Batmanskådespelaren Adam West har dött

Batmanskådespelaren Adam West har dött

Andreas Ziegler
Uppdaterad 01 juli 2021 kl. 17:07 | Publicerad 10 juni 2017 kl. 20:06

Adam West, mest känd för att ha spelat Batman i "Läderlappen", har gått bort. Han blev 88 år gammal och dog i leukemi.

Batman är en av vår tids mest populära superhjältar, bland annat tack vare Christopher Nolans trilogi, som inkluderade den Oscarsvinnande The Dark Knight. På 60-talet hade karaktären en TV-serie där han spelades av Adam West, som alltså gick bort till följd av leukemi fredagen den 9 juni. Han blev 88 år gammal.

I Sverige kallade vi serien Läderlappen. Nu för tiden är det många som tycker illa om översättningar. Och Läderlappen kan tyckas som en vämjelig översättning. Men i det här fallet kanske det är en smula passande.

På 50-talet var det många kritiker som höjt rösterna mot serietidningarnas innehåll. En av de aspekter som oftast kritiserades var våldet. Batman kritiserades också för att ha homoerotiska undertoner, då man menade att förhållandet mellan Batman och Robin verkade vara lite för intimt. Således skapades The Comics Code Authority, som hade vissa likheter med filmindustrins Production code, som satte upp strikta regler angående innehållet.

ETT FANS FÖRSVARSTAL: Därför är "Batman V Superman" en briljant film

Idag är Batman en mörk hjälte. Berättelserna innehåller en hel del våld, psykologisk skräck och sexuella undertoner. När Adam West spelade rollen i Läderlappen, som gick åren 1966-1968, var Batman inne i en period som ofta beskrivs som campy, det vill säga en rätt så fånig gestaltning. Slagsmålen avbröts exempelvis av färgglada bilder med texter som ”POW!” ackompanjerat av en ett orkesterljud när Läderlappen fick in en snyting. Skurkarna kan mer liknas vid pajaser än hänsynslösa brottslingar. Jokern gick från att vara ett psykotiskt spelkort i kortleken som är Gotham City till att ha mer gemensamt med en födelsedagsclown.

Säga vad man vill om Adam Wests tolkning av Batman, men han kommer alltid att bli ihågkommen för att ha hållit liv i en karaktär som var väldigt nära att gå en permanent död till mötes.

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL