Nu på bio

Det senaste på biofronten!

Sök Stäng sök
Bästa skräckfilmerna – enligt IMDb

Bästa skräckfilmerna – enligt IMDb

Filmtopp
Filmtopp | Lista
29 januari 2021
Filmtopp
Filmtopp | Lista
29 januari 2021

Odödliga klassiker toppar listan.

IMDb:s användare har talat. Här är de tidernas allra bästa skräckfilmer!

Har du bockat av samtliga filmer på listan och inte heller är särskilt sugen på att se om någon av dem? Se Filmtopps tips på nya skräckfilmer 2021!

Topp 3 på listan med de bästa skräckfilmerna enligt IMDb:

Alien (1979)

Alien 1979 är en av tidernas högst rankade skräckfilmer
Foto: 20th Century Fox.

Den fyrfaldigt Oscarsbelönade filmskaparen Ridley Scotts glansdagar må vara långt bakom honom, men han har likväl stått för flera av filmhistoriens främsta klassiker. Hans kanske största mästerverk Alien är inte bara en fasansfullt läcker science fiction-saga, utan också en av tidernas bästa skräckfilmer. Storyn där en rymdbesättning som släpper ombord okänt liv på sitt skepp är obehaglig och klaustrofobisk, har etsat sig fast i publikens näthinnor. Många uppföljare har kommit men ingen av dem slår väl franchisens legendariska anslag?

The Shining (1980)

The Shining
Foto: Warner Bros.

Stephen King må vara besviken på filmen av Stanley Kubrick. Men vad gäller majoriteten av oss andra filmälskare, så anses den vara bland det bästa som hänt oss. Kusliga Overlook Hotel med tystlåtna tvillingar och en vanvettig Jack Nicholson kommer du långt med i sig. Lägg till Kubricks unika blick för bildberättande och du har en odödlig klassiker vid din barm. Mästerverk? Skulle tro det!

Psycho (1960)

Psycho
Foto: Shamley Productions.

Denna amerikanska slasher gjord av Alfred Hitchcock, som förtjänat epitetet "The Master of Suspense", följer vi sekreteraren Marion Crane som flyr med en kunds pengar, för att ta in på Bates Motel under natten. Detta visar sig förstås vara ett ödesdigert missförstånd för henne. 

Med ett internationellt kritikersnitt på 97/100 och strax över 600 000 röster är både kritikerkåren och publiken enade om att Psycho är tidernas bästa skräckfilm. Upplägget må vara rakt och tydligt, men berättelsen tar vågade beslut som mynnar ut i chockerande vändpunkter för sin tid. 

För fler listor --> Scrolla vidare!

NÄSTA ARTIKEL