Barnskådespelare som blev stora filmstjärnor

Barnskådespelare som blev stora filmstjärnor

Filmtopp
28 januari 2024 kl. 11:01

Stjärnorna som inledde sina karriärer på den vita duken redan som barn

Inte alla barnskådespelare försvinner när de blir äldre. Många fortsätter och har riktigt framgångsrika karriärer under en lång tid.

Många barnstjärnor blir kändisar över en natt och klarar inte trycket som kommer med rampljuset. Allt från stora namn Som Lindsay Lohan till Mcaulay Culkin. Men Hollywood är också fullt av stjärnor som gick från barnstjärnor till att faktiskt fortsätta med en framgångsrik karriär även som vuxen.

Här har vi samlat 11 barnstjärnor som även blev framgångsrika skådespelare som vuxna.

Barnskådespelare som blev stora filmstjärnor
Foto: Mirimax FIlms.

Anna Paquin

Kanske mest känd från X-Men-filmerna eller vampyrserien "True Blood". Men faktum är att Anna Paquins filmdebut skedde redan 1993 i Oscarsvinnande filmen Pianot där hon dessutom kammade hem statyetten för bästa skådespelerska i biroll. Paquin var då endast 11 år gammal och är därmed den näst yngsta någonsin som har vunnit en Oscar.

Transformers.
Shia LeBeouf i "Transformers". Foto: Paramount Pictures.

Shia LeBeouf 

Ökända Shia LeBeouf är numera kanske mer omtalad bakom kameran än vad han är framför den. Men redan 1996 blott 10 år gammal började han i nöjesbranschen i Hollywood och har sedan slutet av 90-talet haft en karriär som skådeselare. Från småroller under 2000-talet som tonåring slog han igenom på riktigt 2007 i filmen Transformers som den helylle pojken Sam som träffar på the Autobots och deras ledare Optimus Prime.

Barnskådespelare som blev stora filmstjärnor
Jodie Foster i "Taxi Driver". Foto: Columbia Pictures.

Jodie Foster

Alla vet vem ikonen Jodie Foster är. Förutom två Oscarsstatyetter och flera Golden Globes har hon även en heders Golden Globe. Men vad kanske inte lika många vet är att hon började sin skådespelarkarriär under tidigt 70-tal som barnskådeselare. Bland annat gjorde hon två tidiga filmer med Martin ScorseseAlice Doesn't Live Here Anymore från 1974 och Taxi Driver från 1976. 

Jodie Fosters liv har på gott och ont präglats av hennes tidiga genombrott, något hon pratat mycket om i intervjuer. Bland annat ska mordförsöket på Ronald Reagen ha utförst av en man som sades vara besatt av Jodie Foster på grund av hennes karaktär i Taxi Driver.. Men trots detta har Foster haft en lång och framgångsrik karriär i Hollywood som en av de största kvinnliga skådespelerskorna under modern tid. 

Wizard of Oz.
Judy Garland i "Wizard of Oz". Foto: MGM.

Judy Garland

Kanske typexemplet på barnskådespelare gone movie star. Judy Garland är originalet och en av de första riktigt stora barnstjärnorna i Hollywood. Från Trollkarlen till Oz från 1939 och framåt hade hon en karriär kantad av både framgång och skandaler. På senare år har hennes privatliv blivit mer känt för allmänheten och visat att hon emellanåt hade både psyskiska och fysiska besvär, samt var väldigt beroende av droger. Judy Garland gick tragiskt bort 47 år gammal 1969 i London på grund av en överdos.

E.T.
Drew Barrymore i E.T. Foto. Universal Pictures.

Drew Barrymore

Född i en av USA:s största skådespelarfamiljer var det klart redan från början att Drew Barrymore skulle bli en stjärna. Likt hennes pappa och ikoniske farfar John Barrymore var det skådespelaryrket som gällde och redan innan hon hunnit fylla ett syntes hon framför kameran, bland annat i reklam.

Men den omedelbara stjärnstatusen gjorde också att hennes ungdom präglades av trubbel och psykisk ohälsa. Men Drew Barrymore har ändå hållit sig kvar i skådespelarbranschen och fortsatt ha en framgångsrik karriär än i dag. Nyligen gick hon dock ut och sa att hon kommer ta en tillfälig paus från yrket.

Barnskådespelare som blev stora filmstjärnor
Haley Joel Osment i "Sjätte sinnet". Foto: Buena Vista Pictures Distribution.

Haley Joel Osment

För Haley Joel Osment räckte det att mynta den kända frasen "I see dead people" i Sjätte sinnet för att få en plats i filmhistorieböckerna. Men hans filmdebut var faktiskt fem år tidigare 1994 som Forrest Gumps son. Att kalla honom för en stor filmstjärna är en överdrift, men sedan dess har han fortsatt varit verksam skådespelare och medverkar fortfarande årligen i både filmer och serier.

Beetlejuice.
Winona Ryder i "Beetlejuice". Foto: Warner Bros.

Winona Ryder

Winona Ryder är ett namn som länge har cirkulerat runt i Hollwywood och trots hennes ringa ålder på snart 50 år, känns hon som en veteran. Många minns henne ända tillbaka till mitten av 80-talet när hon filmdebuterade som tonåring och även under 90-talet när hon medverkade i storfilmer som Edward Scissorand, Bam Stoker's Dracula och givetvis kultklassikern Heathers. Trots upp och nedgångar i karriärer har Ryder hållit sig kvar i rampljuset och nyligen fått ett nytt uppsving i bland annat serien Stranger Things.

Barnskådespelare som blev stora filmstjärnor
Dakota Fanning i "I Am Sam". Foto: New Line Cinema.

Dakota Fanning

Dakota Fanning föddes 1994 och medverkade redan som liten barnskådeselerska under slutet av 90-talet i tv-serier som CSI och Spin City. Hon fick 2001 spela en av huvudrollerna mot Sean Penn i filmen I Am Sam och senare 2005 som ett av Tom Cruises barn i filmen Världarnas krig. I dag är hon verksam inom både film och serier med flera produktioner på gång även framöver.

Little Miss Sunhine.
Abigail Breslin i "Little Miss Sunhine". Foto: Fox Searchlight Pictures.

Abigail Breslin

2006 kunde ingen i världen undgå barnskådespelerskan Abigail Breslin i filmen Little Miss Sunhine, när hon tillsammans med familj reste tvärs över USA för att medverka i en skönhetstävling. Sedan dess har hon fortsatt skådespela och medverkat i oerhört populära filmer som Zombieland, Ender's Game och New Year's Eve

Barnskådespelare som blev stora filmstjärnor
Tom Holland i "The Impossible". Foto: Warner Bros. Pictures. 

Tom Holland

Den nya Spindelmannen och det brittiske charmtrollet Tom Holland är en av Hollywoods hetaste namn just nu. Men innan han blev den spindelvävsvingande mannen över New Yorks gator gjorde han sin filmdebut 2012 i The Impossible som barn till Ewan McGregor och Naomi Watts i Thailand under tsunamin 2004. Hollands talang har lett honom till internationell stjärnstatus och numera medverkar han i flera filmer varje år. 

Harry Potter.
Daniel Radcliffe i "Harry Potter och de vises sten". Foto: Warner Bros.

Daniel Radcliffe

Ah, Harry Potter, vår allas favorittrollkarl. Det är svårt att sammanställa en lista över barnskådespelare utan att ta med huvudpersonen själv. Daniel Radcliffe blev en övernattssensation i och med huvudrollen i den första Harry Potter-filmen. Men stjärnsatusen tog hårt på honom och under inspelningen av de sista filmerna i franchisen hade han enligt honom själv bland annat problem med alkohol.

Men Daniel Radcliffe repade sig och har sedan Harry Potter-filmernas slut fortsatt skådespela i många filmer, framför allt indieproduktioner. Det sägs att det tar tid att skaka av sig en typecastad roll, men Radcliffes fortsätter än med den ena filmen konstigare än den andra, och frågan är om han inte ändå snart har lyckats. 

ANNONS
ANNONS
NÄSTA ARTIKEL