Nu på bio

Det senaste på biofronten!

En härlig biosommar nalkas – Här är 5 filmer att se fram emot

En härlig biosommar nalkas – Här är 5 filmer att se fram emot

August Klittmar | Lista
07 juni 2019
August Klittmar | Lista
07 juni 2019

2019 bjuder på en lovande biosommar. Här är våra tips!

Finns det något härligare än att gå in i en svalkande biosalong under en varm sommardag? Detta är 5 filmer som Filmtopp ser fram emot lite extra under sommaren.

Toy Story 4.
Toy Story 4. Foto: Disney.

Temperaturen stiger i vårt avlånga land – ett tydligt tecken på att sommaren är här! Jag tror dock att jag talar för de flesta filmälskare när jag säger att vi gärna sätter oss i en mörk och sval biosalong även den varmaste av sommarkvällar. I denna artikel listar vi filmer att se fram emot denna härliga biosommar.

I regelrätt ordning bjuder denna årstid på en hel del intressanta och glädjande premiärer. Därför finner jag det lägligt att lista fem filmer som vi har stor anledning att se fram emot i sommar! Mycket nöje!

Booksmart (Premiär 19:e juni) 

Booksmart
Kan Booksmart bli en av sommarens skönaste komedier? Foto: AB Svensk Filmindustri

Med en lång skådespelarkarriär och några regisserade kortfilmer på sin meritlista, regisserar nu Olivia Wilde sin första långfilm. Komedin Booksmart följer två tjejkompisar tillika plugghästar som på sin examensdag inser att de lagt alltför mycket fokus på studierna och för lite fokus på att bara ha kul. Därför bestämmer de sig för att ta igen fyra års festande på en enda kväll.

I rollistan syns utöver huvudrollsinnehavarna Kaitlyn Dever och Beanie Feldstein namn som Jason Sudeikis, Lisa Kudrow och Will Forte. Det här kan mycket väl bli en av sommarens skönaste komedier.

Midsommar (Premiär 10:e juli)

Midsommar
Regissören Ari Aster är tillbaka med en ny skräckfilm i sommar. Foto: A24

Har det inte alltid funnits något nästan sekteriskt över vårt sätt att fira vissa högtider, exempelvis midsommar? Inte? Det verkar åtminstone den lysande regissören Ari Aster, som låg bakom fjolårets bästa skräckfilm Hereditary, tycka.

Det ska bli ytterst intressant att se hans senaste skräckfilm där ett ungt par åker till en liten by i Sverige för att fira midsommar. Vad som börjar som en idyllisk sammankomst utvecklas snart till något helt annat. Kulter och styckade björnar utlovas. Jag kan nästan lova att vi inte kommer att se på vårt midsommarfirande på samma sätt efter Ari Asters film.

Tills dess får vi stilla vårt skräcksug med några av titlarna på vår lista över de bästa skräckfilmerna.

Lejonkungen (Premiär 17:e juli) 

Lejonkungen
Ur kommande Lejonkungen. Foto: Walt Disney Company Nordic AB

Jag var nog inte ensam om att förundras över den enastående animationen i Jon Favreaus Djungelboken (2016) – nyversionen av Disneyklassikern från 1967. På ett helt genialiskt sätt väckte han liv i alla karaktärer och lyckades faktiskt tillföra något nytt till den gamla berättelsen. Det kan man exempelvis inte säga om Tim Burtons Dumbo (2019), som var en riktigt blek kopia av sin animerade föregångare.

Nu är Jon Favreau återigen aktuell med sin nyversion av Lejonkungen. Av trailern att döma ser det ut som att han använt sig av liknande teknik som i Djungelboken, men nu ser den fotorealistiska animeringen om möjligt än mer fantastisk ut. Det återstår att se om hans film resulterar i ren och skär filmmagi eller om den slutar som en onödig nyversion. Jag tror på det förstnämnda.

Once Upon a Time… in Hollywood (Premiär 9:e augusti)

Once Upon a Time ... in Hollywood
Brad Pitt och Leonardo DiCaprio i Quentin Tarantinos kommande film. Foto: AB Svensk Filmindustri

Även om Quentin Tarantinos senaste film gick lottlös från årets filmfestival i Cannes går det inte att förneka att världspremiären var den mest hysteriska och efterlängtade av dem alla. När en av världens kändaste regissörer, tillsammans med den yttersta skådespelareliten, kommer med en ny film är det svårt att tänka sig något annat.

I filmen spelar Leonardo DiCaprio en tv-stjärna som försöker göra comeback tillsammans med sin stuntman, spelad av Brad Pitt, i Los Angeles 1969. Medan deras karaktärer är fiktiva, återfinns även skildringar av verkliga personer i filmen. Exempelvis Charles Manson, som tillsammans med sina kvinnliga medbrottslingar härjade i Los Angeles under tidsperioden i filmen. Under starkt inflytande av Manson, mördade hans kompanjoner flera personer. Bland andra skådespelerskan Sharon Tate, som då var gravid och gift med regissören Roman PolańskiMargot Robbie gör rollen som Sharon Tate i filmen.

Once Upon a Time... in Hollywood är delvis uppbyggd av de minnen Tarantino har från den tiden. Vid premiären i Cannes beskrev han filmen som ett minnesstycke, inte helt olikt från hur filmen Roma (2018) var ett minnesstycke för regissören Alfonso Cuarón. Vi kan nog förvänta oss en hel drös av referenser till klassiska filmer, grym musik, fantastisk scenografi och en rappt berättad, mångbottnad handling.

Toy Story 4 (Premiär 30:e augusti) 

Toy Story 4
Kommer Toy Story 4 att leverera? Foto: Disney

Biosommaren 2019 får ett rejält avslut med en fjärde Toy Story-film. Även om jag tycker att Toy Story 3 (2010) gav ett nästan perfekt avslut på en helt fenomenal trilogi, är jag förväntansfull inför vilka äventyr de levande leksakerna ska utsättas för nu.

Regissören är Josh Cooley och detta blir hans långfilmsdebut. Han var med och tog fram manuset till en av Pixars bättre filmer – Insidan ut (2015). Därför hyser jag stort förtroende till hans förmåga att ro denna film i land. Men det är en svår uppgift och mycket som står på spel. Kommer filmen att kännas som en naturlig fortsättning och lyckas ge ett bättre avslut än Toy Story 3? Eller kommer den resultera i ett trött försök att tjäna pengar på en redan etablerad filmserie? Den 30:e augusti får vi svaret.

Det här var några av de filmer som jag ser mest fram emot under denna härliga biosommar! Saknar du någon film på listan? Kommentera gärna och dela med dig av vilka filmer just du är extra förväntansfull inför!