Björn Kjellman fyller år – här är hans 5 bästa roller genom tiderna

Björn Kjellman fyller år – här är hans 5 bästa roller genom tiderna

Sofie Landgren
04 juni 2024 kl. 14:00

Björns bästa guldkorn

En av Sveriges mest uppskattade skådespelare fyller 61 år och dagen till ära vill vi på Filmtopp lyfta fram hans bästa roller. Här är 5 roller där Björn Kjellman lyckats få hela svenska folket på fall.

Björn Kjellmans mest minnesvärda roller – Filmtopp tipsar

Björn Kjellma i rollen som Pelle Svanslös
Foto: Walt Disney Studios Home Entertainment /  SVT.

Björn Kjellman i rollen som Pelle Svanslös

Vi börjar givetvis med rollen som gjorde att Björn blev katten Pelle för hela svenska folket. Allt började med SVT:s julkalender 1997 där det visade sig att rollen var som gjord för att spelas just Björn. Hans varma, omtänksamma och snälla personlighet går verkligen hand i hand med karaktären Pelle Svanslös. Det faktum att Pelle Svanslös julkalender är en av de mest uppskattade genom tiderna ledde fram till att katten fick en egen långfilm 2000 med titeln Pelle Svanslös och den stora skattjakten.

"Pelle Svanslös - julkalendern"

Det tisslas och tasslas bland katterna på Åsgränd när en nykomling anländer. Kvarterets elaking Måns bestämmer sig för att skrämma iväg den svanslöse stackaren... Julkalendern är baserad på författaren Gösta Knutssons böcker om Pelle Svanslös.

"Pelle Svanslös och den stora skattjakten"

Det finns en skatt i tornet på Uppsala Domskyrka. Nyheten sprider sig snabbt bland katterna på Åsgränd, och att skatten dessutom är riktigt värdefull. Elake Måns och hans kumpaner Bill och Bull skyndar iväg till Gammel-Maja i domkyrkotornet som hittat den åtråvärda skattkartan. Men hon har redan gett bort kartan till Pelle Svanslös och Maja Gräddnos, och vips är den vilda och spännande skattjakten i full gång!

Här kan du streama: Pelle Svanslös - Julkalendern
Här kan du streama: Pelle Svanslös och den stora skattjakten

Björn Kjellman i Adam & Eva
Foto: SF Studios.

Björn Kjellman i rollen som Adam

År 1997 kom Hannes Holms romantiska dramakomedi som fick många hjärtan att värka hemma i stugorna. Inte bara tack vare Björns enastående insats i rollen som Adam, utan också tack vare Josefin Nilssons otroliga porträttering av Eva. Deras ultimata samspel har gjort filmen till en renodlad svensk klassiker. Skådespelarna kom varandra väldigt nära under inspelningen och när Josefin tragiskt dog 29 februari 2016 tog det hårt på Björn.

– Jag tyckte så oerhört mycket om Josefin. Sen så vet ju alla att det var väldigt jobbigt för henne under inspelningen. Numera vet ju folk det, har Björn Kjellman sagt i SVT:s Stjärnorna på slottet.

"Adam & Eva"

Efter fyra år är det inte lika lätt att hålla den romantiska gnistan vid liv. Adam och Eva har helt olika idéer om hur de ska förnya sitt förhållande. När Adam visar sig mena att "förnya förhållandet" betyder att vara otrogen blir det hela mer invecklat än Adam och Eva tänkt sig.

Här kan du streama: Adam & Eva

Livet är en schlager (2000)
Foto: Sonet Film.

Björn Kjellman i rollen som "Candy Darling" Kenny

Björn har varit expertkommentator för både SVT och Sveriges Radio under Melodifestivalen och Eurovision Song Contest, och han är utan tvekan en av landets största Eurovision-kännare. Ställ vilken fråga som helst som rör musikfesten och Björn kan svaret. Därför är hans medverkan i rollen som transvestiten "Candy Darling"/Kenny i Susanne Bier och Jonas Gardells Livet är en schlager från år 2000 som klippt och skuren för honom.

"Livet är en schlager"

Fyrbarnsmamma Mona är helt besatt av schlagermusik, till den grad att hon döpt sina döttrar till Carola, Kikki, Lena Ph och Anna Book. Monas man är arbetslös och själv arbetar hon som personlig assistent åt David. Sent en eftermiddag, just som Mona ska gå hem från jobbet, spelar David på sin synth. När hon stannar upp för att lyssna inser hon att hennes vän är ett geni på att skriva schlagers…

Här kan du streama: Livet är en schlager

Jag älskar dig - en skilsmässokomedi (2016)
Foto: Nordisk Film.

Björn Kjellman i rollen som Gustaf

Ännu en typisk feel-good-roll av Björn är rollen som Gustaf i Mikael Söderstens, Martina Haags och Johan Brisingers Jag älskar dig - en skilsmässokomedi från 2016.

"Jag älskar dig - en skilsmässokomedi"

Marianne, mamma till två tonårsbarn, har levt i ett konventionellt, sexlöst äktenskap med advokaten Gustaf på tok för länge. Hon bestämmer sig för att skiljas. Eller separera. Eller åtminstone provseparera… Gustaf förstår ingenting, de är ju bjudna på middag ikväll hem till hans föräldrar?

Medan Marianne kastar sig ut i singellivet står Gustaf helt oförstående inför förändringen och i sin förvirring fattar han ett helt irrationellt karriärbeslut: Han säger upp sig för att skriva lyrik. Efter ett misslyckat raggningsförsök med en ung man träffar Marianne konstnären Rodolfo. Rodolfo är Gustafs raka motsats; spännande, känslosam, impulsiv. Och kåt. När Gustaf får reda på det ger han sig in i en till synes omöjlig relation med det mycket yngre cykelbudet Rita. Marianne anser att Gustaf är gubbsjuk, vilket även han själv oroar sig för. Spänningarna stiger mellan föräldrar, barn och vänner.

Här kan du streama: Jag älskar dig - en skilsmässokomedi

Hip hip hora! (2004)
Foto: Sandrew Metronome.

Björn Kjellman i rollen som Sofies pappa Krister

År 2004 spelade Björn rollen som pappa Krister i Teresa Fabiks ungdomsfilm Hip Hip hora!, en stark, stundom rätt obehaglig film om unga tjejers sårbarhet i ett manschauvinistiskt samhälle, som visar svårigheterna som uppstår när en far och dotter inte riktigt pratar samma språk.

"Hip Hip hora!"

Sommarlovet är slut och Sofie, Emma och Amanda ska börja i sjuan. De har varit kompisar sedan de var små och ser fram emot högstadiet med spänd förväntan. Allra mest nyfikna är de på att få möta skolans coolaste killar Mouse, Jens och Sebbe i skolkorridorerna. Men det blir något helt annat än vad de tre flickorna tänkt sig. På en fest får Sofie i sig för mycket alkohol och blir medvetslös. Medan hon är medvetslös tar Mouse och Jens några förnedrande foton på henne. Snart cirkulerar bilderna på Sofie över hela skolan och ingenting blir som vanligt.

Här kan du streama: Hip Hip hora!

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL