Boris Johnson avgår (igen) – sex filmer om politiska skandaler

Boris Johnson avgår (igen) – sex filmer om politiska skandaler

Filmtopp
10 juni 2023 kl. 20:06

Drabbande historier som lever med oss än

Det är dags för Boris Johnson att lämna sin post (igen), detta efter en rad skandaler (igen). För den som vill ha tips på filmer om politiska skandaler kommer här fyra stycken.

Efter valet i höst fick Boris Johnson avgår från sin roll som premiärminister. Efter ett flertal skandaler inom sitt parti har hela femtiofem ministrar och tjänstemän lämnat Johnsons regering i protest. Nu avgår Boris Johnson igen, och lämnar nästa ämbete.

Som bekant är Johnson långt ifrån den enda skandalomsusade politikern i mannaminne. Övriga händelser inom staten som rört upp känslor finns det också gott om. Här följer fyra bra tips på filmer om politiska skandaler. 

Boris Johnson avgår – fyra filmer om politiska skandaler
Foto: Warner Bros.

Alla presidentens män (1976)

Denna politiska thriller är inte bara den mest spännande på hela listan, utan också den allra bästa. Är du en av de lyckligt lottade som ännu inte hänförts av Alla presidentens män? Då har du en drabbande upplevelse framför dig.

I filmen spelar Dustin Hoffman och Robert Redford de två The Washington Post-reportrarna Bob Woodward och Carl Bernstein. Tillsammans lyckas de under valet 1972 avslöja detaljer i den okända Watergate-skandalen som leder till president Richard Nixons ofrivilliga avgång. 

Här streamar du: Alla presidentens män (1976)

Frost/Nixon
Foto: Universal Pictures.

Frost/Nixon (2008)

För att följa upp All the President's Men kommer Frost/Nixon, som bygger vidare på den omkullkastande skandalen.

Filmen utspelar sig efter att Richard Nixon ha hållit tyst i flera år sedan han tvingades lämna sin post. Det hela tar fart när han sommaren 1977 går med på att göra en omfattande intervju om hans tid i ämbetet och Watergate-skandalen.

Nixon förvånar då alla med att välja David Frost som sin TV-sända biktfader, med avsikt att enkelt överträffa den luftiga brittiska showmanen och säkra en plats i amerikanernas hjärtan och sinnen (liksom en avgift på 600 000 dollar). Men när kamerorna väl rullar igång, drar en oväntat laddad pratstund igång. 

Här streamar du: Frost/Nixon (2008)

Boris Johnson avgår – fyra filmer om politiska skandaler
Foto: Universal Pictures.

Charlie Wilson's War (2007)

Vi fortsätter att rada upp måste-filmerna. I Charlie Wilson's War spelar Tom Hanks en berömd amerikansk kongressledamot som tillsammans med CIA-agenten Gust Avrakotos (Philip Seymour Hoffman), spelade en viktig roll för att hjälpa afghanska jihadister under det sovjetisk-afghanska kriget.

Filmen är gjord utifrån ett manus skrivet av Aaron Sorkin och i de övriga rollerna ser vi även Julia Roberts och Amy Adams.

Här streamar du: Charlie Wilson's War (2007)

Filmen LBJ
Foto: Electric Entertainment.

LBJ (2016)

I denna politiska dramafilm med Woody Harrelson i spetsen står efterskalvet av mordet på den tidigare amerikanska presidenten John F. Kennedy i fokus. Filmen fokuserar på den omvälvning vicepresident Lyndon B. Johnson stod inför när han kastades in i presidentposten. Samtidigt som han fick ta politiska strider till höger och vänster kämpade han för att hela en nation och säkra sitt presidentskap.

Här streamar du: LBJ (2016)

Wag the Dog
Foto: New Line Cinema

Wag the Dog (1997)

Robert De Niro spelar spindoktorn Conrad Breen som skrider till verket när en sexskandal hotar att förstöra den sittande presidentens chanser till omval. Breen engagerar en flashig Hollywood-producent (Dustin Hoffman) för att fejka ett krig i Albanien, som ska ge presidenten chansen att agera hjältemodigt. Det välskrivna manuset (David Mamet är en av författarna) bygger tydligt på Gulfkriget i början av 1990-talet.

Här streamar du: Wag the Dog (1997)

The Queen
Foto: Canal+

The Queen (2006)

1997 omkom prinsessan Diana i en bilolycka i Paris. Drottning Elizabeth av Storbritannien får beskedet mitt i sitt första möte med den nyinsatte premiärministern Tony Blair. The Queen följer spänningarna inom politiken och mellan människorna som drabbades personligen. Drottning Elizabeth och premiärminister Tony Blair slits i en kamp mellan kungafamiljens ytterst personliga tragedi å ena sidan och allmänhetens krav på ett offentligt bevis på deras sorg å andra sidan.

Här streamar du: The Queen (2006)

BONUSTIPS: TV-serier om politiska skandaler och kaos (klicka för att se var de finns att streama)

  • The White House Plumbers (2023)
  • Gaslit (2022)
  • The Thick of it (2005-2012)

Mer läsning:

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL