moderna klassiker som skrivits och regisserats av Woody Allen, spelar Cate Blanchett överklasskvinnan Jasmine French från New York, som blir av med alla sina pengar och måste flytta in hos sin lillasyster Ginger (Sally Hawkins) i San Francisco. Där får hon ett sammanbrott och spenderar sin tid med att dricka och ta antidepressiva medel.

Med rollen lyckas Blanchett övertyga tittaren till att gilla en karaktär som i grunden är väldigt svår att tycka om, vilket förstås bara bevisar hennes talang. För Blue Jasmine vann hon sin andra Oscar.

Här streamar du: Blue Jasmine (2013)

Carol
Foto: StudioCanal.

Carol Aird – Carol (2015)

Med Carol gjorde Cate Blanchett sitt nästa samarbete med regissören Todd Haynes. Här får vi en djupt fängslande berättelse om en kvinnlig fotograf som hamnar i ett romantiskt förhållande med en äldre kvinna i 1950-talets New York. Laddningen är enorm mellan Blanchett och hennes motspelerska Rooney Mara, som får en att känna allt och lite till i detta magnifika drama. Blanchett fick en Oscarsnominering för bästa kvinnliga huvudroll, medan Rooney Mara nominerades för bästa kvinnliga biroll.

Här streamar du: Carol (2015)

Hela - Thor ragnarök
Foto: Marvel.

Hela – Thor: Ragnarök (2017)

Det har kommit och gått många skurkar i Marvels cinematiska universum, men en av dem som etsat fast sig extra mycket är Cate Blanchetts framförande som Dödsgudinnan Hela i Thor: Ragnarök. Hon spelar fiende till Thor, en av de starkaste karaktärerna i Marvel, och får tittare att tro på att han inte har en chans att vinna över henne. Blanchett stjäl varje scen hon är med i och hon har kul medans hon gör det. Hela är kaxig och arrogant på ett sätt som få kan leva upp till. Ingen Oscarssnackis här inte, men det är synd att vi inte fått se mer av henne i rollen.

Här streamar du: Thor: Ragnarök (2017)

Tar 2022
Foto: Universal Pictures.

Lydia Tár – Tár (2022)

Tidigare i år släpptes filmen som gav Blanchett sitt senaste Oscarsnominering, nämligen Tár som hade amerikansk premiär redan 2022. Cate Blanchett är ingen främling till att gestalta privilegierade kvinnor, som i tidigare nämnda Carol och Blue Jasmine, men i den här filmen tar hon det ett steg längre. Hon spelar kompositören Lydia Tár, som är på fritt fall efter att sitt problematiska beteende mot sina musiker vid Berliner Philharmoniker har avslöjats. Blanchett spelar Tár med en ren aggressivitet samtidigt som hon levererar den psykologiska aspekten av karaktärens mentala kollaps på ett ruggigt trovärdigt sätt.

Här streamar du: Tár (2022)

Alla Cate Blanchetts Oscarsnomineringar och vinster listade:

  • Tár (bästa kvinnliga huvudroll – vinst)
  • Carol (bästa kvinnliga huvudroll)
  • Blue Jasmine (bästa kvinnliga huvudroll – vinst)
  • Elizabeth: The Golden Age (bästa kvinnliga biroll)
  • I'm Not There (bästa kvinnliga biroll)
  • Notes on a Scandal (bästa kvinnliga biroll)
  • The Aviator (bästa kvinnliga biroll – vinst)
  • Elizabeth (bästa kvinnliga huvudroll)
ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL